Перші обласні змагання виграли дівчата

Керувати яхтами не просто

Минулої суботи в крейсерському яхт-клубі відбулися перші обласні змагання серед моделей вітрильних яхт. Головний суддя змагань Григорій Горбаченко розповів, що ці змагання планувались провести на річці Альта, проте організатори змушені були відмовитись від місця старту через велику кількість у водоймі водорослів.

Наше місто на змаганнях представляли дві команди юних судно моделістів: спортивно-технічного клубу ТСО України та клубу юних моряків. Гості були представлені двома командами: гуртка судно моделістів при Яготинському БДЮТ та Баришівським центром позакласної роботи, ці команди щороку приїздили до Переяслава, і брали участь у відкритій першості міста.

Змагання проводилися у двох класах моделей: радіокерованих (F-5) де учасники

Першою на фініш йде яхта Юлії Гріненко

на відстані могли в залежності від напрямку вітру керувати вітрилами та «прямоходів» (некерованих яхт). Загалом було 17 учасників, причому три юних судно моделісти змагались в обох класах. Тож в класі F-5 на старт вийшли 7 учасників, в класі Р (прямо ходів) –13.

Привітати учасників зі стартом на перших обласних змаганнях судно модельного спорту прибув міський голова Тарас Костін, який пообіцяв підтримку цих змагань, аби вони і в подальшому проходили лише на переяславських водоймах. Після урочистостей головний суддя змагань розповів учасникам, про правила безпеки та особливості проходження дистанції. І ось першими на старт вийшли судно-моделісти із радіокерованими вітрильниками.

Переможниця змагань в класі F-5 Юля Гріненко

Ці перегони майже нічим не відрізнялись від справжньої регати. Учасники мали по команді пересікти лінію старту, обігнути лівим бортом буйки, які розташовувались на водоймі метрів за 10-15, і фінішувати на місці старту. Найкраще у всіх трьох спробах виступила переяславка Юля Гріненко. Дівчині виповнилось лише 12 років, і судно-модельним спортом займається 2 роки, це її перші в житті великі змагання. Не пасла задніх Юля і в класі прямо ходів. Тут учасники мали запустити свій вітрильник так, аби він якомога точніше дійшов до фінішу. Невеличкі відхилення від маршруту коштують учасникам штрафних балів. Некерована яхта переяславки принесла дівчині бронзову нагороду. А змагання виграла представниця Баришівки Софія Козюра.

Перше загальнокомандне місце виграли юні судно моделісти клубу юних

Старт моделей класу Р. Артем Шавлієнко відправляє яхту

моряків. Головний суддя змагань Григорій Горбаченко після нагородження повідомив, що з наступного року організатори планують проводити ці змагання два дні. Першого дня відбудуться старти судно моделістів, а другого дня всіх учасників покатають на справжніх яхтах.

Володимир Набок (“Вісник Переяславщини”)

Додати коментар