Відбулася традиційна зустріч поліщуків

20 квітня 2019 року у м. Переяславі-Хмельницькому відбулася традиційна зустріч колишніх жителів смт Поліське та Поліського району, присвячена 33-й  річниці аварії на Чорнобильській атомній електростанції.

Об 11-й годині учасники заходу зібралися в районному будинку культури.

До початку урочистої частини було презентовано книгу «Час відкриває істину» Юлії Ющенко, повість «Атлантида» Миколи Дубовича, документальний фільм «Пам’ять про Поліський район», путівник «Музей пам’яті Поліського району».

Урочиста частина заходу розпочалася з гімну Поліського краю (сл. Андрія Демиденка, муз. Надії Драпей), після чого хвилиною мовчання присутні вшанували пам’ять померлих земляків.

З вітальним словом до присутніх у залі звернулися голова Переяслав-Хмельницької міської ради Тарас Костін, заступник голови Переяслав-Хмельницької районної державної адміністрації Анна Скляренко.

Голова товариства «Поліське земляцтво» Броніслав Андрієвський у своєму виступі акцентував увагу на необхідності збереження пам’яті про поліську землю, її історію, культуру та проведенні постійної роботи із залучення молоді до товариства.

За вагомий внесок у збереження пам’яті про Поліський край група поліщуків отримала відзнаки «Патріот Поліського краю». А ті, хто побажав долучитися до роботи товариства «Поліське земляцтво» отримали посвідчення члена товариства.

Бурхливі оплески та слова подяки викликав виступ народного аматорського колективу «Полісяночка» із с. Нові Мартиновичі Пирятинського району Полтавської області.

Після урочистої частини учасники зібрання відвідали «Музей пам’яті Поліського району» та скуштували традиційної каші на базарній площі музею просто неба.

Цього ж дня у Музеї пам’яті Поліського району було відкрито виставку «Одяг предків» (за матеріалами фондового зібрання НІЕЗ «Переяслав»), що приурочена до річниці аварії на ЧАЕС.

На виставці представлено зразки одягу мешканців поліських сіл, що постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС (Чорнобильського та Поліського району Київської області).

Старший науковий співробітник Музею пам’яті Поліського району                         Наталія Юхименко

burst

 

Додати коментар