Навіщо потрібно сортувати сміття?

Економічний аспект
Завдяки сортуванню відходів ми повертаємо цінні ресурси, які містяться у смітті, в нашу економіку – на переробні підприємства.
В Україні є понад 100 підприємств, які переробляють вторинні пластик, папір, скло та метали. Вони створюють нові продукти буквально зі сміття.
Культурний аспект
Сортування – це культура. Культура відповідального ставлення до відходів, яка формує наші щоденні звички. Інвестуючи у культуру у вигляді освітніх програм, ми можемо суттєво заощадити кошти на поводження з відходами у майбутньому. Сепароване сміття становить до 60% загальної маси відходів і продукує прибуток від продажу вторсировини. А вивезення залишку (40%) коштує значно менше – скорочуються витрати на логістику та утилізацію таких відходів.
Захист довкілля
Сортуючи відходи, ми суттєво (до 60%) зменшуємо масу відходів, які потрапляють на звалища або сміттєспалювальні заводи.
Експерти зазначають, що метал, який міститься у зіпсованій побутовій техніці вже є достатнім, щоб покрити наші потреби у цьому матеріалі у всьому світі. І використовуючи цей ресурс, нам не потрібно забирати його у природи.
Те саме стосується паперу, коли використовуючи макулатуру, нам не потрібно зрізати дорослі дерева. Не брати пісок, щоб виготовити скло.
Адже викидання відходів у довкілля призводить до справжніх екокатастроф, наприклад, до засмічення цілих океанів!
Структура сміття суттєво змінилася після появи пластику у ХХ столітті.
Колись було заведено викидати сміття у вікно, але з часом люди почали відносити його у сміттєві баки. Так і сьогодні – вже недостатньо викидати сміття в бак, його потрібно сортувати. Цього вимагає сучасна ситуація у світі.
КУДИ ВІДПРАВЛЯЄТЬСЯ СОРТОВАНЕ СМІТТЯ?
Багато хто вважає, що сортування – це маячня і марна робота, адже в нас немає спеціальних заводів. Якщо говорити про заводи, про які може йти мова, то можна виділити такі підприємства:
· сміттєпереробні заводи;
· сміттєсортувальні лінії;
· переробні заводи.
Сміттєпереробних заводів в Україні немає. Сміттєсортувальних ліній недостатньо, але вони є. А от переробних заводів дуже багато. Всі вони недозавантажені та часто змушені купувати вторсировину за кордоном, наприклад, у Африці.
Ці заводи переробляють цінне пакування зі скла, паперу, металів і пластиків. Саме тому вони і називаються переробними.
ЩО МОЖНА ВИГОТОВИТИ ЗІ ВТОРСИРОВИНИ?
Папір
Картонні коробки, папір для книжок, туалетний папір і паперові рушники, ізолюючі матеріали і ущільнювальну суміш для будівництва доріг
Скло
Нові пляшки, скловату і, навіть, бруківку або знову пісок, який можна повернути у довкілля.
Метал
Цвяхи і металевий дріт, велосипедні рами, літаки і багато іншого.
Пластик і Tetra Pak
Тканина та одяг, синтепон, лопати, терасна дошка, покрівля, каналізаційні люки, бруківка, дороги.
ЯК СОРТУВАТИ І ЩО НЕ ПРИДАТНЕ ДО СОРТУВАННЯ? ТИПОВІ ПОМИЛКИ.
Не всі побутові відходи придатні до сортування. Розглянемо, що саме не переробляється.
Папір
Чеки просочені спеціальною рідиною, паперові серветки і рушники – це остання стадія переробки макулатури, коли довжина целюлозного волокна стає надто короткою, щоб тримати форму, папір, забруднений їжею.
Іноді люди плутають з папером такі речі:
Фантики від цукерок – придивіться, може вони з пластику?
Вологі серветки зовсім не паперові – вони з пластику!
Паперові стаканчики не зовсім паперові, бо містять шару пластику всередині та переробляються як комбіновані упаковки типу Tetra Pak
Скло
Жаростійке та ударостійке скло має іншу формулу і не може використовуватися для виробництва банок чи пляшок. Також не придатні до переробки у тару скло з електроніки чи побутової техніки.
Кераміка
Пластик
На переробку відправляються тільки найпоширеніші пакування – це РЕТ-пляшка, пластиковий флакон, упаковка Tetra Pak, цупка поліетиленова плівка та стретч-плівка.
Багато пластиків в Україні все ще не переробляється або бракує потужностей для їх переробки – це стаканчики для йогуртів, прозорі та кольорові пластикові контейнери, міцна пластикова плівка, яка використовується в обгортках.
Існують такі пластикові відходи, які взагалі не переробляються у всьому світі – вони стають причиною забруднення океанів, розвинені країни почали рух до відмови від такої продукції:
· соломинки;
· вушні палички;
· одноразовий посуд;
· паперові стакани;
· тоненькі поліетиленові пакетики та багато іншого.
Все це одноразові речі, якими краще взагалі не користуватися і замінювати їх на сталі рішення, які не шкодять довкіллю:
· металеві соломинки;
· палички з бамбуковою чи паперовою основою;
· своя тара;
· своя чашка або пляшка;
· торбинки та мішечки для закупів з тканини.

Додати коментар