Із передовим досвідом у сфері енергетичного менеджменту в Німеччині ознайомилися заступник міського голови Наталія Устич та енергоменеджер Ірина Мацаєнко (Фоторепортаж)

Місто Переяслав-Хмельницький впродовж двох років співпрацює в рамках проекту “Енергоефективність у громадах ІІ”. У період з 8 по 12 липня 2019 року відбувся навчальний візит до Німеччини, організований у рамках проекту «Енергоефективність у громадах ІІ», який реалізується в Україні компанією «Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH» за дорученням Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ). Представниками від міста були  Наталія Устич – заступник міського голови та Ірина Мацаєнко – головний спеціаліст відділу економіки та зовнішніх зв’язків управління економіки виконавчого комітету Переяслав-Хмельницької міської ради, яка виконує обов’язки енергоменеджера. Мета проекту – ознайомлення з передовим досвідом громад Німеччини у сфері енергоефективності та енергетичного менеджменту.

Під час навчального візиту здобували досвід впровадження енергоменеджменту та захордів з енергозбереження, відвідали Енергетичну Агенцію eza та муніципальні будівлі.

У Кемптені знаходиться “Енергетичний та екологічний центр Алльгой” (Енергетична Агенція eza). Ганс Рат та Томас Вайс розповіли про діяльність Агенції та розвиток енергоменеджменту. Ще в 1990 роки енергоефективність стає важливим напрямком міської політики міста. 1998 року створено Центр енергетики та навколишнього середовища Альгой (eza). 1999/2000 роки впровадження посади муніципального  енергоменеджера. 2008/2009 роки згідно з рішенням міської ради захист клімату стає однією з п’яти стратигічних цілей розвитку; створюється міська “енерго – команда” (сьогодні “Рада із захисту клімату”). Стратегічна ціль 2030: клімат, екологія, мобільність – стале планування та дії. Активізується використання відновлювальних джерел енергії. Наразі відпрацьовується впровадження парковки для вантажних велосипедів. Фактори успіху: скорочення споживання; перехід на відновлювальні джерела енергії; позитивні рамкові угоди.

У місті Бухенберг делегацію зустрічав мер  Тоні Барс разом з Торстеном Бьом вони розповідали про Концепцію захисту клімату та Європейський енергетичний конкурс. 

Під час зустрічей та семінару обговорювались питання енергоспоживання, плани забудови та енергоефективність, експлуатація будівель та інженерних систем, оптимізації технічної інфраструктури, вуличне освітлення, мобільність, використання сонячної енергії, важливість внутрішньої організації, комунікації і співпраці в громаді.

Дуже цікавим було відвідування муніципальних будівель: садочка початкової, середньої та загальної школи.

Баварія це регіон, де з великою повагою ставляться до історії та традицій, намагаються зберегти будівлі у їх історичному вигляді. Проте, це не заважає робити будівлі енергоефективними впроваджуючи заходи з енергозбереження. Поряд з традиційними будівлями з’являються сучасні енергоефективні будівлі. Зокрема “Дім енергії” – це “пасивний будинок”, який споживає менше енергії ніж виробляє.

Як показав досвід Німеччини необхідно розпочати зі зміни свідомості, більше популяризувати заходи з енергоефективності, долучати молодь, виховувати екологічну свідомість.

Наше місто є підписантом Угоди мерів, у нас запроваджено енергетичний менеджмент, ми маємо План дій сталого енергетичного розвитку та клімату, впроваджуємо заходи з енергозбереження – ми на правильному шляху сталого енергетичного розвитку і наша задача зберегти для майбутніх поколінь нашу землю такою ж квітучою та чистою!

  Проте тільки спільними зусиллями ми зможемо досягнути результату. Коли кожен з нас усвідомить свою роль в збереженні клімату і довкілля, коли збереження енергії та використання відновлювальних джерел стане пріоритетом для кожного, тільки тоді ми зможемо жити в комфортному, безпечному, чистому світі.

Ця поїздка дуже важлива – це не просто навчальний візит, це наші майбутні проекти і діяльність, це неоціненний досвід та знання. Нам показали, в якому напрямку рухатись, як потрібно діяти, ми переконались в тому, що все можливо.

Дякуємо проекту  «Енергоефективність у громадах ІІ», організаторам навчальної поїздки, перекладачам, нашим консультантам, які нас навчали та допомагали втілити енергоменеджмент в наших містах (Олександр Шумельда та Дмитро Сакалюк). Дякуємо представникам агенції eza, які допомогли здобути нові знання та всім хто нас приймав на Баварській землі. Дякуємо старшому координатору Проекту Володимиру Перегудову за підтримку в Проекті. Будемо намагатися весь той досвід, знання та вміння втілити  в життя в своєму місті та зробити його енергоефективним та екологічним.

Управління економіки виконкому

Переяслав-Хмельницької міської ради

 

 

Додати коментар