Відбулася прес-конференція міського голови

4 листопада міський голова Тарас Костін провів прес-конференцію для місцевих ЗМІ. Сказав, що на різних ресурсах буває, дуже по-різному трактуються ті чи інші події, що відбуваються в місті. Хотілось би, щоб громада отримувала інформацію про них з перших вуст. Журналісти мали змогу поставити запитання про різні сфери міського життя, можливі перспективи його розвитку та інше – повідомляється на сайті Переяслав.City

Зап.: Буквально кілька днів тому на сесії міськради ваш тепер вже колишній перший заступник Олександр Слюсар подав заяву на звільнення. Це було несподівано і мало певний резонанс, зокрема, у соцмережах.

Відп.: Я теж був здивований таким вчинком. Проте найактуальніші на сьогодні питання це – початок опалювального сезону, підготовка до зими, благоустрій та інші. Скажемо, коли наприкінці жовтня у місті почали запускати котельні, до міської ради надходило по двісті, а то й більше телефонних дзвінків щодоби. В основному проблема полягала у тому, що потрібно було спустити повітря у батареях. Зараз кількість подібних звернень до нашої диспетчерської зменшилася десь до двох десятків на добу. Початок опалювального сезону такий процес, що завжди потребує певного часу, щоб увійти в норму. Якщо говорити про інші сфери, то до зими ми готові десь відсотків на 99. Зокрема, наше ВУКГ у повній мірі забезпечено піскосумішшю для посипання доріг, є техніка і таке інше.

 Що ж до заяви першого заступника, пояснюю це дуже просто: його особисті інтереси превалювали над інтересами громади. 29 жовтня у нас було засідання міськвиконкому. Я не погодився на встановлення бігбордів біля ЕКО-маркету, чого він хотів. Також було багато інших невиконаних доручень міського голови. Хоча він причини свого звільнення перекрутив по-своєму.

 

Зап.: Що ж далі, потрібна нова кандидатура на цю посаду?

Відп.: Поки що нікого не хочу на цій посаді. Є команда заступників, які працюють. Частину обов’язків першого заступника будуть суміщати, а левову їх частку візьму на себе. Хоч це буде і не просто, але у нас вже є досвід роботи у такому режимі.

Зап.: З порядку денного останньої сесії міськради зняли питання про стратегію розвитку міста до 2024 року.

Відп.: Ми її розробляємо і відділ економіки чудово з цим справляється. Проте виникала потреба перенести її затвердження на наступну сесію, оскільки подібну ж програму, але в межах Київщини розробляють і в області. Вони повинні бути узгодженими. Тож трохи почекаємо, коли вони закінчать розроблення своєї.

Зап.: А що з ближчою перспективою?

Відп.: Почали формування міського бюджету на наступний рік. Серед іншого є амбітні плани відремонтувати хоча б один з центральних парків. Думаю, краще ім. Шевченка. Хотілось би влаштувати там, біля НЦК, скейт-парк для молоді (катання на дошках – авт.). Це така споруда, де можна було б навіть проводити змагання високих рівнів для скейтбордистів. Також у планах побудувати по місту 15 спортивних майданчиків. Все це та інше вносимо до бюджетних планів. Дай Бог, щоб депутати проголосували.

Зап.: Наступний рік буде останнім для створення громад. Які перспективи для Переяслава, в тому числі і чи стане він центром нового району, адже зараз на це почав претендувати і Яготин?

Відп.: Зустрічався з головою облдержадміністрації, головним архітектором області, Володимиром Вдовиченком, куратором по децентралізації на Київщині. Всі мене чітко завірили, що Переяслав буде центром одного з нових районів. Вирішальним є те, що наше місто має велику історичну спадщину. Проте формування районів буде проводитися пізніше. А от створення громади це вже не так і далеко. Немало робилося спроб для приєднання до нашого міста сусідніх сіл. Вони поки що цього не бажають. Хвилюються, що місто все забиратиме собі. Хоча я з цим і не погоджуюся. Ми могли б попрацювати над поліпшенням автобусного сполучення сусідніх сіл з містом, покращення у них вуличного освітлення і таке інше. Якщо ті, що ще не увійшли до нових ОТГ, так і не визначаться, реформа передбачає, що їх можуть приєднати до міста і без їхньої згоди.

Зап.: Зараз у місті триває будівництво ряду об’єктів.

Відп.: На вул. Шкільній йде реконструкція АЗС “КЛО” за сучасними технологіями. Вона буде подібна до тієї, що неподалік пожежної частини. На вул. Покровській споруджується новий магазин торгівельної мережі АТБ. Наскільки знаю, там виникли певні проблеми з інженерними мережами, що уповільнило темп робіт. Все ж, думаю, новий магазин буде введено в дію наступного року. У планах керівників іншої торгівельної мережі “Новус” залишається спорудження супермаркету на вул. Б. Хмельницького. Можливо, розпочнуть його вже наступного року. Вже тривалий час вони сплачують до міського бюджету за земельну ділянку, яку орендують, і це не мало. Десь до 50 тис грн на місяць. Всі ці роки вона була обнесена зеленим парканом. Та нещодавно через його аварійність нам довелося цей паркан демонтувати, а на ділянці покосити траву. Звернулися до керівництва “Новус” і вони погодилися оплатити ці роботи.

Зап.: А те, що за рахунок бюджету?

Відп.: Хотів би відмітити, що йде до завершення спорудження великого футбольного поля зі штучним покриттям на території четвертої школи. Сподіваюся, зможемо його відкрити вже наприкінці листопаду. Також завершується і реконструкція даху цієї школи. Стосовно стін колишнього кінотеатру, який минулого літа згорів, думаю, разом з активістами, спортсменами цього року зможемо лише накрити їх, законсервувати від подальшої руйнації. Ті 500 тис грн, про які йшлося, ми не виділили для нього, а лише внесли до відповідної програми. В останні місяці року всі бюджетні призначення розподілені до копійки. Так що виділити зараз для цього об’єкту якісь кошти немає змоги.

Зап.: Завершується сезон дорожньо-тротуарних ремонтів. Що тут вдалося чи не вдалося зробити цього року?

Відп.: Можливо, найпроблемнішим виявився задум реконструкції тротуару від Борисоглібської площі до автовокзалу. Про причини раніше говорилося вже не раз. В першу чергу недобросовісними виявилися виконавці, що виграли тендер. Досвід показує, що із десятка проектів один чи два втілюються не так, як хотілось би. Ну що ж, будемо планувати продовження цієї реконструкції на наступний рік. Також не вдалося з ремонтом дороги на Солонцях. Плануємо розпочати його на весні. Не вистачило коштів для облаштування тротуару на вул. Ярмарковій. Проектна документація для цього вже є. Планували і декілька заїзних кишень, десять автозупинок та деякі інші проекти, але з тих чи інших причин виконати це не вдалося. Також мав великі надії на реконструкцію вуличного освітлення за проектом НЕФКО. На жаль, депутатський корпус не підтримав цієї ідеї.

З іншого боку пишаюся, що зробили частину тротуару на вул. Сковороди, спільно з обласним фінансуванням – капітальний ремонт вул. Борисівське поле, частини вул. Грушевського разом з тротуаром біля неї та ряд інших проектів.

Якщо ж говорити про інше будівництво, то успішно було завершено великий і вартісний проект ремонтування сьомої школи. За сприяння у минулому народного депутата Артура Палатного для нього лише з держбюджету було надано 5 млн грн. А от, скажемо, реконструкція фонтану біля Вознесенського собору коштувала порівняно не багато, але порадувала багатьох переяславців, особливо молодь, які залюбки приходять сюди відпочивати.

Леонід Мілютін

Додати коментар