Меморіальну дошку Луїзі Невельсон може оплатити її нью-йоркська онука Марія

Нещодавно на засідання міськвиконкому Переяслава-Хмельницького (Київська область), що відбулося 26 березня, виносилося питання про надання згоди на встановлення на фасаді ЗОШ №2 інформативно-меморіальної дошки про те, що у Переяславі у 1899 році народилася відома американська скульпторка-модерністка Луїза Невельсон. В нашому місті вона прожила лише перші шість років. У 1905-му назавжди виїхала з батьками до США, де і померла у Нью-Йорку 1988 року. Позитивного рішення на засіданні того виконкому прийнято не було.

Із клопотанням про встановлення пам’ятки звернулася міська ГО “Шевченківське товариство “Тарасовий заповіт”. Його голова, відомий у Переяславі краєзнавець Юрій Авраменко (65 років) нещодавно розповів, що ідея вшанування нашої знаменитої у минулому землячки виникала завдяки доволі цікавій випадковості.

Минулого літа він зайшов до НЦК “Зустріч” подивитися виставку картин. Побачив там представницю міського відділу культури і туризму Вікторію Гуріну, а з нею двох молодих жінок, на вигляд років 25-26. Поки розглядав картини, випадково почув, що жінки у своїй бесіді раз по раз називали Луїзу Невельсон.

– Я знав, що вона наша знаменита землячка, людина, яку у світі знають, можливо, більше, ніж наше місто, – сказав, – тож поцікавився темою їхньої розмови. Виявилося, що молоді жінки – американки. Одна трохи розмовляла російською. Того літа до України вони приїхали із США, а до Переяслава – спеціально, щоб поцікавитися, чи є у нашому місті, хоч щось пов’язане з Луїзою Невельсон?

В ході спілкування гості також запитали, чи знають про знамениту скульпторку переяславці? На це Юрій Володимирович відповів, що, очевидно, знають лише ті, хто цим цікавиться, – люди мистецтва, музейники та інші. А от широкому загалу вона навряд чи відома. З цього, власне, і виникала ідея зробити щось, щоб жителі міста більше знали про неї. Обмінялися адресами електронної пошти. А десь через місць Авраменкові надійшло повідомлення від пані Юлії, в якому вона пропонувала продовжити обговорення можливого варіанту пам’ятки. Переписувалися в інтернеті довго, місяців три. Нарешті зійшлися на тому, що меморіальна дошка була б оптимальним варіантом. Пані Юлія повідомила також, що зараз у Нью-Йорку проживає онука Луїзи Невельсон пані Марія. Вона береться оплатити виготовлення та встановлення дошки.

Для колишнього багаторічного наукового співробітника НІЄЗ “Переяслав” Юрія Авраменка увічнення подібним чином знаменитих переяславців вже далеко не вперше. Дошку для американської скульпторки він замовив у відомого у нашому місті фахівця в цій галузі Галини Репи. Та її вже і виготовила із чорного габро (граніт), доволі великого розміру 80Х40 см. Крім портрету самої скульпторки та відповідних написів, на дошці зображено також панораму набережної Нью-Йорку із його знаменитими хмарочосами. Оскільки у нашому місті поки що ніякої згадки про Невельсон немає, після встановлення цієї дошки вона стане не лише пам’яткою про неї, а і ще одним вкладом в культурно-історичну спадщину міста.

Повторно питання про надання згоди на це розглядатимуть на одному з наступних засідань міськвиконкому.

Інф. “Вісник Переяславщини”

Додати коментар