26 квітня – Міжнародний день пам’яті про Чорнобильську катастрофу

Чорнобиль… Раніше це слово асоціювалося зі спокоєм і красою, а тепер зі смертю, скаліченими долями, довічним болем…

Чорнобиль – невеличке містечко на півночі України. Перші літописні відомості про нього належать до 1193 року. У 1923 році був утворений Чорнобильський район, а Чорнобиль стає районним центром.

У 1970 році неподалік міста розпочали будівництво потужної атомної електростанції. Протягом 1977–1983 років в дію було введено чотири енергоблоки,  в 1986 році планувався пуск п’ятого.

За кілька кілометрів від станції будується місто Прип’ять, де мали б проживати працівники станції.

26 квітня 1986 року о 01:23  на четвертому енергоблоці стався вибух, який повністю зруйнував реактор.

В результаті аварії відбулося радіоактивне забруднення навколишнього середовища, у тому числі ізотопами урану, плутонію, йоду-131 (період напіврозпаду 8 днів), цезію-134 (період напіврозпаду 2 роки), цезію-137 (період напіврозпаду 30 років), стронцію-90 (період напіврозпаду 29 років).

Радіоактивна хмара пройшла європейською частиною СРСР, більшою частиною Європи, східною частиною США. Приблизно 60% радіоактивних речовин осіло на території Білорусії. Близько 200 тисяч чоловік були евакуйовані із зон забруднення, 600 тисяч зазнали радіоактивного ураження.

Першими взяли на себе удар ядерної стихії оператори центрального залу. Через п’ять хвилин після сигналу про аварію на АЕС прибули пожежні – бійці чергового караулу і почали боротьбу з вогненною стихією на покрівлі машинного залу четвертого енергоблоку.

Для подальшої ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС були задіяні десятки тисяч людей різних професій: пожежники, військовослужбовці, правоохоронці, будівельники, транспортники, медпрацівники тощо, яких назвуть – ліквідатори.

Зупинити активне виверження радіоактивних речовин із зруйнованого реактора вдалося лише до кінця травня 1986 року мобілізацією значних ресурсів і ціною масового опромінення тисяч ліквідаторів.

Навколо ЧАЕС була створена 30-кілометрова зона відчуження, площею близько 2,6 тисяч квадратних кілометрів, з якої в 1986 році евакуйовано населення. До цієї зони ввійшли землі Чорнобильського, Іванківського і Поліського районів Київської області, а також Овруцького та Народицького районів Житомирської області.

Чорнобильська катастрофа вважається найбільшою за всю історію ядерної енергетики, як за кількістю загиблих і потерпілих від її наслідків людей, так і за економічним збитком. Вона спричинила масштабні негативні демографічні, соціальні та етнокультурні процеси.

Старший науковий співробітник Музею пам’яті Поліського району                            Н. Юхименко

Додати коментар