Орест Вітик: «У податкових надходженнях до Держбюджету маємо приріст у 26%»

За січень-листопад 2019 року платники податків Київської області сплатили до Зведеного бюджету 26,2 млрд грн. Як повідомляє в.о. начальника податкової служби регіону Орест Вітик,  у порівнянні з аналогічним періодом минулого року показник збільшилися на 26% або 5,4 млрд грн.

Зокрема, за наданою інформацією, до Державного бюджету за десять місяців поточного року платники Київщини перерахували 12,8 млрд грн. податкових платежів. Темп росту до фактичного показника 2018 року у приведених умовах складає 129% та додатковою сумою у 2,8 млрд грн.

Із загальної суми, що надійшла до державної скарбниці, найбільшу питому вагу має сплата податку на додану вартість.  Так, за словами Ореста Вітика, цьогоріч до бюджету сплачено 6,1 млрд грн ПДВ, що на 35% або 1,6 млрд грн більше за минулорічний показник.  

Сплата податку на доходи фізичних осіб забезпечила бюджету 2,9 млрд грн. Цей показник на 25% або 566 млн грн більше за кошти, сплачені у відповідному періоді 2018 року.

На обороноздатність країни платники податків Київщини спрямували 823 мільйони гривень, збільшивши суму відрахувань на 24%. У грошовому вираженні це означає 158,3 млн грн додаткових для збройних сил України коштів.

На 22% або 477 млн грн зросла сплата податку на прибуток підприємств: наразі до Держбюджету сплачено 1,6 млрд грн.

Окремо Орест Вітик зазначив, що найбільші суми до бюджету забезпечили платники податків, які ведуть господарську діяльність у Києво-Святошинському районі – 2,4 млрд грн, Бориспільському – 1,9 млрд грн та Білоцерківському – 1,7 млрд грн.

ГУ ДПС у Київській області

 

Для переходу на єдиний податок з 01 січня 2020 заяву слід подати не пізніше 16 грудня

Головне управління ДПС у Київській області нагадує, що суб’єкт господарювання, який є платником інших податків і зборів відповідно до норм ПКУ, може прийняти рішення про перехід на спрощену систему оподаткування шляхом подання заяви до контролюючого органу не пізніше ніж за
 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу. Такий СГ може здійснити перехід на спрощену систему оподаткування один раз протягом календарного року.

При цьому перехід на спрощену систему оподаткування СГ може здійснити за умови, якщо протягом календарного року, що передує періоду переходу на спрощену систему оподаткування, ним дотримано вимоги, встановлені п. 291.4 ст. 291 ПКУ.

До поданої заяви додається розрахунок доходу за попередній календарний рік.

Розрахунок доходу за попередній календарний рік, що передує року переходу на спрощену систему оподаткування, затверджено наказом Міністерства фінансів України від 16.07.2019 №308.

Таким чином, у разі прийняття ФОП рішення про перехід на спрощену систему оподаткування з 1 січня наступного року заява до контролюючого органу подається не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку нового року разом із розрахунком доходу за попередній календарний рік, що передує року переходу на спрощену систему оподаткування.

Дохід за попередній календарний рік, що передує року переходу на спрощену систему оподаткування, визначається на момент подання заяви із врахуванням запланованої суми отримання доходу, за період що залишився до кінця року після подання заяви.

ГУ ДПС у Київській області

 

Оподаткування ПДВ послуг з перевезенням пасажирів та вантажів, наданих нерезидентом

Головне управління ДПС у Київській області інформує, що об’єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку з постачання послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до ст. 186 Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

Місце постачання послуг, пов’язаних із перевезенням пасажирів та вантажів, у т.ч. з постачанням продовольчих продуктів і напоїв, призначених для споживання відповідно до п. п. «в» п. п. 186.2.1 п. 186.2 ст. 186 ПКУ є місце фактичного постачання послуг.

Особою, відповідальною за нарахування та сплату податку до бюджету у разі постачання послуг нерезидентами, у тому числі їх постійними представництвами, не зареєстрованими як платники податку, якщо місце постачання послуг розташоване на митній території України, є отримувач послуг (п.180.2 ст.180 ПКУ).

Таким чином, операції з постачання нерезидентами на митній території України послуг, пов’язаних із перевезенням пасажирів та вантажів, є об’єктом оподаткування ПДВ і підлягають оподаткуванню за основною ставкою. Особою, відповідальною за нарахування та сплату податку до бюджету при постачанні послуг нерезидентом, є особа, яка отримує такі послуги, якщо місце надання таких послуг знаходиться на митній території України.

Операція з постачання нерезидентом за межами митної території України послуг, пов’язаних із перевезенням пасажирів та вантажів, не підпадає під визначення об’єкта оподаткування ПДВ.

ГУ ДПС у Київській області

 

Як повернути податок, зайво сплачений при нотаріальному посвідченні договорів купівлі-продажу нерухомого майна?

Головне управління ДПС у Київській області інформує, що дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) не частіше одного разу протягом звітного податкового року житлового будинку, квартири або їх частини, кімнати, садового (дачного) будинку (включаючи земельну ділянку, на якій розташовані такі об’єкти, а також господарсько-побутові споруди та будівлі, розташовані на такій земельній ділянці), а також земельної ділянки, що не перевищує норми безоплатної передачі, визначеної ст. 121 Земельного кодексу України залежно від її призначення, та за умови перебування такого майна у власності платника податку понад три роки, не оподатковується(п.172.1 ст.172 ПКУ).

Дохід, отриманий платником від продажу протягом звітного податкового року більш як одного з об’єктів нерухомості, підлягає оподаткуванню ПДФО за ставкою, визначеною п. 167.2 ст. 167 ПКУ  – 5%.

Під час проведення операцій з продажу (обміну) об’єктів нерухомості між фізичними особами нотаріус посвідчує відповідний договір за наявності оціночної вартості такого нерухомого та документа про сплату податку до бюджету стороною (сторонами) договору та щокварталу подає до контролюючого органу за місцем розташування державної нотаріальної контори або робочого місця приватного нотаріуса інформацію про такий договір, включаючи інформацію про його вартість та суму сплаченого податку.

Пунктом 43.1 ст. 43 ПКУ передбачено, що помилково та/або надміру сплачені суми грошового зобов’язання підлягають поверненню платнику відповідно до ст. 43 ПКУ, крім випадків наявності у такого платника податкового боргу.     

Обов’язковою умовою для здійснення повернення сум грошового зобов’язання є подання платником податків заяви про таке повернення (крім повернення надміру утриманих (сплачених) сум ПДФО, які розраховуються контролюючим органом на підставі поданої платником податків податкової декларації за звітний календарний рік шляхом проведення перерахунку за загальним річним оподатковуваним доходом протягом 1095 днів від дня виникнення помилково та/або надміру сплаченої суми (п. 43.3 ст. 43 ПКУ).

Платник подає заяву довільної форми про повернення помилково та/або надміру сплачених грошових зобов’язань та пені, у ній зазначає напрям перерахування коштів: на поточний рахунок в установі банку; на погашення грошового зобов’язання та/або податкового боргу з інших платежів; повернення у готівковій формі коштів за чеком у разі відсутності у платника рахунка в банку (п. 43.4 ст. 43 ПКУ).

Контролюючий орган не пізніше ніж за п’ять робочих днів до закінчення 20-тиденного строку з дня подання платником податків заяви готує висновок про повернення відповідних сум коштів з відповідного бюджету та подає його для виконання відповідному органуказначейської служби.

На підставі отриманого висновку орган казначейської служби протягом п’яти робочих днів здійснює повернення помилково та/або надміру сплачених грошових зобов’язань та пені платникам податків у порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику.

ГУ ДПС у Київській області

 

Інформацію про наявність податкового боргу у платника можна отримати на вебпорталі ДПС

Головне управління ДПС у Київській області інформує, що на  офіційному вебпорталі ДПС розміщено  електронний сервіс «Дізнайся більше про свого бізнес-партнера», який знаходиться на головній сторінці вебпорталу (https://tax.gov.ua/businesspartner).

За допомогою цього сервісу можна перевірити інформацію щодо наявності податкового боргу у платника податків, – для цього потрібно лише ввести його код ЄДРПОУ або точну назву. Після введення такої інформації в одне з полів система здійснить пошук по ряду баз даних, доступних для публічного використання, і повідомить про результати пошуку.

Оновлення інформації на сайті щодо стану розрахунків платника податків з бюджетом (про наявність заборгованості) відбувається щоденно, крім вихідних та святкових днів, після проведення розрахунків зведених показників в центральній базі даних за результатами попереднього банківського дня.

Звертаємо увагу, що в електронному  сервісі «Дізнайся більше про свого бізнес-партнера» зазначається інформація про наявність боргу платника в цілому по Україні, тоді як платник податків може перебувати на обліку не лише в контролюючому органі за основним місцем обліку, а й обліковуватись як платник окремих податків та зборів в контролюючих органах за неосновним місцем обліку.

Водночас, у приватній частині Електронного кабінету в меню «Стан розрахунків з бюджетом» платник податків з використанням електронного цифрового підпису, сертифікованого будь-яким кваліфікованимнадавачем електронних довірчих послуг, має доступ до своїх особових рахунків із сплати податків, зборів та інших платежів. У вказаному меню відображається зведена інформація станом на момент звернення, що містить наступну інформацію по кожному виду платежу:

–   орган ДПС;

–   назва податку (платежу);

–   платіж (код);

–   МФО банку;

–   бюджетний рахунок та по кожному виду податку (платежу) на поточну дату;
 –   нараховано/зменшено;-  сплачено до бюджету;

–   повернуто з бюджету;

–    пеня;

–   недоїмка;

–   переплата;

–   залишок несплаченої пені.   

Обравши один з податків (платежів) платник подвійним натисненням кнопки миші отримує доступ до деталізованої інформації з інтегрованої картки платника по вибраному податку (платежу) в розрізі проведених операцій.

Крім того, щомісячно на офіційному вебпорталі ДПС оприлюднюється інформація про платників податків, які мають податковий борг, з якою можна ознайомитись за посиланням: Головна/Відкриті дані/Інформація про суб’єктів господарювання, які мають податковий борг.
   З метою проведення звірки щодо стану розрахунків з бюджетом платник може безпосередньо звернутись до контролюючих органів за основним та неосновним місцем обліку.

ГУ ДПС у Київській області

 

Правом на податкову знижку можна скористуватись по 31 грудня

Головне управління ДПС у Київській області звертає увагу платників податків, що право на податкову знижку за підсумками 2018 року вони можуть реалізувати по 31 грудня 2019 року (включно).

З цією метою платники податку  повинні подати декларацію про майновий стан і доходи громадян та прикласти копії документів, що підтверджують здійснені витрати, дозволені для включення до податкової знижки.

Згідно з п.п.«в» п. 176.1 ст. 176 ПКУ, платники податків зобов’язані подавати податкову декларацію про майновий стан і доходи за встановленою формою.    

Звертаємо увагу, щофізичні особи, які подають податкову декларацію про майновий стан і доходи з метою використанняїхнього права на податкову знижку, повинні на вимогу контролюючого органу надати разом із такою декларацією довідку про отримані у звітному році доходи.

На вимогу контролюючого органу та в межах його повноважень, визначених законодавством, платники податку зобов’язані пред’являти документи і відомості, пов’язані з виникненням доходу або права на отримання податкової знижки, обчисленням і сплатою податку, та підтверджувати необхідними документами достовірність відомостей, зазначених у податковій декларації з цього податку.

Підпунктом «в» п.176.2 ст.176 ПКУ передбачено, що особи, які відповідно до ПКУ мають статус податкових агентів, зобов’язані подавати на вимогу платника податку відомості про суму виплаченого на його користь доходу, суму застосованих соціальних податкових пільг та суму утриманого податку.

Враховуючи, що затвердженої форми довідки про доходи, яку повинні надавати податкові агенти платникам податків, нормами чинного законодавства не передбачено, то довідка надається у довільній формі, в якій, крім загальної інформації про фізичну особу (П. І. Б, реєстраційний номер облікової картки, період роботи), зазначається обов’язково наступна інформація:
 –  сума нарахованого оподатковуваного доходу (помісячно та загальною сумою);
 –  розмір та сума податкової соціальної пільги;

 –  сума нарахованого та утриманого податку на доходи фізичних осіб.

ГУ ДПС у Київській області

 

Види готівкових розрахунків, на які не поширюються обмеження щодо граничних норм готівкових розрахунків

Суб’єкти господарювання мають право здійснювати розрахунки готівкою протягом одного дня за одним або кількома платіжними документами:

  1. між собою – у розмірі до 10000 грн. включно;

2) з фізичними особами – у розмірі до 50000  грн. включно – п. 6 розд. ІІ Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління НБУ від 29.12.2017 №148 (далі – Положення № 148),

У разі зняття готівкових коштів із поточних рахунків з метою здійснення готівкових розрахунків із фізичними особами СГ зобов’язані надавати на запит банку підтвердні документи, на підставі яких здійснюються такі готівкові розрахунки, необхідні банку для вивчення клієнта з урахуванням ризик- орієнтованого підходу.

Платежі понад установлені граничні суми проводяться через банки або небанківські фінансові установи, які в установленому законодавством порядку отримали ліцензію на переказ коштів у національній валюті без відкриття рахунку, шляхом переказу коштів з поточного рахунку на поточний рахунок або внесення коштів до банку чи небанківської фінансової установи для подальшого їх переказу на поточні рахунки в банку. Кількість суб’єктів господарювання та фізичних осіб, з якими здійснюються готівкові розрахунки, протягом дня не обмежується.

Обмеження, встановлене Положенням №148, стосується також розрахунків під час оплати за товари, придбані на виробничі (господарські) потреби за рахунок готівки, одержаної за допомогою електронного платіжного засобу.

Згідно з п. 7 розд. ІІ Положення № 148 фізичні особи мають право здійснювати розрахунки готівкою:     

  1. із суб’єктами господарювання протягом одного дня за одним або кількома платіжними документами – у розмірі до 50000 (п’ятдесяти тисяч) грн. уключно.
  2. Платежі на суму, що перевищує 50000 грн., проводяться через банки або небанківські фінансові установи, які в установленому законодавством України порядку отримали ліцензію на переказ коштів у національній валюті без відкриття рахунку, шляхом переказу коштів із поточного рахунку на поточний рахунок або внесення коштів до банку чи небанківської фінансової установи для подальшого їх переказу на поточні рахунки в банку;
  3.  2) між собою за договорами купівлі-продажу, які підлягають нотаріальному посвідченню, у розмірі до 50000грн. уключно.
  4. Платежі на суму, яка перевищує 50000 грн., здійснюються шляхом переказу коштів з поточного рахунку на поточний рахунок або внесення та/або переказу коштів на поточні рахунки (у тому числі на депозит нотаріуса на окремий поточний рахунок у національній валюті).
  5. Пунктом 8 Положення № 148 визначено, що обмеження, установлені в п.п. 6 та 7 розд. II Положення №148, не стосуються: 

1) розрахунків СГ з бюджетами та державними цільовими фондами;

2) добровільних пожертвувань та благодійної допомоги;

3) використання готівки, виданої на відрядження;

4) виплат, пов’язаних з оплатою праці;

5) використання готівкових коштів з фонду оперативно-розшукових (негласних слідчих) дій, створеного на виконання част.3 ст. 24 Закону України від 14.10.2014 №1698-VII «Про Національне антикорупційне бюро України» .

ГУ ДПС у Київській області

 

У фокусі: питання сплати єдиного внеску обговорювали під час наради з ГУ Пенсійного фонду у Київській області

З метою забезпечення наповнення бюджету Пенсійного фонду України у 2019 році, сьогодні, 04.12.2019, проведена спільна робоча нарада Головного управління Пенсійного фонду України у Київській області та Головного управління Державної податкової служби у Київській області. У нараді взяли участь начальник фінансово-економічного управління ГУ ПФУ Юлія Калита, начальник управління податків і зборів Сергій Красиленко, начальник управління погашення боргу Руслан Заєць та начальник відділу аналізу та прогнозування податків і зборів з фізичних осіб та єдиного внеску Світлана Пелих.  В ході наради говорили про причини невиконання планового завдання зі сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – ЄСВ) у листопаді 2019 року та намічені шляхи виконання прогнозних показників у грудні та за 2019 рік.

Учасники наради також розглянули стан погашення заборгованості фізичних осіб, які займаються підприємницькою діяльністю, а також опрацювання наданої Пенсійним фондом інформації стосовно підприємців, які мають пільги по сплаті ЄСВ. 

Сторони досягли домовленості про взаємодію у вирішенні поставлених завдань. За підсумками наради визначені спільні заходи по забезпеченню наповнення бюджету та зменшенню заборгованості.

ГУ ДПС у Київській області

Додати коментар