Новий порядок оздоровлення громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи

З 1 січня 2017 року набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України від 23.11.2016 № 854 «Деякі питання санаторно-курортного лікування та відпочинку громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». Нею затверджено Порядок надання щорічної грошової допомоги для компенсації вартості путівок санаторно-курортним закладам та закладам відпочинку, здійснення доплат за рахунок власних коштів, виплати грошової компенсації громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Цим Порядком визначено новий механізм оплати послуг із санаторно-курортного лікування громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, віднесених до категорії 1, та дітей-інвалідів, інвалідність яких пов’язана з наслідками Чорнобильської катастрофи.

Безоплатне забезпечення путівками проводитиметься шляхом надання щорічної грошової допомоги для компенсації вартості путівок через безготівкове перерахування санаторно-курортним закладам та закладам відпочинку за надання послуг із санаторно-курортного лікування або відпочинку в розмірах, встановлених постановою Кабінетом Міністрів України № 1029 від 28 грудня 2016 року, а саме

осіб, віднесених до категорії 1, — 5 250 гривень;

осіб, віднесених до категорії 1, із захворюваннями нервової системи (з наслідками травм і захворюваннями хребта та спинного мозку) — 17 390 гривень;

дітей, яким установлена інвалідність, пов’язана з Чорнобильською катастрофою, — 10 840 гривень.

Порядком передбачено укладання тристоронньої угоди між санаторно-курортним закладом, постраждалою особою та управлінням соціального захисту населення. При цьому постраждалі мають право вільного вибору санаторно-курортного закладу. За бажанням, вони можуть здійснювати доплату за надання додаткових послуг за рахунок власних коштів у разі недостатності суми грошової допомоги для компенсації вартості путівки у вибраному закладі.

Облік постраждалих осіб для забезпечення санаторно-курортним лікуванням проводить відділ у справах захисту населення від наслідків аварії на ЧАЕС управління соціального захисту населення на підставі поданих документів:

– заява відповідного зразка, медична довідка форми 070/о, копія посвідчення, копія паспорта.

Відповідно до вказаного Порядку для забезпечення  санаторно-курортним лікуванням у наступному році, постраждала особа  повинна подати вказані  документи до 15 жовтня поточного року.

З 01.01.2018 вводиться в дію норма щодо отримання постраждалими громадянами компенсації замість санаторно-курортної путівки, тобто, особа матиме право самостійно обирати чи отримувати послуги із санаторно-курортного лікування чи отримувати компенсацію.

Для виплати грошової компенсації замість санаторно-курортної путівки громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, подаються документи:

1) громадянином, віднесеним до категорії 1:

довідку для одержання путівки на санаторно-курортне лікування за формою 070/о;

копію посвідчення громадянина, віднесеного до категорії 1 (із вкладкою);

копію паспорта.

По питанню санаторно-курортного лікування звертатися в управління соціального захисту населення за адресою вул.Шевченка,20, кабінет № 4 та за тел.5-53-63

Тетяна Овсієнко –  начальник відділу у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи управління соціального захисту населення

Додати коментар