Оподаткування продажу об’єкта нерухомості

Головне управління ДПС у Київській області інформує, що  отриманий платником податку дохід від продажу (обміну) не частіше одного разу протягом звітного податкового року об’єкту нерухомого майна: житлового будинку, квартири або їх частини, кімнати, садового (дачного) будинку (включаючи земельну ділянку, на якій розташовані такі об’єкти, а також господарсько-побутові споруди та будівлі, розташовані на такій земельній ділянці), та земельної ділянки, що не перевищує норми безоплатної передачі, визначеної ст. 121 Земельного кодексу України залежно від її призначення, за умови перебування такого майна у власності платника податку понад три роки, не оподатковується.

Якщо майно було отримане платником у спадщину, то  умова щодо перебування його у власності платника понад три роки на  таке майно не розповсюджується.

Дохід, отриманий від продажу протягом звітного податкового року більш як одного з перерахованих об’єктів нерухомості, або від продажу об’єкта нерухомості, не зазначеного в абзаці першому цієї статті, оподатковується за ставкою 5%.

            Під продажем розуміється будь-який перехід права власності на об’єкти нерухомості, крім їх успадкування та дарування.

           Дохід від продажу об’єкта нерухомості визначається виходячи з ціни, зазначеної в договорі купівлі-продажу, але не нижче оціночної вартості такого об’єкта, розрахованої органом, уповноваженим здійснювати таку оцінку відповідно до закону, та зареєстрованої в єдиній базі даних звітів про оцінку.

Порядок визначення оціночної вартості нерухомості та об’єктів незавершеного будівництва визначається Фондом державного майна України.

      Нотаріус посвідчує договір продажу (обміну) об’єктів нерухомості між фізичними особами за наявності оціночної вартості нерухомого майна, зареєстрованої в єдиній базі даних звітів про оцінку та документа про сплату податку до бюджету та щокварталу подає до контролюючого органу за місцем розташування державної нотаріальної контори або робочого місця приватного нотаріуса інформацію про такий договір, його вартість та суму сплаченого податку.

             Сума податку визначається та самостійно сплачується через банківські установи:

а) особою, яка продає або обмінює з іншою фізичною особою нерухомість, – до нотаріального посвідчення договору купівлі-продажу, міни;

б) особою, у власності якої перебував об’єкт нерухомості, відчужений за рішенням суду про зміну власника та перехід права власності на таке майно.        

          Фізична особа зобов’язана відобразити доход від такого відчуження у річній податковій декларації.

          Якщо однією з сторін договору купівлі-продажу, міни об’єкта нерухомого майна є юридична особа чи ФОП, така особа є податковим агентом  щодо нарахування, утримання та сплати (перерахування) до бюджету податку з доходів, отриманих платником податку від такого продажу (обміну).

Черговість продажу об’єктів нерухомого майна визначає фізична особа – продавець майна. Відповідальність за нарахування, своєчасне та повне перерахування сум податку до бюджету несе юридична особа або її відокремлений підрозділ, що нараховує та виплачує дохід, фізична особа, яка продає або обмінює з іншою особою нерухомість.

Всі новації у податковому законодавстві та основні вимоги застосування норм Податкового кодексу України доступні також на нашій офіційній сторінці у Facebook https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast/

ГУ ДПС у Київській області

Додати коментар