У Переяславі відбувся мітинг пам’яті жертв Чорнобильської катастрофи (Фоторепортаж)

Сьогодні, 25 квітня, у місті Переяславі-Хмельницькому  відбувся обласний захід – мітинг-реквієм присвячений 33-им роковинам Чорнобильської трагеді . На зібранні були присутні ліквідатори аварії на ЧАЕС, вдови померлих ліквідаторів, переселенці із зони радіаційного забруднення, заступник голови Київської обласної державної адміністрації  В’ячеслав Кучер, директор Департаменту соціального захисту населення Ігор Мещан, міський голова Тарас Костін,  заступник міського голови Валентина Губенко, голова Переяслав-Хмельницької райдержадміністрації Юрій Клименко, голова районної ради Петро Качкалда, керівник апарату Переяслав-Хмельницької  райдержадміністрації Валерій Перчук,  начальник управління соціального захисту населення Переяслав-Хмельницької міської ради  Микола Гуща,  голова ГО “Союз Чорнобиль України” Микола Кураченко,  депутати міської ради, керівники підприємств та організацій міста, школярі.

Захід розпочався з виступу Анастасії  Тертичної та хореографічного колективу «Каприз» вихованців ЗОШ І-ІІІ ст. № 7, виконуючи композицію “Лелеки”, нагадали  присутнім події   страшної трагедії на Чорнобильській атомній електростанції.

Учасники мітингу пригадали події, які відбулися в ніч на 26 квітня 1986 року, спричинені вибухом і подальшим руйнуванням четвертого енергоблоку Чорнобильської атомної електростанції.

«Своїм першочерговим завданням влада області вважає надання гідної дієвої допомоги усім і кожному, хто з честю прийняв суворий виклик Чорнобильській трагедії, забезпечення достойного вшанування життєвого подвигу патріотів-чорнобильців. Ми вшановуємо тих, хто не шкодуючи власного здоров’я, самовіддано виконав свій громадянський обов’язок.», – зазначив заступник голови Київської обласної державної адміністрації  В’ячеслав Кучер.

До присутніх звернувся директор департаменту соцзахисту населення облдержадміністрації Ігор Мещан: «Сьогодні Чорнобиль для нас — це майже три з половиною мільйонів постраждалих від катастрофи та її наслідків. Унаслідок чорнобильського вибуху в Україні було радіаційно забруднені 2293 населені пункти, розташовані на територіях 77 районів 12 областей.
Станом на 01.01.2019 на території Київської області проживає 610,9 тис. осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Ми шануємо кожного, хто сьогодні продовжує працювати на користь рідного краю в ім’я майбутнього наших дітей.»

Голова ГО “Союз Чорнобиль України” Микола Кураченко згадав про ті трагічні події, свідком яких він був сам, а також висловив слова подяки всім , хто пам’ятає та шанує пам’ять тих, хто заслонив своїм тілом нас від масштабної біди 20 століття.

 – Сьогодні ми віддаємо шану всім, хто ціною власного здоров’я і життя захистив нас й увесь світ від нещасних наслідків Чорнобильської катастрофи. Низький уклін за мужність, героїзм та силу духу, проявлені при подоланні аварії. Вічна пам’ять і шана тим, чиє життя обірвав смертоносний атом, – зазначив у виступі Тарас Костін.

Хвилиною мовчання присутні вшанували світлу пам’ять тих, хто рятував світ від техногенної катастрофи ціною власного життя.

По закінченні мітингу-реквієм відбулося покладання квітів “У пам’ять про Чорнобильську трагедію 1986 року” в мікрорайоні Спаська левада. 

Інформація

про соціальний захист постраждалих від аварії на Чорнобильській АЕС

по місту Переяслав-Хмельницький за 2018 рік і  I квартал 2019 року

 

   Станом на  01.04.2019 року в місті проживає  2728 осіб, які постраждали від аварії на ЧАЕС.   Серед них: 

– Ліквідатори:  I категорії – 477 осіб;  II –  410 осіб; III – 64 особи;

– Переселенці – 837 осіб; 

– Евакуйовані – 235 осіб;

– Діти – 541 особа (в т.ч. 2 дітей з інвалідністю);

– Вдови – 164 особи. 

Серед ліквідаторів  299 осіб мають статус інваліда  війни.

   Протягом 2018 року через управління соціального захисту населення Переяслав-Хмельницької міської ради виплачено різних соціальних виплат на суму 7 млн 965 тис грн.; протягом  I кварталу 2019 року – 1 млн 777 тис грн.  Всі кошти виплачуються своєчасно і в повному обсязі.

   Виділено і використано коштів на ліки: у 2018 році – 1 млн 200 тис грн.; у 2019 році виділено 1 млн 800 тис грн.

  Оздоровлено у 2018 році 106 осіб, у 2019 році –6 осіб. Всього на 2019 рік виділено коштів на оздоровлення 124 осіб.

  Надано матеріальну допомогу з міського бюджету: у 2018 році- 22 особам на суму 22 тис грн.,  у 2019 році  23 особам на суму 25 тис грн.

   Всім, хто згідно діючого законодавства має право на пільговий проїзд, видаються пільгові талони на проїзд по місту. Відшкодовуються за рахунок міського бюджету також кошти: 

– ліквідаторам за вартість проїзду раз на рік по території України;

– ПАТ «Укртелекому» за пільгове користування зв’язком ліквідаторами  та потерпілими.

  За 2018 рік  відшкодовано за проїзд 159 ліквідаторам 116 тис грн, за 2019 рік – 29 особам на суму 27 тис грн.

   Пільговим зв’язком у 2018 році скористалось 618 осіб, було відшкодовано ПАТ «Укртелекому» 181 тис грн., у 2019 році скористалось зв’язком 604 особи – відшкодовано з міського бюджету 47 тис грн..

  На пам’ятному знаку   проти ЗОШ №7 увічнені імена 418 померлих ліквідаторів аварії на ЧАЕС. Пам’ятний знак «Ліквідаторам» встановлений у 2001 році до 15 – річниці аварії на Чорнобильської АЕС. Ініціатором і організатором встановлення пам’ятного знаку був голова ГО «Спілка інвалідів Чорнобиля», нині покійний,  Хвостик Григорій Андрійович.

   До 33-річниці аварії на ЧАЕС  надана матеріальна допомога 8 особам, які постраждали від аварії на ЧАЕС.

 

 

Додати коментар