Відсвяткували Зелену неділю у Музеї народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини НІЕЗ «Переяслав»

16 червня 2019 року до Музею народної архітектури та побуту  Середньої Наддніпрянщини Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав» завітало одне з головних свят українців – Трійця або Зелені свята! Православні відзначають його на 50 день після Великодня.

І вже за доброю традицією, по-особливому яскраво, колоритно та в дусі найкращих звичаїв, традицій нашого народу відзначали це величне свято Зеленої неділі «На горі трава зелена» у Музеї народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини.

Розпочалося святкування, за традицією, у Клечальну суботу. На базарній площі музею просто неба зібралися працівники Заповідника, щоб за давнім звичаєм предків заквітчати квітами, зеленню та встановити в центрі села віху – символ божественної енергії і сонця, з надією на добрий урожай, на тепло в наших серцях та мир у наших домівках.

А вже у Зелену неділю, як прийнято, влаштовували масові гуляння біля красуні віхи та ярмарки народних майстрів у музеї просто неба. Не дивлячись на спекотне літнє сонечко бажаючись святкувати виявилося дуже багато.

Святкування розпочалося концертом за участю вокальних, фольклорно-етнографічних ансамблів, гуртів, окремих виконавців та хореографічних колективів. Традиційно ведучим свята був лауреат міжнародних пісенних конкурсів Олег Малик та чарівна ведуча Катерина Денисенко.

Глядачі мали змогу насолодитися виступами Народного вокального тріо «Лілея» у складі Наталії Кобильник, Олени Семесько, Людмили Давиденко з с. Помоклі Переяслав-Хмельницького району, які своєю мелодійністю зачарували публіку; Фольклорного ансамблю «Мереживо» з м. Березані (керівник Катерина Павленко), які продемонстрували професійну майстерність автентичного співу; Хорового колективу «Вербиченька» з м. Біла Церква (керівник Ольга Атаманенко), для гостей свята звучала пісня, яка передається з покоління в покоління; Фольклорного ансамблю «Черкаські цокотухи» з Черкаської області (керівник Любов Козій), які закохані в добру, щиру українську пісню; Народного аматорського фольклорного ансамблю «Водограй» виробничого управління комунального господарства м. Переяслава-Хмельницького (муз. керівник Володимир Петриченко, худ. керівник Надія Потупа), які завжди йдуть по життю з гарною піснею, яка радує душу нашого глядача; Ансамблю «Тоніка» (керівник Антоніна Вінник) та Проекту «Вогнецвіт» з м. Києва, які своїм сучасним, неординарним виконанням української пісні вразили слухачів; наймолодшої виконавиці української народної пісні з с. Гельмязів Черкаської області Марії Самовол, яка підкорила сцену вже всієї України своїм дзвінким та мелодійним голосом. А також глядачі з нетерпінням очікували на виступ Сестер Маргарити та Віталіни Мороз – учасниць телевізійного проекту «Голос країни», восьмий сезон (команда Джамали), які ще й провели разом з гостями свята колективне виконання та експромт пісні «Червона рута».

Свою хореографічну майстерність продемонстрували невтомні учасники Дитячого танцювального колективу «Феєрія» з с. Балаклея Черкаської області (керівник Дарина Лупашко).

Вихованці Зразкового дитячого фольклорно-етнографічного ансамблю «Світлячок» з с. Скориківка Черкаської області (керівник Валентина Пономаренко) відтворили зеленосвятські обрядодійства «Ой Трійця зелен-свято»; учасники Гурту «Okrasa Folk Band» у складі Яніни Омельченко, Тетяни Сопронюк, Віолетти Юрченко з м. Києва показали елементи обряду водіння Куста, провели з глядачами пісенний майстер-клас з вивчення обрядових пісень та пограли з дітками і дорослими в традиційні народні ігри.

Учасники та гості святкового концерту переконалися у тому, що ми українці – найспівочіша нація, охоче співаємо самі і любимо послухати інших!

Вже традиційно, під час святкування, діяв ярмарок майстрів народної творчості. Свої роботи на ярмарку демонстрували майстри з міста Полтави, Черкас, Києва, Борисполя, Василькова, Прилук, Сміли, Світловодськ, Кропивницький та Переяслав-Хмельницький.

Проходячи повз ярмаркові ряди всі мали змогу переконатися в тому, що українці – народ, який має свою неповторну самобутню культуру, умілі руки та талановиту й творчу душу. Бо на ярмарку можна було придбати все, чого душа бажає!

Для всіх бажаючих були проведені майстер-класи від народних майстрів та від працівників Центру психологічного розвитку дітей та дорослих «Діалог», це: гончарство, розпис глиняних фігур, плетіння вінків, ліплення з глини, ткацтво, виготовлення прикрас, розпис хною, аквагрим, розмальовування гіпсових фігурок та ін.

У день свята, в усіх присутніх була можливість на власні очі побачити як святкували Зелену неділю наші предки та долучитися до звичаїв, традицій, духовності нашого народу.

Глядачі та учасники свята отримали масу позитивних емоцій, зарядилися святковим настроєм, зробили красиві світлини на фоні красуні-віхи та українських хат Музею народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини!

Завідувач відділу екскурсійно-масової роботи                                           Світлана Микитченко

 

 

Додати коментар