Переяславу бути: пропозицію про перейменування підтримав профільний комітет. Слово за народними обранцями…

Вчора профільний комітет Верховної Ради України одноголосно рекомендував ВРУ повернути місту Переяслав його історичну назву.

Залишилась сесійна зала!

Повернення історичної назви, на побутовому рівні, зруйнує десятилітню плутанину між багатовіковим Переяславом і обласним центром Хмельницьким!

Ось як це на своїй сторінці у Фейсбук прокоментував доцент місцевого педагогічного університету, політолог Віталій Коцур: “Як історик і політолог нагадаю, що право на вічність має тисячолітня традиція, а не політична кон’юнктура епохи сталінізму.

У роки Другої світової війни, перейменувавши наше місто, ідеологи сталінізму прагнули вирвати з корінням дерево його тисячолітньої історії і пересадити в штучний горщик зразка 1943 року.

Повернення історичної назви місту Переяслав є сутнісним індикатором національної самосвідомості, самоідентифікації, невід’ємною ознакою державно-територіальної приналежності. В умовах «гібридної» війни Російської Федерації проти України збереження назви Переяслав-Хмельницький означатиме історичну, ідеологічну, ціннісну капітуляцію перед російським імперським неоколоніалізмом як у масштабах нашої малої батьківщини, так і України в цілому.

Ми маємо пишатися нашою древньою, цивілізованою європейською історією. Впевнений, що ці невеликі римарки нагадають народним депутатам і політикам про авангардну роль їхніх славних предків у героїчній боротьбі за створення Української держави, а повернення місту історичної назви – це наш сьогоденний внесок у відродження української державності.

Велика подяка всім членам комітету!”

 

Додати коментар