Бабин Яр: пам’ять на тлі історії

3 жовтня у залі Дитячої музичної школи ім. П. Сениці відбувся захід “Бабин Яр: пам’ять на тлі історії”, присвячений 78-им роковинам масового розстрілу мирних мешканців-євреїв Переяслава нацистськими окупантами в жовтні 1941 року та в травні 1943 року. Віддати данину пам’яті тим, хто загинув мученицькою смертю прийшли члени товариства єврейської культури, представники міської ради, учнівська молодь та небайдужі жителі міста.

Захід по вшануванню пам’яті розпочався із виступу студії конферансу “Без шаблонів”, викладачів музичної школи та хвилини мовчання. Із розповідями про страшні події 78-річної давнини виступили керуюча справами виконкому Ольга Гребенщикова, голова товариства єврейської культури Віктор Фальковський та к.і.н., заввідділом історичного краєзнавства НІЕЗ “Переяслав” Тарас Нагайко. У своїх виступах вони всі наголошували на тому, що Бабин Яр – це трагедія всього людства, але сталася вона на українській землі, і тому українець не має права забувати про неї так само, як і єврей. Бабин Яр – це наше спільне горе, це трагедія перш за все українського і єврейського народів, яку приніс нашим народам фашизм.

– Трагедія Бабиного Яру немає національних ознак чи терміну давності, і наш обов’язок – не лише з гідністю вшанувати пам’ять загиблих, але й не дати забути молодому поколінню, скільки крові було пролито на цій землі. Адже, лише пам’ятаючи історію, можна зрозуміти ціну справжнім цінностям – життю і свободі людини, – наголосив ведучий Едуард Нікітін.

До підніжжя пам’ятного знаку безвинно убієнних понад однієї тисячі мирних євреїв у Переяславському Бабиному Яру було покладено живі квіти.

 

Додати коментар