На місці аварійних ялин навесні планують висадити молодняк

Виконавчий комітет Переяславської міської ради ніяких рішень щодо вирубки зелених насаджень, поблизу приміщення ТОВ “НУС” (колишня фабрика “Гаян”) не приймав.

На початку жовтня 2019 року було звернення керівника ТОВ “НУС” про наміри щодо вирубки ялин.  Виконавчий комітет Переяславської міської ради підготував відповідь (тексти звернення і відповіді додаються).

Сьогодні, 12.12.2019 р., у Єдиний диспетчерський центр Переяслава почали надходити скарги від жителів міста щодо вирубки зелених насаджень – ялин, що вже багато років росли на території перед фасадом ТОВ «НУС» (колишня фабрика «ГаЯн»).  Щоб з`ясувати ситуацію ми звернулися безпосередньо за роз’ясненням до керівника Товариства Олексія Дикого:

– Земельна ділянка, що розташована перед фасадом ТОВ «НУС», до тротуару (вул. Б. Хмельницького) – це приватна власність Товариства, а згідно законодавства – коли земельна ділянка приватизована, то її господар вважається власником і всіх зелених насаджень на цій території. Нами було прийнято рішення про видалення саме аварійних зелених насаджень із кількох міркувань: по-перше – це безпека жителів та гостей міста, особливо у зимовий період, коли є опади у вигляді снігу, а пізніше і обледеніння, що загрожує можливістю травмування у разі опадання; по-друге – молоді зелені насадження, які теж були висаджені на цій же території, недоотримують світла, що не сприяє їх росту. Усі зрізані ялини, їх крони, ми вирішили віддати у навчальні заклади міста, а гілки залишимо, можливо переяславці використають їх для прикрас до свят своїх домогосподарств, все, що залишиться буде вивезено.

На місці вирубаних дерев навесні заплановано висадити молоді зелені насадження та провести благоустрій території. Погодження від правоохоронних органів було отримано, для уникнення будь-яких непередбачуваних ситуацій на час проведення робіт перекрито рух транспорту прилеглою частиною дороги.

Додамо, що згідно п. 10 Постанови Кабміну від 1 серпня 2006 р. №1045 «Про затвердження порядку видалення дерев, кущів, газонів і квітників у населених пунктах»: «Видалення зелених насаджень на земельній ділянці, яка перебуває у приватній власності, та на присадибній ділянці здійснюється за рішенням власника (користувача) земельної ділянки без сплати їх відновної вартості.»

***

“Було кілька причин це зробити”. Офіційне пояснення Олексія Дикого щодо спиляних ялин

12 грудня біля колишньої швейної фабрики спиляли ялини, що викликало неабиякий резонанс у соцмережах. Офіційне пояснення від директора ТОВ «НУС» Олексія Дикого: 

– Нещодавно ми розпочали благоустрій території біля нашого підприємства, зрізавши старі дерева, що викликало велику дискусію у громадськості міста. Більше того, соціальні мережі переповнені емоційними виступами, які переходять усілякі межі, дехто вдається до особистих образ та навіть прокльонів. Це не може не хвилювати нас, тому спробуємо пояснити і обґрунтувати наше рішення.

Майновий комплекс колишньої швейної фабрики було викуплено власником майже вісім років тому. А приватизоване воно було ще в 90-х роках. Півтора роки тому ми робили благоустрій по вулиці Фабричній, тоді виявилося, що земля приватизована не тільки в межах приміщення та двору, але й далеко за ними. Для нас це також було дивно, що тодішня влада та новий власник погодили ці умови. 

Ми змушені були на вулиці Фабричній територію паркування автомобілів робити за наш рахунок, оскільки це наша територія. На її ремонт витратили понад мільйон гривень. Що стосується території перед фасадом, то від будівлі до тротуару – вона також приватна. Якщо аналізувати це з економічної точки зору, то благоустрій таких територій – це величезні витрати (спилювання дерев, викорчовування їх, закупівля саджанців та квітів, залучення фахівців та спеціальної техніки тощо), але ми йдемо на ці кроки, оскільки ці території – приватна власність і знаходяться вони у центрі міста, тому ми розуміємо, що це повинно мати сучасний вигляд.

Щодо ситуації з ялинками перед фасадом, то тут було кілька причин їхнього зрізання. По-перше, під ними не ростуть ніякі квіти, через них припинився ріст чотирьох менших ялинок, які залишилися. По-друге, під ялинками створилося місце для сміття, площадка для зграй безпритульних собак, а для декого й туалет по дорозі. По-третє, як визначили фахівці, з якими ми консультувалися, дерева аварійні, у будь-який час вони можуть когось травмувати чи щось зламати. Уже неодноразово падали великі гілки та сніг на людей та припарковані автівки. Ялинки, які зрізали, зі слів жителів міста, були висаджені в 1959 році. І врешті-решт, вони повністю закривали фасад, який згодом ми плануємо оновити. 

Ми чітко розуміли, що підприємство розташоване на території міста, тому ще в жовтні звернулися до міської влади, щоб узгодити питання, на що отримали позитивну відповідь. Але роботи вирішили провести перед новим роком, аби ялинки передати до закладів міста, таким чином зберігши кілька дерев у лісі і кошти установ. 

Але на все це отримали негативні емоції та невдоволення деяких громадян міста. Звичайно, що нам неприємна ситуація, що склалася. Тому ми хочемо запевнити містян, що  навесні територія біля підприємства буде окультурена. Ми розіб’ємо клумби, висадимо різноманітні дерева та квіти. До цих робіт обов’язково залучатимемо фахівців, усі дії будемо погоджувати з відділом архітектури міської ради.

Хочу запевнити жителів міста, що невдовзі вони отримають гарний і затишний куточок у центрі Переяслава.

 

Додати коментар