Де в Переяславі обстежитися на ВІЛ і яким міфам про вірус не варто вірити? Пояснює лікарка

У неділю, 1 грудня, світ відзначатиме День боротьби зі СНІДом. Напередодні журналіст «Переяслав.City» зустрівся із завідувачкою інфекційного відділення Переяславської ЦРЛ Ольгою Рондзістою (57 років). Вона розповіла, кому необхідне тестування на вірус імунодефіциту людини (ВІЛ), де його зробити і як у лікарні допомагають ВІЛ-позитивним пацієнтам.

Ольга РондзістаОльга Рондзіста

– Кому рекомендоване тестування на ВІЛ?
– Тестування на ВІЛ у більшості випадків добровільне. Обов’язково обстежуються призовники, жінки в період вагітності, люди, які готуються до операцій, донори.

Тестування рекомендоване людям із ризикованою поведінкою. До цієї групи належать не тільки споживачі ін’єкційних наркотиків та жінки комерційного сексу. У переліку питань для виявлення ризикованої поведінки є такі: чи був у вас за останні 12 місяців незахищений секс? чи знаєте ви ВІЛ-статус свого партнера? Це стосується і подружніх пар. Або: чи робили ви чи ваш партнер татуювання, пірсінг? Сюди ж відноситься татуювання брів, губ, досить популярні зараз послуги.

Клінічних показань для тестування на ВІЛ дуже багато. Якщо в людини виявили вірусний гепатит В (або С), треба перевірятися і на ВІЛ, бо це супутні хвороби. Рекомендується обстеження при тривалій лихоманці, безпричинній втраті маси тіла, кандидозі ротової порожнини, приступах нічної пітливості, хронічній діареї, збільшенні лімфатичних вузлів. Серед показань є і досить поширені: грибкові ураження нігтів, оперізуючий герпес (лишай). Якщо є сумніви, краще пройти тестування.

 – Де можна обстежитися на ВІЛ?

– У лікарні працює кабінет «Довіра» для надання допомоги ВІЛ-інфікованим і всім, хто цікавиться своїм ВІЛ-статусом.
Тестування проводиться за допомогою експрес-тесту. Береться кров з пальця, і через 15 хвилин готовий результат. Він може бути позитивним (вказує на наявність вірусу імунодефіциту) або негативним (антитіл до ВІЛ не виявлено). Якщо результат позитивний, проводимо повторний експрес-тест.

Але навіть два позитивні результати не є підставою для встановлення діагнозу. Для точної діагностики проводиться імуноферментний аналіз (ІФА). Медсестра бере кров із ліктьової вени пацієнта і направляє її на обстеження в лабораторію Київського обласного центру профілактики та боротьби зі СНІДом. Дітям експрес-тести не підходять, тільки імуноферментний аналіз.

Для людей із клінічними показаннями тестування в кабінеті «Довіра» безкоштовне. Пацієнти з ВІЛ лікуються також безкоштовно.

 

  Де в Переяславі обстежитися на ВІЛ?

Кабінет «Довіра» в приміщенні поліклініки (вхід із двору).

Безкоштовний експрес-тест із пальця (результат через 15 хвилин), кров із вени.

Телефон: 3-43-14. Працює в будні з 8 до 15 години.

Медичний центр «Біо-плюс» (приміщення поліклініки).

Аналіз на антитіла до ВІЛ – 390 грн. Із собою мати паспорт. Результат через 8-10 робочих днів.

 

 – Були випадки, коли результати експрес-тестів не підтверджувалися?

– Так, було кілька випадків хибнопозитивних результатів. Вони виявляються у вагітних або в людей з хронічними інфекційними чи онкологічними захворюваннями. У одного з наших пацієнтів був сифіліс, тестування на ВІЛ дало позитивний результат, який потім не підтвердився.

– А негативний результат теж може бути хибним?
– Якщо в людини був незахищений статевий контакт тиждень чи місяць тому і тест дає негативний результат, це ще нічого не означає. Є так званий серонегативний період, коли в організмі йде активне розмноження вірусу, однак антитіла до нього ще не виявляються. Цей період триває до трьох місяців, але в деяких випадках і до року. Тому бажано пройти тестування і через три місяці, і через пів року, і через дев’ять місяців, і через рік.

– А можна зробити тестування вдома?
– Так. Людина може купити тест в аптеці і вдома пройти тестування згідно з інструкцією. Буває, великі компанії, торгові центри влаштовують акції, де кожен охочий може безкоштовно визначити свій ВІЛ-статус. Якщо результат позитивний, краще повторно обстежитися у фахівців.

– Як попередити розвиток інфекції після ймовірного контакту з ВІЛ?
– Якщо людина мала незахищений секс і не знає ВІЛ-статусу партнера або прибирала під парканом чи на городі й вкололася голкою від використаного шприца (такі випадки непоодинокі в Переяславі), потрібно пройти постконтактну профілактику. Пацієнт протягом 28 днів приймає антиретровірусні препарати. Розпочати терапію треба не пізніше ніж через 72 години (три доби) після ймовірної передачі вірусу. Але чим раніше, тим більші шанси вберегтися від інфекції.

– Скільки на Переяславщині людей із ВІЛ-позитивним статусом?
– На обліку в кабінеті «Довіра» перебувають 83 особи. Двоє з них – діти. Антиретровірусну терапію отримують 44 пацієнти. У чотирьох дітей, народжених від ВІЛ-інфікованих матерів, ВІЛ-статус ще не визначений. Він підтверджується у віці 18 місяців.

Але насправді людей з ВІЛ-інфекцією більше. Деякі не знають, що вони інфіковані, і хвороба може роками не проявлятися. Дехто стоїть на обліку в київських медзакладах.

Статистика на Переяславщині:

Кількість ВІЛ-інфікованих, які перебувають на обліку – 83

Чоловіки – 43

Жінки – 40

Мешканці міста – 55

Мешканці сіл – 28

До 14 років – 2

18-24 роки – 2

25-49 років – 71

50 і старші – 8

Виявлені в цьому році – 13

Померли за рік – 7

– Як найчастіше передається ВІЛ-інфекція?

– Раніше люди переважно заражалися при ін’єкцiйному вживанні наркотиків. Нині інфікування відбувається передусім під час сексуальних контаків. СНІД давно перестав бути хворобою наркоманів. Проблема ВІЛ-інфекції може торкнутися будь-кого: бідних і заможних, людей похилого віку і дітей, бізнесменів, політиків і звичайних робітників.

– Чи може людина з ВІЛ жити повноцінно?
– ВІЛ-інфекція – не вирок. Це як цукровий діабет чи туберкульоз. Якщо регулярно приймати антиретровірусні препарати, можна жити довго і повноцінно. У Переяславі є ВІЛ-позитивні люди, які створили сім’ї, мають дітей. Є пари, де хтось один інфікований. Чоловік чи дружина знають про статус партнера, але при цьому щасливі, підтримують одне одного, допомагають іншим родинам, які опинилися в подібних ситуаціях. Від СНІДу не повинні вмирати.

Але я не хочу розхолоджувати людей. Кількість ВІЛ-інфікованих зростає щороку. Смертність від СНІДу дуже висока. Прийом антиретровірусних препаратів має відбуватися постійно та систематично впродовж всього життя. Якщо людина то випила пігулки, то забула, у віруса з’являється резистентність, тобто він перестає реагувати на препарати.

Часто ВІЛ-інфекцію виявляють на пізніх стадіях. І якщо почалися незворотні патологічні процеси в органах і системах людини, то допомогти важко. Але лікування ефективне на будь-якій стадії.

– Який шанс, що у ВІЛ-позитивних жінок народяться здорові діти?
– Сучасні методи профілактики зводять до мінімуму ризик передачі ВІЛ-інфекції від мами до дитини. У 95% випадків у жінок із ВІЛ-позитивним статусом, які проходять профілактичне антиретровірусне лікування, народжуються здорові діти.

Міфи про ВІЛ/СНІД

Міф: ВІЛ передається через поцілунок, кашель, посуд

Це помилкове переконання призводить до дискримінації ВІЛ-інфікованих. ВІЛ не передається

через дотик, сльози, слину, піт або сечу. Тож ви не можете заразитися ВІЛ: обіймаючись,

цілуючись або вітаючись за руку; через столові прибори чи постільну білизну; через тренажери

у фітнес-клубі; торкаючись сидіння унітазу або ручки дверей.

ВІЛ передається тільки через такі тілесні рідини, як кров, сперма, виділення з піхви і грудне молоко.

Міф: ВІЛ можуть розносити комарі та москіти

Незважаючи на те, що вірус передається через кров, ви не можете його отримати через укус комах.

Міф: Я не можу заразитися ВІЛ, якщо вдягну презерватив

Презерватив може не вберегти вас від інфекції в разі, якщо він розірветься,

зіскочить або буде протікати під час сексу.

Саме тому фахівці, які працюють у сфері протидії ВІЛ/СНІД  закликають не лише

до використання презервативів, а й до утримання від сексуальної активності й зберігання

вірності партнеру.

Юлія Строчинська, кореспондентка

Додати коментар