Впровадження сталих енергоефективних рішень в ОСББ

 За підтримки Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України з 01.10.2018 в Україні здійснюється реалізація проекту «Об’єднання співвласників будинків для впровадження сталих енергоефективних рішень» (HOUSES) (далі — Проект), що фінансується Європейским Союзом та впроваджується Програмою розвитку ООН (ПРООН) в Україні.

         Основна мета Проекту — мобілізація співвласників житла в багатоквартирних будинках в Україні та мотивація до підвищення рівня енергоефективності власних будинків. Проект діятиме на місцевому рівні по всій країні та спрямований на підтримку реформ в сфері житлово-комунального господарства, а саме: надання підтримки у створені нових та зміцненні потенціалу існуючих ОСББ, інформування населення про переваги впровадження енергоефективних рішень у житловому секторі, а також надання можливості в подальшому ОСББ розробити власні проекти з підвищення енергоефективності та подати заявку на фінансування до Фонду енергоефективності України.

         Строки впровадження зазначеного Проекту: жовтень 2018-вересень 2020.

В нашому місті були проведені ряд зустрічей щодо участі місцевих ОСББ у вищезазначеному проекті.

         08 квітня 2019 року в залі засідань міської ради відбулася зустріч представників ОСББ та ініціативних груп міста на якій регіональний координатор ПРООН : – “HOUSES” від ЄС /ПРООН – впровадження сталих енергоефективних рішень Сівілія Черман презентувала Проект “HOUSES”.

В рамках проведення тижня сталої енергії в місті Переяславі – Хмельницькому 3 червня 2019 року було проведено круглий стіл «Сучасні можливості термореновації житлового фонду. Участь місцевої громади у процесах  енергоефективності».

         На заході були присутні представники ОСББ, представники ініціативних груп та органів виконавчої влади. На прохання ОСББ  до участі у засіданні були запрошені Олексій ВЕХА – регіональний консультант IFC Програма «Фонд Енергоефективності України» та Олександр ГУТ – спеціаліст з розвитку проектів ”Термомодернізація у житловому секторі”, компанія “Данфосс ТОВ”.

         Під час засідання розглядались такі питання:

  • Фонд Енергоефективності: нові можливості для фінансування термореновації житлового фонду;
  • Енергоаудит як перший крок до початку роботи з Фондом;
  • Етапність та особливості проведення енергоефективних заходів;
  • Як працює індивідуальний тепловий пункт; Які бувають системи опалення;  
  • Варіанти їх модернізації;
  • Що таке «балансування системи опалення» і чому це потрібно робити; Терморегулювання окремих приміщень.

  21-22 березня в нашому місті відбулися ряд зустрічей з представниками активних ОСББ та ініціативних груп за участю експерта у Київській області Програми “Енергоефективність в Україні” Олексія Вехи, який розповів про програму з термомодернізації багатоквартирних будинків.

15 квітня 2019 року відбувся візит регіонального координатора програми «Енергоефективність в Україні» Олексія Вехи до ОСББ, які виявили бажання участі в проекті та ініціативної групи, яка тільки бажає створити ОСББ. Мешканцям розповіли про програму та зробили розрахунки першочергових заходів з енергозбереження для подальшого прийняття ними рішення щодо дій в рамках програми.

За результатами зустрічей та засідань активні ОСББ провели переговори з енергоаудиторами та визначені компанії для проведення енергоаудитів. Під час зустрічей ОСББ отримали інформацію щодо лічильників тепла, наразі виготовили та  отримали  технічну документацію (за інформацією голови ОСББ).

 

Управління економіки виконавчого комітету

 Переяслав-Хмельницької міської ради

Додати коментар