У ліцеї відбулося відкриття виставки “Соборність України. Сила нації – в єдності”

22 січня, у актовій залі КЗ КОР «Переяслав-Хмельницький ліцей-інтернат «Патріот»» відбувся захід, приурочений до Дня Соборності України. Спеціально до цієї дати науковці Заповідника відкрили виставку «Соборність України. Сила нації – в  єдності».

Виставка умовно складається із кількох розділів: революційні події в Україні в 1917-1921 роках; 100-річчя проголошення Акта злуки УНР і ЗУНР; Революція Гідності; події на сході нашої країни.

Зала ліцею переповнена. За доброю традицією, яка склалась іще з часів Майдану, захід розпочали із виконання, акапельно, Державного гімну України. Хвилиною мовчання вшанували пам’ять патріотів, які поклали життя за рідну країну.

На урочистості завітали міський голова Тарас Костін, його заступник Валентина Губенко, завідувач науково-дослідного сектору «Музею українського рушника» НІЕЗ «Переяслав» Наталя Заїка, викладачі місцевого педагогічного університету,  учасники Революції Гідності, воїни АТО, учні і викладачі ліцею, представники громадськості Переяслава.

Із вітальними словами до присутніх звернувся міський голова Тарас Костін, учасник Революції Гідності і модератор даного заходу Юрій Бобровнік та директор ліцею Василь Козій.

Із цікавістю присутні слухали виступи командира військової частини А3085 Олега Дорохова,  військового капелана, активного учасника Революції Гідності та волонтерського руху Дмитра Волошина, професора місцевого університету Ганни Токмань, кандидата історичних наук Олександра Колибенка, політолога Віталія Коцура, цехмайстра Київського кобзарського цеху Миколу Товкайла та учасника АТО Романа Матвієнка. У багатьох виступах було згадано про доброго друга і побратима, який відійшов у кращі світи, Ярослава Потапенка. До слова у відкритті виставки були присутні мама Ярослава Олександровича – Ганна Іванівна та дружина – Руслана.

Особливим гостем заходу стала Зоя Галущенко з Фастова, мама розвідника І батальйону Нацгвардії, який героїчно загинув на Сході у вересні 2015 року. Андрій Галущенко (позивний “Ендрю”) – кібернетик, навчався в аспірантурі, був на Майдані заступником сотника, потім вирушив на війну. Зоя Андріївна прочитала кілька віршів зі своєї книги поезій “Кров серця переллю в слова”.

Концертними номерами зібрання порадували Ганна Іфтоді, Юлія Кутова, Ірина Чупис та ін.

У рамках виставки відбулося живе спілкування  переяславців із безпосередніми учасниками Революції Гідності, АТО, волонтерського руху, громадськими діячами.

Виставка відкрита для огляду з 22 по 29 січня 2020 року (вул. Грушевського, 49) з 9.00 по 17.00. Вихідні дні: субота, неділя. Вхід вільний.

Додати коментар