Володимир Шовкошитний провів відверту бесіду зі сковородинівцями та представив у альма-матер нові доробки свого видавництва

Книжкові виставки, вернісажі мистецьких робіт, майстер-класи, цікаві зустрічі з відомими людьми, презентації творчих проектів та інші форми роботи університетської бібліотеки спрямовані на всебічний розвиток молодого покоління, сприяють популяризації книги та читання серед студентів. 21 листопада 2019 р. в читальній залі імені Сигізмунда ІІІ, відразу по завершенню загальноуніверситетської акції до Дня гідности та свободи, відбулася творча зустріч з поетом, прозаїком, публіцистом, громадським, політичним, державним діячем, директором видавництва «Український пріоритет» Володимиром Шовкошитним у ході якої відбулася презентація авторських видань та книг видавництва «Український пріоритет». Серед відвідувачів заходу були ректор університету, викладачі та студенти, бібліотекарі, співробітники НІЕЗ «Переяслав», громадські діячі.

Перед початком зустрічі, слово мав ректор нашого університету, доктор історичних наук, професор та академік НАПН України Віктор Петрович Коцур, який відзначив непересічний вклад Володимира Федоровича в українську історію та культуру, підкреслив важливість проведення подібних заходів у сковородинівській альма-матер та нагородив поважного гостя однією з найвагоміших нагород нашого університету – медаллю «Григорій Сковорода».

У своїй розповіді Володимир Шовкошитний розповів про те, що друкована книжка, попри очевидні переваги е-книги, й досі продовжує бути актуальною. Змінюються видавничі технології, змінюється і книга. Художня література розвиває уяву читача, документальні твори знайомлять з досвідом інших людей, наукові видання збагачують знання, розвивають інтелект.

Багато говорили про рідну землю, ворогів українця, нашу українську свободу та гідність, пригадували трилогію пана Володимира «Кров – свята», яка майже наскрізь пронизана історією рідного краю (Володимир Федорович народився у Світанку, на Переяславщині – прим.авт.) та любов’ю до Переяславщини, досить тепло згадували літературних світочів Василя Стуса, Ліну Костенко та Юрія Мушкетика.

Наскрізною ниттю зустрічі стала презентація найновіших авторських творів, а також праць сучасних українських авторів, що друкуються в очолюваному гостем видавництві «Український пріоритет». Відтак, більш детально автор зупинився на своїй художньо-документальній повісті «Чорнобиль: я бачив» як новій спробі автора, як самовидця Чорнобильської аварії й активного ліквідатора її наслідків поєднати воєдино літературу пам’яті з літературою факту. На думку Володимира Федоровича, не існує жанрів поза життям, яке, саме по собі, є жанром всеохопним. У праці поєднано спогади очевидців найбільшої техногенної катастрофи в історії людства, учасників ліквідації її наслідків, простежено долі літературних героїв, проаналізовано техногенні, економічні, соціальні і медичні наслідки наймасштабнішого рукотворного лиха, показано перспективи повернення забруднених територій в народогосподарських обіг. Книга дає відповідь на головні питання, що постали після Чорнобиля, показує духовний зв’язок його героїв, майданівців та учасників АТО, позаяк усі 33 роки після Чорнобиля автор був в епіцентрі Українського життя.

Цікавим є і те, що видання спростовує безліч міфів, зокрема, породжених серіалом каналу НВО «Чорнобиль»: «Окрім «Чорнобиль: я бачив», немає жодної книги в світі, яка б так детально описала, що відбулося у Чорнобилі. Я був єдиним письменником з-поміж інженерів на атомній станції. Із кожним, хто вижив, я мав бесіду, навіть професійну дискусію: а що відбулося? Я знав усіх, хто загинув, до єдиного. Я знав результати роботи всіх комісій, які там працювали. Попри спростування міфів породжених серіалом, я дякую його творцям за те, що вони повернули інтерес до теми чорнобильської катастрофи, до теми безпеки атомної енергетики».

Попри однакову вагомість усіх книг, презентованих в ході зустрічі, слід належно відзначити працю Ігоря Рассохи «Справжність Велесової книги: науковий доказ», що містить не лише вичерпний науковий доказ справжности Велесової книги, а й змінює загальне бачення всієї історії України. Читач дізнається про власну пам’ять українців про своє далеке минуле, з нового боку відкриває літературних світочів та міста рідної землі, оцінює постійні спроби російських спецслужб спотворити і приховати наше славне минуле. Книгу оцінить кожен, хто цікавиться історією України.

Крім того, вартими уваги та докладнішої оповіді були: феєричний роман Володимира Шовкошитного «Незникомість мерехтінь»; героїчний роман знаної української письменниці Людмили Когут «Чічка»; довідник доктора історичних наук, професора Ужгородського національного університету Сергій Федак «Історія України: у датах і подіях», безліч інших книг та навіть перевидання легендарної праці, що започаткувала нову народну літературу на західноукраїнських землях , а водночас українське політичне і культурне відродження – «Русалки Дністрової», що є не лише вікопомним документом суспільного життя української нації, але і фактором, що продовжує працювати на розвиток свідомости українців.

Зазначимо, що такі зустрічі з нашим земляком вже стали традиційними, а спілкування традиційно відбувалося у щирій, дружній атмосфері, що, переконані, стане запорукою подальшої співпраці книгозбірні університету з видавництвом, позаяк пан Володимир подарував бібліотеці добірку цікавих видань від «Українського пріоритету». Чудово, що фонди бібліотеки збагатилися творами сучасних українських письменників, які сприятимуть якісній презентації сучасного літературного процесу читачам університетської бібліотеки.

Максим Левченко, за матеріалами наданими прес-службою бібліотеки

Додати коментар