Змінити країну, не встаючи з дивану. Тарас Тополя презентував проект «U-Report» в Переяславі

Ростислав Корсун та Тарас Тополя розіграли призи від «U-Report»

У рамках проекту «Відкритий університет» 24 квітня до переяславського вишу завітав фронтмен гурту «Антитіла», молодіжний посол ООН в Україні, волонтер, громадський діяч Тарас Тополя (31 рік). Він презентував студентам молодіжний проект «U-Report», завдяки якому будь-хто може впливати на закони та рішення в країні. З «U-Report» Тополя співпрацює з 2016 року.

Проте спочатку перед глядачами виступив амбасадор проекту Ростислав Корсун (19 років), який розповів про «U-Report» простими словами:

– Це саме той важіль, завдяки якому ви зможете впливати на рішення в країні, змінювати її. Звучить пафосно, але це насправді дуже просто – в кілька кліків. У чому ж прикол? Ви станете активними, навіть особливо не напружуючись. Сидячи на диванчику, закинувши ніжку на ніжку, ви зможете відповідати на запитання від «U-Report». Що буде далі з вашою відповіддю? От дивіться: є міністерство, яке хоче провести певну реформу, але при цьому їм треба знати й думку молоді. Вони звертаються до нас, збирають всі можливі думки, ми проводимо опитування, яка з них доречніша. Тим паче, це вас не буде перенавантажувати, бо запитання надходять лише раз на тиждень.

Тараса Тополю раді бачити в переяславському університеті

Тарас Тополя розказав про перспективи для молоді в рамках проекту:

– Це передусім можливість впливати на політику держави. Після проведення опитування «U-Report» готує аналітичну записку для певного міністерства, і її дані реально враховуються. Стосовно особистого розвитку. Ви бачите, що з нами приїжджають U-репортери, як наприклад, Ростислав. У якийсь момент він виявив велике бажання, активність, буквально задовбав організаторів та функціонерів «U-Report» і здобув можливість їздити всією Україною, спілкуватися з людьми, доносити інформацію про цей проект. Сам проект залучається до дуже багатьох фестивалів та різних громадських активностей, як співорганізатор. U-репортери проходять тренінги, їх навчають, як працювати з людьми, готувати команду, виступати перед публікою. А такі навички не будуть зайвими будь-де. Якщо ви не просто відповідатимете на повідомлення від «U-Report», а й проявлятимете ініціативу в певних питаннях, то матимете можливість зустрічатися з цікавими людьми, створювати власні проекти у партнерстві з «U-Report». За кілька років ми провели близько 70 зустрічей зі студентами, тому наша команда вже дуже велика та дружна.

– Чи бувало таке, що думку респондентів ігнорували? – поцікавилися в залі.

– «Система» зазвичай не хоче змінюватися, – відповів Тополя. – Вона хоче, щоб її ніхто не чіпав: ми у своєму тихому болоті робитимемо своє. Але за рахунок того, що є тиск від серйозних міжнародних організацій, волонтерів (з «U-Report» співпрацює, зокрема, легендарний екс-футболіст Девід Бекхем – авт.), які працюють з «U-Report», проігнорувати їх дуже важко. «U-Report» не просто передає інформацію, а й контролює, щоб нею послуговувалися. Але наскільки продуктивно це відбувається, не можу сказати, бо будь-яка законотворча діяльність – це процес такий… З багатьма змінними.

Фото на згадку

Розповів Тарас Тополя і про те, як розпочалася його співпраця із «U-Report»:

– Це сталося органічно. Разом із творчістю активною громадською діяльністю я займався постійно. У якийсь момент хлопці з «U-Report», знаючи про це, запропонували мені провести зустріч з молоддю в Тернополі. Я погодився, і з того часу ми зрозуміли, що в команді досить ефективно виконуємо завдання, які перед нами ставить «U-Report». Це, звичайно, забирає багато часу. Але я вважаю, що це правильно, час варто витрачати для того, щоб спілкуватися з молоддю. Можливо, це трішки ідеалістично, але я думаю, що такі розмови позитивно впливають як на ваше життя, так і на моє, навіть якщо це не помітно відразу.

Тарас Тополя: “Такі розмови позитивно впливають як на ваше життя, так і на моє”

З-поміж присутніх, які у Телеграмі написали боту UReportUkraine слово «Антитіла», розіграли три призи: брендові футболки та шкарпетки від «U-Report», а також два квитки на концерт гурту «Антитіла».

– Квитки на будь-який наш концерт в рамках стадіонного туру Україною, – зазначив після нагородження Тарас Тополя. – На жаль, у Переяславі-Хмельницькому такого концерту не буде, але буде в Києві, Львові, Харкові, Полтаві, Одесі. Зможете самі обрати, де класно провести вікенд і послухати якісну музику. А я нашу музику вважаю якісною. Було б дивно, якби вважав інакше, – всі в залі засміялися. – Зустріч у нас у пришвидшеному режимі. Бо далі в мене конференція у «Мистецькому арсеналі» в Києві стосовно питання Криму.

Віталій Усик (“Вісник Переяславщини”)

«U-Report» впроваджено в Україні у квітні 2016 року міжнародною структурою ЮНІСЕФ. А започатковано проект в Уганді в 2011-му. Наразі ініціатива діє в 41 країні та охоплює понад 4 млн людей, в Україні – 77 тис. респондентів. Це – швидкі опитування через безкоштовні СМС, Твітер, Телеграм, інші месенджери, які дозволяють дізнатись думку молоді щодо важливих суспільних питань. Усі, хто підписались на «U-Report», отримуватимуть опитування з 3-4-х питань щотижня. Потрібно лише зазначити, що думаєш стосовно тієї чи іншої теми.

Приєднатись можна через безкоштовні СМС, надіславши слово СТАРТ на номер 4224. Також можна надіслати слово СТАРТ фейсбук-спільноті U-Report або телеграм-спільноті UReportUkraine, підписатися у Твітері за посиланням www.twitter.com/UReportUkraine.

ЮНІСЕФ вивчає результати та співпрацює із партнерами, щоб опитування застосовували у програмах на практиці. Тому, чим більше учасників – U-репортерів, тим більше прислухатимуться до їхньої думки.

Додати коментар