Чи зробить Переяслав-Хмельницький перший крок до свого Європейського майбутнього?

Незалежно від політичних поглядів та вподобань, більшість громадян України хотіли б жити в заможній країні, що є повноправним членом родини цивілізованих Європейських народів. Але чомусь багато з нас чекають цього від якогось дивного чаклуна, який прилетить на блакитному гелікоптері й за одну ніч перетворить наше похмуре сьогодення на комфортну казку.

Шановні земляки, досить вірити у байки й хоча б на 28-му році незалежності пора починати щось робити у напрямку нашої європеїзації власними руками. Всіх сьогоднішніх досягнень у рівні добробуту так звані «нові» члени ЄС (Словенія, Польща, Чехія, Словаччина, країни Балтії й т.д.) досягли завдяки двом складовим: загальнонаціональне прагнення та щоденна наполеглива праця. Звичайно, без фінансової та консультаційної допомоги з боку «старих» членів ЄС цього б не сталося, але щоб така допомога була запропонована, потрібно було й самим щось робити.

На сьогодні подібна всебічна допомога з боку ЄС пропонується й Україні, та, нажаль, дуже часто ми не вміємо скористатися нею через нашу чи то недолугість, чи зарозумілість, чи політичну наївність, а час плине, й чим довше ми бавимося у змагання за булави різних рівнів та ваги, тим далі від нас віддаляється паротяг сучасної цивілізації.

На сьогодні існує низка міжнародних програм з підтримки інфраструктурного розвитку України, але більшість з них займаються проектами вартістю від 1 млн. євро й більше, тобто співпрацюють з нами або на рівні Кабінету міністрів, або з великими містами. Проте, існує одна унікальна програма, яка має 10-ти річний позитивний досвід роботи в Україні та спеціалізується на залученні «дешевих» грошей у малі міста та ОТГ, це – Північна Екологічна Фінансова Корпорація (NEFCO), створена урядами п’яти Скандинавських країн (Норвегія, Швеція, Фінляндія, Данія та Ісландія).

Одна з програм, які NEFCO реалізує в Україні, називається «Енергоефективність у громадах» і дозволяє малим містам та ОТГ на умовах співфінансування залучати до 500 тис. євро на реалізацію власних інфраструктурних енергоефективних проектів. Умови, що пропонуються NEFCO, такі: 10% співфінансування – кошти місцевого бюджету, 90% – запозичення NEFCO під 3% річних в грн. без прив’язки до валютного курсу та індексу інфляції. Запозичення надається на 5 років з погашенням протягом 4-х останніх років, тобто, перший рік користування коштами є безоплатним. Насправді, хто розуміє термін «вартість грошей» та вміє рахувати, одразу зрозуміє пільговість та вигідність такого запозичення. При існуючому рівні інфляції приблизно у 10% на рік та відсотковій кредитній ставці у 3% ми маємо приблизно таку картину: сьогодні отримуємо 100% вартості інвестиційного проекту й протягом року впроваджуємо його в дію, а по завершенні повертаємо близько 60% його реальної вартості протягом наступних 4-х років.

4-го березня цього року, після відповідного рішення Кредитного комітету NEFCO, подібне запозичення було запропоноване й нашому місту для реалізації інвестиційного інфраструктурного проекту «Реконструкція мереж вуличного освітлення міста Переяслава-Хмельницького на основі LED технологій та впровадження міської системи керування вуличним освітленням». Цьому передувала попередня кропітка робота зі збору та обробки вихідних даних, підготовки Заявки на запозичення, розробки та погодження Бізнес-плану проекту й т.і., яка тривала ще від весни минулого року. Тож перші півкроку вже зроблені, другі півкроку повністю залежать від свідомості наших місцевих депутатів.

Для наочної демонстрації яким є сучасне вуличне освітлення початку 21-го століття, в місті підключені 4 LED ліхтарі різної потужності, на базі яких може бути реалізований цей Проект. Розташовані вони перший – на перехресті вулиць Шкільної та Михайла Грушевського (спрямований на середину перехрестя), другий – на зупинці навпроти автовокзалу (зупинка з «Приватбанком», Vodafone та Life), третій – на перехресті вулиць Богдана Хмельницького та Григорія Сковороди (спрямований на пішохідний перехід), четвертий – на перехресті вулиць Богдана Хмельницького та Івана Мазепи (спрямований на пішохідний перехід).

14-го травня 2019 року, наступного вівторка, о 16:00 в приміщенні Районного будинку культури відбудуться громадські слухання щодо впровадження цього Проекту, взяти участь у яких запрошуємо всіх небайдужих мешканців Переяслава-Хмельницького.

Успішна реалізація першого проекту з залученням пільгового іноземного фінансування відкриє нашому місту доступ до грантових та дешевих кредитних коштів на реалізацію майбутніх інфраструктурних проектів, так потрібних Переяславській громаді. Тож хочеться вірити, що всі владні структури, від яких залежить успішність реалізації проекту, а це, в першу чергу, депутати міської ради, повною мірою продемонструють своє вміння професійно, якісно та оперативно відпрацьовувати складні задачі, спрямовані на покращення інфраструктури нашого міста та комфорту його мешканців і гостей.

 

Сергій Льовкін

Голова Енергетичної Агенції «Альтернатива»

Додати коментар