Відбулася презентація виставки «Від лялі до кралі»

В усі часи вінок був і залишається улюбленим дівочим аксесуаром. Бо немає дівчини, якій би не личив вінок: і найменшій лялечці, і кралі на виданні.Чи не головним атрибутом дівування колись вважався вінок, який був не лише красивим аксесуаром, але й виконував свою роль в обрядових дійствах. Виготовлення вінка у традиційних техніках – справа не швидка, усі деталі збирають і сплітають вручну, створення деяких елементів потребує багато часу і певних навичок, але головне у цій справі – кінцевий результат, який має вражати красою.

Учасники творчої майстерні, «Від лялі до кралі» зберігають і популяризують в наш час традиційні способи виготовлення вінків, які носили ще наші прабабусі. Такі аксесуари завжди були і є ексклюзивними і кожен – єдиний у своєму роді. Творча майстерня «Від лялі до кралі» об’єднує трьох черкащанок:

  • Тимошенко Галина – українська керамістка, майстриня народної творчості, член Національної спілки майстрів народного мистецтва України. Неперевершений майстер народної іграшки, у творчому доробку майстрині сотні творів кераміки. Учасниця всеукраїнських та міжнародних симпозіумів, виставок. Неодноразово отримувала високі відзнаки за досягнення у творчості. Лауреат обласної премії ім. О.А.Захаренка за 2017 рік. Співзасновниця студії дитячої творчості «Творчий коловрат» у м. Черкаси. Серед учнів Галини Тимошенко переможці всеукраїнських та міжнародних творчих конкурсів, стипендіати Президента України. Вінки виготовляє з 2018 року.
  • Почтарьова Олена – майстриня сучасної української кераміки. Створює інтер’єрні іграшки, статуетки, осучаснюючи формотворення та оздоблення своїх керамічних виробів за допомогою різних технік. Яскраві казкові та витончені мотиви керамічних виробів майстрині заслужили популярність серед шанувальників народного та сучасного мистецтва. Співзасновниця студії дитячої творчості «Творчий коловрат» у м. Черкаси. Талант учнів майстрині високо оцінюють організатори творчих конкурсів обласного та всеукраїнського рівня, в яких діти впевнено здобувають призові місця. Вінки та інші аксесуари для волосся виготовляє з 2015 року, неодноразово брала участь у виставках і показах народної творчості.
  • Афанасенко Олена – працює редактором у видавництві. Саме з книги «Українські прикраси» видавництва «Аетерно» почався проект «Від лялі до кралі». Вінки виготовляє з 2018 року.

На сьогодні майстрині зробили більше 40 вінків, робота над кожним з яких займає від кількох днів до місяця. Їхні вінки найбільше, напевно, подібні з тими вінками, які були сто років тому. Зараз велику зацікавленість викликають автентичні вінки.

Для створення колекції майстрині багато спілкувались з етнографами у музеях, велику допомогу їм надали приватні колекціонери, які дозволили детально оглянути вінки з їхніх колекцій. Також у створенні вінків були використанні, надані людьми, весільні світлини, своїх мам та бабусь.

Виставка відкрилась 29 вересня у Музеї декоративно-ужиткового мистецтва Київщини, під час святкування VI Всеукраїнського фестивалю майстрів народної творчості «Переяславський ярмарок». На головній сцені фестивалю відбувся показ-дефіле авторських віночків проекту «Від лялі до кралі». Кожен віночок, який був представлений на показі доповнював вишитий авторський одяг Ольги Мартинової, заслуженої майстрині народної творчості України, яка зараз очолює Черкаський обласний осередок Національної спілки майстрів народного мистецтва України.

Після відкриття виставки, яка до 14 жовтня діятиме в музеї декоративно-ужиткового мистецтва, талановиті майстрині проводили майстер-класи на базарній площі Музею народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини. Також тут були представлені фото дівчат у вінках проекту, які зробила Світлана Задоровська.

  • Світлана Задоровська фотограф та фотохудожниця. Авторка декількох персональних виставок, які з успіхом пройшли у Черкасах: «Жіночність, ровер і місто» та «Сила краси або пані під прицілом». Тема жінки у сучасному світі є визначальною у творчості Світлани. Також вона є неперевершеним майстром репортажної фотографії, кілька років працювала фотографом черкаського інтернет видання «Місто на Че». У проекті «Від лялі до кралі» виступає фотографом та стилістом, створюючи неповторні образи молодої дівчини, яка шанує народні традиції та надає їм сучасного звучання.

Основна частина вінків, які представлені на виставці у Музеї декоративно-ужиткового мистецтва Київщини, відносяться до Середньої Наддніпрянщини. Дана колекція ще ніколи не виставлялась – це перша офіційна виставка талановитих майстринь.

Старший науковий співробітник НДВ історичного краєзнавства                                        Наталія Ревега

Додати коментар