На центральній площі міста відбулося традиційне фольклорно-етнографічне свято «Щедрий вечір». Із переяславцями святкували і учні Станично-Луганської школи (Фото)

13 січня  відділом культури і туризму міської ради та працівниками НЦК «Зустріч» на центральній площі біля головної ялинки міста проведено традиційне щорічне фольклорно-етнографічне свято «Щедрий вечір». Разом із переяславцями Василя та Маланку, а також Старий Новий рік зустрічали художні колективи міста.

Свято «Щедрий вечір, добрий вечір» проводиться з метою відродження, збереження та розвитку народних традицій і звичаїв новорічно-різдвяного циклу. Саме тому, коли українці святкують Щедрий вечір з Василем та Маланкою, на головну площу  були запрошені кращі колективи, у творчому доробку яких є багато обрядових елементів з неповторним колоритом нашого  краю. Учасники демонстрували новорічні обряди, театралізовані дійства та співали традиційні українські пісні.

Свої щедрівки і колядки присутнім дарували учасники делегації Станично- Луганської ЗОШ №2, хору Храму Рівноапостольного Великого князя Володимира, самодіяльний ансамбль української пісні «Берегиня» (художній керівник Любов Слива, музичний керівник Владислав Брик), народний аматорський ансамбль української пісні «Чебреці» (художній керівник Ольга Шамардак, музичний керівник Михайло Мина), народний аматорський фольклорний ансамбль «Веселка» (художній керівник Тетяна Мисан), учасники студії «Камертон» НЦК «Зустріч», дитячий колектив «Фортуна» ЗОШ №7.

Усі колективи отримали, як і годиться, солодкі подарунки. 

***

12 січня до Переяслава завітала на відпочинок група школярів та їхніх старших наставників зі Станиці Луганської, що розміщується на лінії розмежування збройного протистояння на Сході – повідомляє Переяслав.City

Гості приїхали із чотириденним візитом. Він став можливим завдяки ініціативі відомої на Переяславщині медику-добровольцю із села Дівички Тетяні Сушко (45 років). В нашому місті на цей час їх гостинно прийняв ліцей-інтернат “Патріот”.

– У минулому, коли під час військових подій довелося працювати у Станиці, – розповіла Тетяна Сушко, – полюбила це містечко так само, як люблю нашу Переяславщину. Хотілося якимось чином налагодити міжлюдські стосунки між ними та нами, показати, що ми єдині. Адже на Сході нерідко говорять, що ми їх не підтримуємо, не розуміємо, що ми різні. Вирішили запросити дітей п’ятих-шостих класів, адже у такому віці вони дуже правдиві. Коли повернуться, розкажуть і своїм друзям, і батькам, як їх тут зустріли, як до них поставилися, що ми також співчуваємо їм у тих труднощах, які вони переживають. А саме цей ліцей для розміщення обрали, тому що тут справді виховують патріотів.

Зазначила також, що коли вперше побувала у Станиці, на тамтешню ЗОШ №2 звернула увагу тому, що ще на початку війни так сталося, що її приміщення вщент розбомбили. Після цього навчальний процес організували у приміщеннях районної газети та дитячого садочка. І сьогодні її 190 школярів, оскільки вільного місця бракує, навчаються у дві зміни. 

У організації і цього візиту, і взагалі дружніх стосунків між Станично-Луганським районом та Переяславщиною медикові-добровольцю багато хто допомагав. Раніше, ще коли до ліцею “Патріот” запрошували “кіборга” Олександра Терещенка (зараз заступник міністра у справах ветеранів) для презентації його книги, з директором закладу Василем Козієм та його заступником з виховної роботи Тетяною Тимченко обговорювали ідею запросити дітей з “передової”. А десь місяців зо два тому за ініціативи Тетяни Сушко між Переяслав-Хмельницькою районною радою та Станично-Луганською райрадою було укладено меморандум про партнерство та співпрацю в соціально-гуманітарній сфері.

Проте, за її словами, найскладнішим в організації цього візиту виявилося фінансове питання. Адже хотілося зробити для луганчан їхню поїздку повністю безкоштовною, а їхнє перебування у нас насиченим та цікавим. Щоб зібрати для цього кошти, Сушко зверталася і до владних структур, і до підприємців, куди лише могла.

– Наприклад, щоб зустріти і привезти дітей з Києва, – поділилася, – за маршрутку потрібно було заплатити три тисячі гривень. Звернулася до керівника “ХатаNet” Олександра Петруні. Дав чотири тисячі. Каже: “Не потрібно звітуватися. Я вам довіряю”. Олександр Ярема дав тисячу, Василь Козій – 600 грн, соціальний педагог ліцею Наталія Павленко – 500 грн. А от Сергій Шаменко оплатив для всіх квитки у київський цирк. Районна влада забезпечила харчування, міська рада допомогла в організації кількох екскурсій до місцевих музеїв, участь у загальноміських дитячих святах. Допомагали і Тимофій Девко, і Любов Онопрієнко та інші. Не відмовив майже ніхто, до кого зверталася.

 Власне, цей візит можна назвати вже продовженням стосунків між двома навчальними закладами. Минулого року напередодні Дня святого Миколая між вихованцями переяславського ліцею та другої школи у Станиці відбувся телеміст. Після цього ліцеїсти за підтримки багатьох небайдужих зібрали і відправили подарунки для своїх однолітків, за що ті висловлювали їм щиру вдячність.Програма цього візиту розпочалася одразу ж після того, як луганчани зійшли з потяга у Києві. Одразу ж їх запросили до “Макдональдсу”, потім гуляли столицею, відвідали циркову виставу і таке інше. А у Переяславі їх чекала участь у майстер-класах з писанкарства та виготовлення ляльки-мотанки, щедрівках, відвідування центру розваг “Дитяча мрія”, музеїв, і звичайно ж, багато спілкування з однолітками, знайомство з особливостями ліцею-інтернату.

 

Додати коментар