28 травня Центру зв’язку та управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій виповнюється 60 років (Фоторепортаж)

Свою історію вузол зв’язку МНС України розпочинає з далекого 1959 року. Саме тоді, 28 травня був виданий наказ Міністра внутрішніх справ СРСР про сформування вузла зв’язку для обслуговування командного пункту начальника штабу місцевої протиповітряної оборони Міністерства внутрішніх справ УРСР, який був приданий в підпорядкування 6-му окремому інженерно-протихімічному полку. За півроку вузол вивели із підпорядкування полку та створили окрему військову частину – 692 вузол зв’язку штабу цивільної оборони УРСР. В такому статусі вузол зв’язку проіснував 33 роки. За цей час у військовій частині змінилось 10 командирів. В різний період її очолювали майор Іван Яровий, підполковники Олександр Дриньов, Віктор Шульга, Микола Павленко, Петро Болотін, Іван Дідковський, Віталій Тульський, Сергій Кривенький, Володимир Писаревський та Ігор Корнєєв. Саме при Ігорю Павловичу у 1993 році вузол зв’язку отримав нове найменування – в/ч Д 3728. Потім він не раз змінював свою назву та командирів. Остання назва – Центр зв’язку та управління ДСНС України.

П’ятнадцять років вузол очолював полковник Олег Карпов, а останні 9 років вузлом керує Михайло Римар.

За роки існування Вузла зв’язку змінювались його підпорядкованість, штати, структура та назва, мінялися командири та особовий склад, проте незмінною залишалась традиція – надійний зв’язок усіх видів за будь-яких обставин.

У 1986-1989 роках військовослужбовці Вузла зв’язку брали участь у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. На сьогодні у центрі працюють ліквідатори Овсієнко Олександр Борисович, Жам Олександр Петрович, Бабак Федір Михайлович, Янущик Юрій Олексійович, Репа Володимир Васильович, Гричак Мирослав Миколайович.

Відповідно до Положення про Державну службу України з надзвичайних ситуацій, ( далі ДСНС ), затвердженого Указом Президента України від 16.01.2013р. №20, та наказом ДСНС України від 26.04.2013р. №191, змінено найменування Вузла зв’язку Міністерства надзвичайних ситуацій України на Центр зв’язку та управління ДСНС України.

На сьогодні центр виконує завдання щодо забезпечення керівництва ДСНС України всіма видами зв’язку в системі ДСНС України, забезпечення технічної готовності до функціонування загальнодержавної системи централізованого оповіщення, підтримання у готовності до дій за призначенням “Радіополігону”.

У цьому році був отриманий для подальшої експлуатації сучасний пересувний пункт управління, який призначений для забезпечення автономної роботи керівника робіт, спеціальної урядової комісії, Державної комісії техногенно-екологічної безпеки та штабу з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації.

Додатково пересувний пункт управління надає можливість проводити відеоконференції у системі ДСНС та здійснювати повітряну розвідку, забезпечувати відеотрансляції з місця надзвичайної ситуації в режимі реального часу з використанням безпілотного літального апарату. 

Також центр забезпечує виконання заходів щодо захисту населення та територій у разі виникнення надзвичайної ситуації техногенного, природного і воєнного характеру, запобігання та реагування на їх виникнення. Прикладом такої діяльності є дії особового складу центру під час вибуху на автозаправній станції БРСМ біля міста Переяслава-Хмельницького у квітні 2014 року або під час пожеж торфовищ біля сіл Пристроми і Вовчків Переяслав-Хмельницького району у вересні-жовтні 2015 року та у вересні 2016 року біля міста Березань.

Ще представники центру беруть участь у заходах територіальної оборони і антитерористичної діяльності місцевих органів влади, а начальник пункту охорони здоров’я центру підполковник служби цивільного захисту Толочко О.І. безпосередньо приймав участь в АТО на сході України.

На базі центру регулярно проводяться навчально-методичні збори фахівців служби цивільного захисту по різним напрямкам діяльності ДСНС України.

Необхідно також зазначити що персонал центру бере активну участь у спортивному, суспільно-громадському житті та благоустрою міста Переяслав-Хмельницький.

Щодня працівники та особи рядового і начальницького складу центру заступають на чергування, забезпечують життєдіяльність центу, виконують великий об’єм роботи по підтриманню та ремонту об’єктів центру –добросовісно та професійно виконують свої обов’язки, знаючи, що і від їхньої праці залежить ефективність діяльності ДСНС України.

Сьогодні працівники Центру – іменинники. На початку святкового зібрання для винуватців торжества пролунало музичне вітання  від оркестру Державної служби з надзвичайних ситуацій.

Привітати зв’язківців приїхало чимало гостей серед них: полковник служби цивільного захисту  заступник директора Департаменту персоналу Державної служби України з надзвичайних ситуацій Ярослав Кандауров, директор Департаменту організації заходів цивільного захисту ДСНС Сергій Парталян, Начальник відділу оповіщення комунікацій та інформаційних технологій ДСНС Василь Заводюк, міський голова Тарас Костін, голова РДА Юрій Клименко, голова райради Петро Качкалда, представник компанії «Укрпромпостач-95» Іван Забара, директор ПП «Соснова» Юрій Павлушко, директор ПП «Строкова-Агро» Володимир Ярема. Як і годиться на день народження гості прийшли не з пустими руками. Вони вручили іменинникам подарунки, грамоти, подяки.

 

Додати коментар