Незабаром у скансені запрацює сувенірна лавка

Відвідувачі музею народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини НІЕЗ «Переяслав», мабуть, звернули увагу на будівництво, яке ведеться поблизу його головного входу. Журналіст «Вісника» поцікавився у завідувача науково-дослідного філіалу заповідника Миколи Шкіри про цей об’єкт та про інші новини із музею-скансену.

– Кожного року наш заповідник обслуговує більше 120 тисяч екскурсантів. За перше півріччя цього року у нас уже побувало 60 тисяч відвідувачів. Люди приїздять як групами, так і індивідуально. Останнім часом наш музей просто неба особливо полюбили кияни. Вони їдуть цілими родинами, навіть солідні корпорації стали направляти працівників до нас на відпочинок на цілий день, замовляючи не тільки екскурсії, а й майстер-класи, етнографічні обрядодії та ін. Переважна більшість відвідувачів хочуть просто погуляти в етнопарку, подихати свіжим повітрям, відпочити від галасливого ритму столиці, зробити цікаві фотографії, тим паче, що ціни на вхідні квитки дуже дешеві. Дитячий коштує 15 гривень, а для дорослих – 30. На території скансену (24 га) розміщено 13 музеїв. Вхід до кожного з них також платний і коштує 5 гривень для дитини, 10 гривень для дорослого. Для зручності екскурсантів, які хочуть оглянути усі тематичні музеї, введено єдиний квиток. Він коштує для дітей 40 гривень, а для дорослих 80. Його можна придбати лише у п’ятницю, суботу та неділю, бо саме у такі дні відкриті усі ці музеї одночасно.

Майже всі відвідувачі запитують, де можна придбати сувенірну продукцію заповідника, буклети та путівники по окремих музеях. Особливою популярністю в останні роки стали користуватися різноманітні наукові дослідження та науково-популярні видання наших працівників. Також серед відвідувачів є популярними магнітики, тому дирекція НІЕЗ «Переяслав» замовила у одного з найбільших виробників сувенірної продукції в Україні цілу серію таких сувенірів із зображеннями краєвидів музею просто неба та інших

переяславських музеїв. Аби мати можливість продавати сувеніри, не порушуючи при цьому інструкції Міністерства культури України, ми власними силами будуємо спеціальний кіоск. Його спроектувала наш архітектор Мирослава Шкребтієнко. Незабаром наші відвідувачі зможуть придбати тут сувенірну та друковану продукцію заповідника.

У дирекції заповідника мені повідомили, що попит на власну друковану продукцію з кожним роком зростає.

 

Так, у 2016 році заповідник отримав трохи більше 24083 гривень надходжень за її реалізацію. У 2017 році сума збільшилася удвічі – вже понад 50 тисяч. У 2018 році вона уже складала майже 64 тисячі. А за перше півріччя цього 2019 року надходження за поліграфію та сувенірну продукцію уже склали 61982 гривні.

Національний історико-етнографічний заповідник «Переяслав» запрошує мешканців та гостей нашого міста відвідати музеї та проникнутися духом Середньої Наддніпрянщини.

Володимир Набок (“Вісник Переяславщини”)

Додати коментар