Кабмін роз’яснює: платіжки

В Кабінеті Міністрів України пояснили механізм зменшення ціни на теплопостачання. Зокрема, яким чином Уряд створив умови для зниження ціни місцевими теплопостачальниками, на скільки зменшено розмір плати за теплоенергію та комунальні послуги, від чого залежить сума в платіжці та інше.

У Кабміні роз’яснюють, що право місцевим теплопостачальникам зменшувати розмір плати за теплоенергію та комунальні послуги надає постанова КМУ №1082 «Деякі питання нарахування (визначення) плати за теплову енергію та послуги з централізованого опалення, централізованого постачання гарячої води для споживачів у зв’язку із зміною ціни природного газу».

Ця постанова надає можливість теплопостачальним організаціям здійснювати перерахунок розміру плати для споживачів теплової енергії та комунальних послуг у зв’язку із зниженням для них ціни природного газу протягом опалювального періоду 2019/20 рр., починаючи із нарахувань за грудень 2019 року.

Наразі сума в платіжці залежить на 80% від теплової енергії, що включає вартість газу, інші 20% – від електроенергії, оплати праці, податків/зборів та інших витрат.

Суттєво зменшити суми в платіжках дозволили 2 чинники: зменшення вартості природного газу та його запаси. Для порівняння, у листопаді 2018 року ціна на газ складала 6235,51 грн/тис. м. куб, то у грудні 2019 – 4276,70 грн/тис. м. куб.

Таким чином, суми в платіжках зменшились до 30%. Перерахунок на сьогодні відбувся у 124 містах України.

У той же час, в Кабміні пояснюють, чому розмір знижки у кожному регіоні різний. Зокрема, це залежить від того, що не всі теплопостачальні підприємства використовують виключно газ для опалення. Вони також можуть використовувати інші види палива – вугілля, пелети та інші.

Інформацію про проведений перерахунок кожен може знайти у своїй індивідуальній платіжці.

Нагадаємо, мешканці Київської області вже цього місяця заплатять менше за тепло та комунальні послуги. При цьому, сам обсяг послуг та їхня якість не знизяться.

Позитивні зміни відчули 54 тис. мешканців м. Білої Церкви та ще 104 тисячі абонентів з міст Бровари, Бориспіль, Вишневе, Васильків, Буча, Обухів, Славутич та Ірпінь. І ще 14,5 тис. абонентів – з інших населених пунктів області.

Розмір знижки коливається від 113 до 395 грн за 1 Гкал. Багато у чому фінальна цифра залежить від місцевих рад.

Додати коментар