Щоб врятувати Дніпро від екологічної катастрофи, необхідна комплексна програма. Глава Нацекоінспекції заявив, що “Дніпро вмирає”.

Стан річки Дніпро критичний. Про це заявив глава Національної екологічної ради України, голова Асоціації рибалок Олександр Чистяков на прес-конференції, передає Інтерфакс-Україна у вівторок, 22 жовтня.

“Стан Дніпра критичний, він вже не реве, він стогне. Річка просто вмирає. Все почалося з того, що найбільшу річку перегородили дамбами, вона втратила власну течію і не в змозі змити те, що туди потрапляє. А на берегах Дніпра стоять мегаполіси і хімічні підприємства зі своїми стоками і зливами”, – сказав він.

Чистяков зазначив, що проблеми Дніпра необхідно розглядати в тому числі в контексті проблем його приток.

“З обличчя карти незалежності за роки незалежності зникло більш як 10 тис. малих річок… Вони заростають, міліють і потім зникають”, – додав він.

За словами Чистякова, якщо не зайнятися річкою Ірпінь під Києвом, то вона зникне через п’ять років.

“Щодо Дніпра, то тільки в Київській акваторії 56 мілин, на яких можна стояти по коліно у воді”, – зазначив він.

Крім того, однією з проблем названі стічні води, яких, за його словами, за 2018 рік у водойми скинуто понад 2,5 млрд (третина з них неочищені).

“Дніпро з кожним роком все більше квітне всіма барвами веселки”, – констатував Чистяков.

У зв’язку з цим громадський діяч пропонує на законодавчому рівні змусити всі місцеві ради привести свої нормативні акти у відповідність з Водним і Земельним кодексом.

“Необхідно ввести комплексну програму з порятунку Дніпра і прибрати все насипи і мілини, а також інші існуючі загрози”, – наголосив Чистяков.

Нагадаємо, що раніше в Миколаєві закривали пляжі, оскільки забруднення перевищувало норму в рази. Купатися на міських пляжах було небезпечно через хімічне і бактеріальне забруднення, яке іноді перевищувало норму в 14 разів.

Також повідомлялося, що в Чорному морі вдвічі більше сміття, ніж Середземному. Більш як 80% морського сміття, знайденого в Чорному морі, становить пластик, а саме PET-пляшки, обгортки від солодощів, пластикові пакети.

Додати коментар