У Переяслав-Хмельницькій міській раді по-особливому відзначили День вишиванки

Всесвітній день вишиванки – міжнародне свято, яке покликане зберегти споконвічні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого українського одягу. Дата проведення – щороку в третій четвер травня. Свято є самобутнім і самодостатнім, не прив’язане до жодного державного чи релігійного. У цей день кожен українець одягає вишиванку й виходить у ній на роботу, в університет, школу чи садочок.

Весняний, святковий ранок 16 травня розпочався для працівників органів місцевого самоврядування із щирих вітань від очільника міста Тараса Костіна та приєднання до культурно-мистецької акції «Обніміться ж, брати мої!» (організатори – Музей українського рушника НІЕЗ “Переяслав” та ДПТНЗ “Переяслав-Хмельницький центр професійно-технічної освіти”). Метою акції є впродовж 2018-2019 рр. вишити «Рушник Тарасу» до 205-ї річниці від дня народження Тараса Григоровича Шевченка. Процес вишивання Рушника особливий – він поєднує вишивку з поширенням об’єднавчих ідей Шевченка, щоб кожен українець відчував гордість за свій народ, за свій рідний край! Кожен бажаючий зміг долучитися до цієї пам’ятної події.

Відразу потому у виконанні працівників виконавчого комітету прозвучала поезія “Українська вишиванка” (автор Микола Шерник). 

Саме ж свято запрошує кожного свідомого громадянина до абсолютно просто вчинку – просто одягнути вишиванку і в ній піти на роботу чи на навчання. Разом з тим, така дія має глибокий контекст, адже йдеться про вираження своєї національної та громадянської позиції, культурну освіченість та духовну свідомість. Як показує досвід, люди у День вишиванки завжди піднесені та усміхнені, адже у стародавньому одязі закодовано багато символів сили, добробуту, краси та оберегів.

Вітаємо вас, дорогі земляки, з Днем вишиванки та бажаємо натхнення до праці та боротьби за світле майбутнє нашої держави!!!

Додати коментар