«Писанкове диво» у «Світлиці народної іграшки»

Підготовка до Великодніх свят – важлива і цікава справа. Переконатися в цьому могли діти, запрошені Переяслав-Хмельницьким міським центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді на майстер-клас «Писанкове диво».

Власне, захід відбувся у «Світлиці народної іграшки» Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав». Дітей та батьків, які прийшли на захід, привітала директор Переяслав-Хмельницького МЦСССДМ Людмила Борисюк. А навчала дітей виготовляти один з головних атрибутів свята у техніці розписування яєць воском, старший науковий співробітник науково-дослідного відділу історичного краєзнавства Наталія Ревега.

Зокрема, майстриня торкнулася історії писанкарства на теренах України, розповіла про духовне значення писанки напередодні Воскресіння Христового, поділилася з присутніми традиціями писанкарства та секретами своєї майстерності, залучила дітей до народних ігор, пов’язаних з великодніми крашанками. Під час майстер-класу діти, мали змогу опанувати одну із найстаріших технік оздоблення пасхального яйця – розпис топленим воском. Допомагали їм у цьому пані Наталія та фахівці із соціальної роботи МЦСССДМ Тетяна Колодій та Майя Погребна.

Для багатьох юних учасників, які вперше спробували себе у цій справі, це був хвилюючий досвід. Але атмосфера була надзвичайно доброзичливою та позитивною, тому сувенір вийшов у кожного! По закінченні творчої роботи всі учасники отримали на згадку писанку, зроблену власними руками та великодні пасочки, з цікавістю переглянули виставку ляльок-мотанок та великодніх крашанок із колекції Наталії Ревеги.

 

Майя Погребна

Додати коментар