У місті презентували виставку «Моя Комарівка»

16 червня на центральній площі Переяслава відбулася щорічна зустріч жителів с.Комарівки, які були виселені протягом 1960-70 рр. під час будівництва Канівського водосховища. Науково-дослідний відділ історичного краєзнавства  НІЕЗ «Переяслав» на зустрічі комарівчан презентував виставку «Моя Комарівка». На ній було представлено копії світлин з фондової колекції НІЕЗ «Переяслав» та світлини з родинних архівів комарівчан. Зокрема з фондового зібрання НІЕЗ «Переяслав» були представлені 3 унікальні  фотографії на яких зображена весняна повінь у с. Комарівка 1908 р. На одній зі світлин можна побачити зображення Миколаївської церкви. На жаль, на даний час віднайдене лише одне подібне фото. Тому дана світлина також є унікальною. Її цінність полягає у тому, що на ній зображено уже неіснуючу, знищену церкву. У наявному на ній надписі, за допомогою дзеркального методу прочитання, встановлено підпис: «церква Комарівки 24 августа 1936». Дана світлина була виявлена 04.12.2018 р.

Під час зустрічі комарівчани мали змогу побачити дерев’яний макет даної церкви, який на замовлення старшого наукового співробітника НДВ історичного краєзнавства  НІЕЗ «Переяслав» Наталії Ревеги виготовив майстер з м.Ніжина Сергій Святний.

Особлива увага на зустрічі була зосереджена на фотолітописі «Моя Комарівка» – друкований фотоальбом у якому розміщено 53 світлини та списки власників садиб, які були виселені. До даного альбому увійшли світлини на яких можна побачити краєвиди уже неіснуючого села. Колишні жителі с.Комарівка пильно вдивлялись у кожну світлину, згадуючи  своє минуле.

 Минуло вже багато десятиліть з часу як комарівчани залишили свої домівки, але пам’ять про рідне село збирає їх щороку. При зустрічі не стримували емоцій, обнімали один одного, ділилися спогадами та сумували за рідним селом…

С.н.с. НДВ історичного краєзнавства НІЕЗ «Переяслав»                                Наталія Ревега

 

Додати коментар