Зручні розрахунки з QR-кодом: що це і як користуватись?

Незабаром власники смартфонів зможуть переказувати кошти, лише скануючи QR-код. Національний банк України уже розробив відповідні правила і надіслав їх для обговорення фінансовим установам. Утім, більшість українців досі мало знають про цю технологію. Які переваги надає QR-код і де його можна застосовувати, розповідає Центр громадського моніторингу та контролю.

Що таке QR-код?

QR-код (з англійської абревіатура перекладається як «швидка відповідь») є одним із засобів шифрування інформації. Він виглядає як квадрат, який складається із дрібніших квадратів. Перетворити на QR-код можна будь-яке зображення чи текст, наприклад, опис картини у музеї чи платіжні реквізити на чекові. Для цього використовують спеціальні комп’ютерні програми – генератори QR-кодів.

Для розшифрування інформації використовують звичайний смартфон або планшет. Достатньо вибрати програму сканування QR-коду і навести фотокамеру на нього. За кілька секунд на екрані з’явиться інформація, прихована у коді. Таким чином, QR-код економить час і усуває можливість будь-яких помилок під час передачі інформації. Зісканувати QR-код може навіть маленька дитина.

Як і де платити по QR-коду?

В Україні використання QR-кодів для розрахунів набуває все більшої популярності. Сьогодні за допомогою QR-коду можна оплатити проїзд у громадському транспорті в 21 місті.  За 6 місяців 2019 року українці придбали 3,4 млн QR-квитків, а загалом з часу запуску послуги оплатили через QR-код 8 млн поїздок.

«Оплата проїзду по QR сьогодні найбільш затребувана порівняно з іншими технологіями безконтактної оплати проїзду в міському транспорті, – розповів заступник керівника напрямку платежів і переказів Приватбанку Артем Фесько. – Поки що це єдина в Україні технологія оплати проїзду із замкнутим контуром, тобто коли пасажир зрозумілим чином може оплатити проїзд, а контролер або кондуктор може перевірити оплату конкретного пасажира».

Оскільки оплата за QR-кодом є способом безготівкового розрахунку, то покупець обов’язково повинен мати банківську картку, прив’язану до відповідного додатку у смартфоні чи планшеті. Такими додатками можуть бути: Приват24, LiqPay, MobiPay, AndroidPay, SamsungPay, ApplePay, GooglePay, VodafonePay, EasyPay, Tachcard тощо. Сама платіжна картка при цьому не потрібна. Платіж здійснюється лише за допомогою ґаджета. А вся операція займає менше хвилини.

Таким чином, наголошують експерти, покупці не ризикують неправильно ввести реквізити чи суму, тому що вся ця інформація вже закладена у QR-коді. Їм також не потрібно передавати дані своєї картки стороннім особам, тож ці платежі абсолютно безпечні.

Теоретично за будь-який товар чи послугу можна заплатити за допомогою QR-коду, якщо власник бізнесу його згенерує. Сам код може бути розміщений на стікері з товаром, чекові тощо. Наразі, крім транспорту, українці можуть оплатити через QR-код деякі комунальні послуги, а також їжу у низці кав’ярень та ресторанів.

Майбутнє QR-коду в Україні

Фахівці прогнозують розширення використання QR-коду в Україні. Зокрема, сприятиме цьому поява єдиних правил для використання QR-коду у фінансових операціях, про що вже заявив Нацбанк.

Відповідно до проекту Нацбанку, українці зможуть здійснювати грошові перекази та оплачувати комунальні послуги за допомогою QR-коду. При цьому формувати код зможуть як банки, так і самі громадяни, ввівши відповідні реквізити до генератора QR-кодів.

Переказати кошти можна буде трьома шляхами: безготівково у відділенні банку або через додаток у смартфоні для власників карток, готівкою через касу банку – для всіх інших. У кожному з випадків потрібно буде сканувати QR-код із реквізитами одержувача платежу. За такою ж схемою планується оплата комунальних та інших послуг.

Більше того, незабаром за допомогою QR-коду можна буде не лише сплатити за товар, а й отримати його. Йдеться, наприклад, про купівлю електронних книжок. За словами автора проекту Андрія Афоніна, це буде вигідно, як видавцям, так і читачам.

«Людина заходить у місце, де ця книжка продається – книжковий магазин, кав’ярня, потяг, заправка, коворкінг, готель або будь-яке місце, де можна поставити листівки – платить готівкою або карткою, розгортає листівку, стирає QR-код, дістає телефон, сканує код та отримує книжку в автоматичному режимі. Вам немає потреби заходити в інтернет-магазин. Ми спростили цей процес», – пояснив Афонін.

У майбутньому, на думку фахівців, QR-код здатен замінити каталоги, тексти на афішах, товарних упаковках і рекламних оголошеннях. Уже сьогодні QR-коди розміщують біля музейних експонатів та визначних пам’яток та розміщують на банерах. Попереду – ще більша цифровізація, вважають експерти.

Додати коментар