В Переяславі-Хмельницькому відбувся заплив “Дніпро ревучий-2019”

Науковці, громадські діячі, чиновники, військові, спортсмени та навіть колишні жителі затоплених сіл вчетверте перепливали Дніпро в районі Переяслава, незважаючи на штормовий вітер і метрові хвилі. Плавці з Переяславщини, Києва, Кропивницького, Кременчука, Обухова та Борисполя подолали дистанції 10 і 3,7 км з правого берега – на лівий (з Трахтемирова і від Батуриної гори – до берегової межі Переяславщини). Подія відбулася в рамках спортивно-культурологічної акції «Дніпро Ревучий», що має на меті досить багато завдань, а саме:

  • Збереження пам’яті про унікальні затоплені місця Переяславщини;
  • Популяризація активного та здорового способу життя;
  • Збереження української історії та культури;
  • Формування патріотичної та екологічної свідомості;
  • Розвиток туристичного потенціалу;
  • Сприяння розвитку творчих ініціатив молоді

Захід відновлює пам’ять про забуті затоплені місця, де похований скарб української культури. Саме тут пройшов найбільш інтенсивний творчий період Т. Шевченка, де й народилися його геніальні величні пророчі твори. Збереження національної пам’яті та пропагування національної ідеї сьогодніце невід’ємний пріоритет для української держави.  

 

Саме тому, «Дніпро Ревучий» – це не лише подія, в рамках якої перепливають найбільшу річку України, але й комплекс ряду культурно-просвітницьких заходів, яких з року в рік стає все більше й більше. «Дніпро Ревучий» набирає обертів і тому  цього разу організатори дещо змінили основну локацію для кращого рівня проведення заходу, зробили його в триденний термін та додали багато нового. Наприклад, дуже значимою подією «Дніпра Ревучого» стало введення в програму проекту запливу на марафонську дистанцію (10 км) від Трахтемирова.

28 червня відбулось відкриття довгострокової виставки клеймованої цегли з архітектурних споруд затоплених сіл, а також інших об’єктів Київщини та України (Туристично-інформаційний центр «Переяслав», за центральною сценою міста).  Її автором є засновник «Дніпро Ревучого» Микола Богатир.

29 червня, а це головний день,  відбулись основні події запливу. Дуже зручним для такого заходу стала нова центральна локація – територія дитячого табору «Скаутвілль», що в урочищі Козинські горби.  Розпочалося все з виконання Владиславом  Шекмар авторської музичної роботи в сучасному етнічному стилі, а продовжила вести захід ведуча Ольга Аніскіна. До присутніх,  а їх зібралося чимало,  з вітальними словами з нагоди відкриття запливу, звернулися міський голова Переяслава-Хмельницького Тарас Костін , який , до речі, мав уже втретє перепливати  водосховище в рамках «Дніпра Ревучого», та заступник голови РДА Анна Скляренко.  Після цього учасники запливу в рамках брифінгу ознайомилися з правилами участі та заходами безпеки. Варто зазначити, що цьогоріч супровід був на належному рівні, адже долучилися рятувальники і водна поліція. Представник спортивної організації UNITED ATHLETES Дмитро Полупан забезпечив плавців спеціальними буйками,  помітних на воді здалеку і які, до того ж, дозволяють утриматися плавцеві на воді в разі виникнення судоми.

Сам же заплив проходив у складних умовах через шквальний вітер та високі хвилі. Не дивлячись на це, до місця старту приїхало до 30 плавців-любителів, з яких  21 наважились перепливати Дніпро.

16 чоловік  взяли участь в запливі на 3.7 км (старт від Зарубиної гори). І хоча даний заплив не має формату змагань і тут не нагороджують за місця, все ж таки кожному, хто фінішував власним ходом, видається спеціальна медаль та сертифікат фінішера із зазначенням часу. Кращий результат у запливі на 3.7 км, як і минулого року, показав киянин Андрій Васильєв – 1 год. 08 хв.

В марафонському запливі на 10 км (старт від Трахтемирова), взяло участь 5 плавців з Кременчуга, Києва, Переяслава-Хмельницького та с. Лецьки (Переяслав-Хмельницький район).  Кращий результат показав тренер з плавання, організатор спортивних заходів та запливів Сергій Кірчик з Кременчука. Він 10-ти кілометрову дистанцію він спромігся проплисти за 3 год. 33 хв.  Наші земляки теж показали досить непогані результати попри таку погоду. Так, Юрій Герасименко подолав за 4 год. 20 хв.  8 км, а Микола Богатир з таким же часом повну дистанцію – 10 км.

Всі учасники, дуже стомлені, але невимовно щасливі за перемогу над собою і над стихією отримали свої нагороди та скуштували смачної каші. Традиційно, організатори визначали та нагороджували команду, представників якої було найбільше в запливі. Команда «Старого Дніпра» виборола спеціальний кубок та поповнить колекцію нагород у своєму офісі.

А ще зранку Громадська організація «Старий Дніпро» спільно з НІЕЗ «Переяслав» (Наталія Ревега) на території «Скаутвілю» влаштувала справжній краєзнавчий куточок під назвою ГО «Старий Дніпро» ЗАТОПЛЕНІ СЕЛА ПЕРЕЯСЛАВЩИНИ», де були розвішані банери зі світлинами нині затоплених сіл Андруші, Підсінне, В’юнище,  Трахтемирів і Комарівка, карта Старого Дніпра та інші експонати. Неабиякий інтерес для учасників заходу представляла і виставка краєзнавчої літератури, яку забезпечили  ГО «Старий Дніпро», Переяслав-Хмельницька районна бібліотека, Наталя та Віктор Ревега (нові дослідження по селу Комарівка), ГІ «Корінь нації» та відділ культури Переяслав-Хмельницької РДА. Родзинкою виставки стала щойно видрукована книга «Нам Підсінне тепер тільки сниться». Авторами –упорядниками нового дослідження є вихідці з затоплених сіл Микола Михняк з Трахтемирова та Світлана Зубер з Підсінного. В завершальній частині заходу «Дніпро Ревучий» відбулася коротенька презентація цієї книги, під час якої виступили голова ГО «Старий Дніпро» Віталій Іващенко, переселенець із села Комарівка Василь Ревега  та автор-упорядник Микола Михняк.

Багато нових досягнень  обласного патріотично-просвітницького проекту «Корінь нації-мандрівка Україною крізь» було представлено на заході «Дніпро Ревучий», який включений до проекту першого. Завдяки фотовиставці, кожен бажаючий міг  ознайомитися також і з QR-кодами, які несуть спеціальну патріотичну, туристичну, екологічну та причетну до затоплення найближчих сіл інформацію. Чудові вишиті роботи по темі «Затоплені села Переяславщини» від творчої спілки «Мистецтво життя» представила вишивальниця Ніна Лазенко. Ці експонати варті почесного місця в музеї. У добірку партнерів «Дніпра Ревучого» – Гіс-Асоціації України є теж не мало досягнень та напрацювань по даній темі, але плідна співпраця продовжується. Найбільш успішним результатом може бути віртуалізація тих місць,  що сьогодні є під водою. Такі проекти будуть цікаві  не лише науковцям, але і туристам.

Після нагородження учасників запливу Ярина Буренко виконала музичний твір гурту «Кому Вниз» на слова Т. Шевченка  – «Холодний Яр». Варто зазначити, що цей твір був написаний 1845 року у затопленому селі В’юнищі, неподалік місця проведення заходу «Дніпро Ревучий».

У вечірній програмі було передбачено  «Багаття дружби», обговорення перспектив заходу,  а наступного дня, після ночівлі в таборовому містечку, в рамках спортивно-культурологічної акції «Дніпро Ревучий», кожен її учасник мав можливість поплавати на байдарках над затопленими селами навпроти трахтемирівських гір.

Всі витрати взяли на себе організатори та партнери.

ОРГАНІЗАТОРИ: Громадська ініціатива «Корінь нації»; Переяслав-Хмельницька РДА, Переяслав-Хмельницька міська рада, ГО «Старий Дніпро»; КПГО «Переяславський скарб»; сільська рада с Циблі, дитячий табір «Скаутвілль».

ПАРТНЕРИ Управління молодіжної політики та національно-патріотичного виховання Київської обласної державної адміністрації, Київський обласний молодіжний центр; ГІС Асоціація-України, Національний історико-етнографічний заповідник  «Переяслав»;  Державний історико-культурний заповідник «Трахтемирів», Туристично-інформаційний центр «Переяслав»; «Укрпромпостач-95», НЦК «Зустріч», Переяслав-Хмельницький РБК; Креативна Рекламна Агенція «Фокус Медіа»; газета «Вісник Переяславщини»; ТРК «Альта», інтернет видання «Новий Погляд», газета «Діловий Переяслав»,  творча спілка «Мистецтво життя», Музична школа NEVER GIVE UP, «UNITED ATHLETES».

  1. PS. Захід «Дніпро Ревучий» завершено, але робота на реалізацію його завдань не припиняється. До наступного року планується відкриття спеціального історико-краєзнавчого музею, інформаційного центру з патріотичними об‘єктами Київщини, створення оглядового майданчику на затоплені села (куди цього року вже приїздило в рамках патріотично-просвітницьких і туристичних заходів понад 1000 дітей і дорослих), встановлення пам’ятнику затопленим селам, друк  тематичних книг, тощо… Організатори планують удосконалити і сам захід «Дніпро Ревучий», але про конкретні нововведення інформація буде опублікована наступного разу.

 

Додати коментар