Представники протестантських церков і релігійних організацій Переяслава-Хмельницького молилися за Україну в День пам’яті жертв політичних репресій

21 травня протестантські церкви і релігійні організації в місті Переяславі-Хмельницькому на центральній площі міста, зібралися щоб взяти участь в акції «За традиційні цінності сім’ї”. Але перед тим, як розпочати проголошувати ці цінності, згадали дуже серйозні трагічні події, які відбулися не так давно, і які люди ніколи не повинні забувати.

Ведуча заходу Лідія Ющишина звернулася із вступним словом до присутніх у зв’язку із Днем пам’яті жертв політичних репресій. Щороку третьої неділі травня Україна вшановує пам’ять жертв політичних репресій. Цей пам’ятний день встановлено з метою привернення уваги суспільства до трагічних подій в історії України, викликаних насильницьким впровадженням комуністичної ідеології” відродження національної пам’яті, утвердження нетерпимості до будь-яких проявів насильства проти людства.

Політичні репресії в Україні розпочалися із першої спроби встановлення радянської влади – з початку 1918 року.

Терор носив цілеспрямований, організований характер, уразив практично всі верстви української нації – інтелігенцію, військовиків, політиків, служителів церкви і вірян, культури та мистецтва, найбільше терор вдарив по селянству.

За попередньою оцінкою, на підставі архівних матеріалів Служби Безпеки України, у період з 1927 по 1990 рік в Україні було репресовано понад один мільйон громадян (1 млн. 67 тис. 355 осіб).

Більшість репресованих були українцями, але жертвами терору в Україні стали також поляки, німці, євреї, представники інших національностей.

2 червня 1937 року прийнято постанову Політбюро ЦК ВКП(б) «Про (так звані) антирадянські елементи», відповідно до якого 5 серпня 1937 вийшов наказ ННВС СРСР № 0044, який поклав початок масових репресій.

Вже до середини листопада 1938 року без суду було винесено 681 692 смертних вироки, які виконувалися негайно. Більше 1,7 млн. людей було відправлено в табори. У1936 році заарештували 15 717 осіб, у 1937-му – 159 537, в 1938-му -106 096, в 1939-му – 11 744. Близько 16,5 тис. чоловік було розстріляно в 1937-му.

Згідно з розсекречених архівів і документів СБУ, в Україні з 1935 по 1951 рік жертвами розкуркулення стали понад 2 млн. 800 тис, людей.

У день скорботи присутні на майдані схилили голови, під час хвилини мовчання, на знак пам’яті про всіх тих, хто загинув або постраждав в Україні внаслідок політичних репресій комуністичного режиму.

З молитвою за Україну звернувся почесний пастор церкви християн віри євангельської «Небесна країна» Георгій Власов.

З головної сцени міста жителі Переяслава почули: звернення пастора церкви християн віри євангельської «Небесна країна» Михайла Гречко; звернення Губенко Валентини Валеріївни, заступника міського голови м. Переяслава-Хмельницького; звернення представника Адвентистів Сьомого Дня Олександра Пахара; звернення пастора церкви євангельських християн «Царство Божої любові», депутата міської ради Віти Гончар; звернення голови громадської організації «Сімейний Клуб – Інститут сім’ї» Степана Фурсенка; звернення пастора церкви євангельських християн-баптистів «Оселя благодаті» Андрія Ліходєєва.

Виступи на заході спікерів чередувалися з піснями у виконанні – Лідії Ющишиної, Миколи Гриценка, Богдани Тищенко, А.Брик, М. Гречко.

 

Додати коментар