10 цікавих фактів про річку Дніпро

річка Дніпро

Річка Дніпро — одна з найбільших річок Європи, поступається лише Волзі, Дунаю і Уралу, яка протікає по території Росії, Білорусі, України і впадає в Чорне море. Найменша частина і витік річки знаходиться в межах Росії (22%). Невеликий відрізок річки проходить через Білорусь (23%), але основний її шлях лежить по території України (55%). Загальна довжина річки Дніпро на сьогоднішній день складає 2201 кілометр, що дещо менше, ніж до побудови каскаду водосховищ, які випрямили її русло. Представляємо вам цікаві факти про річку Дніпро.

1. Дніпро — легендарна річка, оспівана багатьма українськими поетами, міцно увійшла в древній і сучасний фольклор. Існує кілька версій походження назви. Основною вважається теорія про іранські коріння, де «Дніпро» означає «глибоку річку». Однак різні народи пропонували свої найменування. Так, Геродот ще в V столітті до нашої ери говорив про Борисфен, що означає «річка з півночі». Трохи пізніше в римських джерелах Дніпро називається Данапріс. А слов’яни Київської Русі прозвали водну артерію Славутичем..

2. Вже в IV-III тисячолітті до нашої ери тут жили слов’янські племена радимичів, кривичів, дреговичів. Пізніше по річці проліг відомий торговий шлях «З варяг у греки», що пов’язував Балтійське і Чорне море. Незважаючи на те, що функція Дніпра як торгового і транспортного маршруту періодично слабшала через набіги кочівників, він завжди грав важливу роль в господарстві і культурі народів, що населяли його береги.

3. Найбільшим містом на Дніпрі є Київ, столиця України. Тут, як і в інших великих прибережних населених пунктах, прекрасно обладнані обидва береги. 4. Одним з найцікавіших рукотворних місць річки є Дніпрогес. Це гідроелектростанція, розташована в Запоріжжі. Вона була запущена в 1932 році і є найстарішою енергетичною спорудою на Дніпрі…. 

5. Не можна не згадати про острів Хортиця, який є найбільшим на Дніпрі. Це місце найбільш відомо завдяки тому, що в XVI-XVIII століттях тут розташовувалися зміцнення Запорозької Січі.

6. Велика частина дніпровських порогів розташована між Дніпропетровськом і Запоріжжям, раніше вони часто ставали причиною аварій водного транспорту. Саме тому аж до побудови ГЕС судноплавство на цьому відрізку було обмежено. Дніпровські пороги увійшли в літературу і легенди. Так, один з них, відомий під назвою Ненаситець, нині не існує — колись він був підірваний, щоб налагодити ходіння кораблів. Свою назву поріг отримав за суворість характеру і високу складність в проходженні. Вважалося, що він забирає життя кожного десятого сміливця, який вирішив спуститися по річці.

7. Також в районі порогів деякі аквалангісти досі шукають скарби, імовірно затонулі тут разом з потерпілими крах суднами. Одна з легенд говорить, що війська отамана Івана Підкови після чергового нападу на Стамбул перевозили через поріг дивовижні багатства. Кажуть, що в їх числі була статуя коня, цілком відлита із золота. Кілька кораблів розбилися на порогах, а скарби залишилися десь на дні.

8. Професійні дайвери сьогодні продовжують вивчати дно Дніпра біля старовинних міст, розраховуючи виявити історично цінні артефакти, і зовсім не дарма. Багато знахідок просто вражають: унікальна зброя і посуд, останки стародавніх тварин і так далі. На тих ділянках, які були затоплені після пуску великої кількості ГЕС, аквалангістами були виявлені залишки християнського храму та інших будівель.

9. Через час з’ясувалося, що раніше тут розташовувалося село. Є й інші затоплені пам’ятки, наприклад, козача фортеця, острів Перун, водомірний пост кінця ХІХ століття..

10. Побачити річку Дніпро ви можете з території трьох різних країн, але, звичайно, щоб насолодитися всією пишнотою її просторів краще їхати в Україну. Найбільш популярні і красиві міста на Дніпрі — Київ, Дніпропетровськ, Запоріжжя, Черкаси, Херсон…. 

Додати коментар