Переяславці, з метою перейняття досвіду та співпраці міст України, відвідали Лубни

10 квітня делегація нашого міста у складі: секретаря міської ради Петра Бочаріна (керівник делегації), заступника міського голови Наталії Устич, начальника управління економіки Василя Гайдака, депутатів міської ради Людмили Ружановської, Олександра Михняка та Василя Щукіна, енергоменеджера Ірини Мацаєнко, начальника цеху «Благоустрій» Миколи Шульги та майстра «Міськсвітло» Миколи Чорненького, на виконання доручення міського голови Тараса Костіна та з метою перейняття досвіду та співпраці міст України, зокрема по впровадженню інвестиційного проекту «Реконструкція мереж вуличного освітлення на основі LED технологій та впровадження міської системи керування вуличним освітленням», відвідала місто Лубни Полтавської області.

Гостей Лубен у залі засідань Лубенської РДА зустріли: заступник міського голови Олександр Діденко, начальник фінансового управління виконкому міської ради Тамара Романенко, начальник відділу житлово-комунального господарства та капітального будівництва виконавчого комітету міської ради Олександр Сосна, депутат міської ради Іван Карпець та  в.о. начальника КПф «Лубниміськсвітло» Сергій Шкарбань.

Олександр Діденко відмітив, що питання модернізації вуличного освітлення є актуальним для всієї України, і Лубни не стали винятком: «…До початку реалізації вищезазначеного проекту для вуличного освітлення використовувалися застарілі лампи розжарювання, що споживають електроенергії в 10 разів більше, ніж сучасні прилади освітлення – світлодіодні світильники. І це неабиякі витрати з міського бюджету. – А враховуючи постійне підвищення тарифів на електроенергію, ці суми й надалі невпинно зростали б. Тому впровадження ефективного енергозберігаючого освітлення – стало одним із тих пріоритетів, які ми поставили перед собою. Зокрема, задля реалізації проекту було заплановано співпрацю з Північною екологічною фінансовою корпорацією (НЕФКО) – у рамках програми з кредитування заходів з енергозбереження...» 

Про те, яка масштабна і кропітка підготовча робота передувала отриманню коштів Лубнами на реалізацію  вищезазначеного проекту  розповів голова ГО “Енергетична агенція “Альтерантива” Сергій Льовкін: «...робота над цим бізнес-планом тривала 13 місяців, протягом яких було відпрацьовано 17 його редакцій. На підставі вищезазначеного бізнес-плану місто Лубни отримало кредитну пропозицію від NEFCO на суму понад 5,5 млн. грн. на пільгових умовах кредитування під 3% річних з терміном повернення кредиту до 5-ти років та відтермінуванням першого платежу до 1-го року. На додаток до цього, NEFCO надала Лубнам також грантову пропозицію на суму понад 2 млн. грн. Вказаний проект є унікальним для міста, оскільки до його складу включена не тільки проста заміна вуличних світильників більш сучасними та економними, а й поставка повноцінної системи управління вуличним освітленням Лубен. Також, в ньому присутня грантова складова фінансування, чого не було у проектах NEFCO минулих років для інших міст України…»

Так, у ході зустрічі господарі міста дещо детальніше розповіли про етапи робіт та його фінансову складову – з початку 2018 року в Лубнах розпочалася реалізація проекту «Капітальний ремонт мереж вуличного освітлення в м. Лубни, шляхом технічного переоснащення світильників на основі LED технологій та впровадження загальноміської системи управління освітленням вулиць», що фінансується Європейським Банком Реконструкції та Розвитку як адміністратором фонду Е5Р, Північною екологічною фінансовою корпорацією (Nordic Environment Finance Corporation, НЕФКО) як виконавчою агенцією Фонду Е5Р. 

У рамках проекту за 2018 рік було встановлено 667 нових вуличних LED-світильників, проведено заміну старих опор на нові залізобетонні та металеві опори, прокладено 5,6 км нового дроту електромережі, модернізовано 41 шафу керування та встановлено 20 нових шаф керування вуличним освітленням, встановлено диспетчерський пульт централізованого керування та контролю вуличного освітлення. Також були замінені централізовані шафи керування вуличним освітленням на дистанційні. Відтепер системою вуличного освітлення в Лубнах керує комп’ютерна програма комплексу DIALux, що може збільшувати або зменшувати яскравість світла ламп в залежності від погодніх умов та часу доби і оперативно реагувати на позаштатні ситуації в разі потреби. Раніше більш ніж 20 шаф керування налаштовувались кожна окремо і вручну. Тепер все виведено на монітор і цим може займатись одна людина, не виходячи з кабінету. Світло від нових ламп повністю покриває 4 смуги рухи центрального проспекту міста. Освітлення завели і на ті вулиці де його ніколи не було. Взагалі вартість реалізаії проекту склала трохи більше ніж 3 мільйони гривень.
Метою даного проекту було покращення роботи системи зовнішнього освітлення, зменшення енергоспоживання, та зменшення викидів забруднюючих речовин у навколишнє середовище і, що не менш важливо, збільшення терміну експлуатації ліхтарів на світлодіодних джерелах світла до 50 тис. год. І зі слів керманичів міста цю мету таки було досягнуто. Проект дає можливість заощаджувати електроенергію та водночас – розширювати мережу освітлення за рахунок зекономлених коштів. Додамо, що вуличне освітлення не вимикається протягом всієї темної частини доби.

У рамках цього візиту присутні також обмінялися досвідом у частині, що  стосуються основних питань життєдіяльності двох міст стосовно: благоустрою, пільгового перевезення жителів міста, стану дорожнього покриття, безпритульних тварин, утилізації сміття,  фінансування різних галузей господарства, транспорту тощо.

Культурну програму для гостей міста підготувала директор Лубенського краєзнавчого музею Тамара Дяченко, яка  продемонструвала усю красу Лубнів та його історичної спадщини. Переяславці оглянули будівлю колишньої Лубенської земської лікарні, ЗОШ І-ІІІ ст. №10, Мгарський Спасо-Преображенський монастир та Меморіал народної скорботи «Голодомор-1933», які супроводжувалися цікавими та змістовними розповідями Тамари Миколаївни про культурно-історичну спадщину рідного міста.

Рівно о 19.40 Лубни засвітилися  і делегація Переяслава на власні очі мала змогу поспостерігати за роботою диспетчерського пульт централізованого керування та контролю вуличного освітлення міста, де всім процесом відає один(!) профільний працівник (від себе додамо, що є мобільна версія цієї програми, тобто навіть не перебуваючи фізично біля стаціонарного посту керівник КПф «Лубниміськсвітло» цілодобово володіє ситуацією стосовно мереж вуличного освітлення).

Сергій Льовкін: “…успішна реалізація першого проекту з залученням пільгового іноземного фінансування відкриє Лубнам доступ до грантових та «дешевих» кредитних коштів на реалізацію майбутніх інфраструктурних проектів, таких необхідних Лубенській громаді...”

Історична довідка. Лубни – одне з найдревніших українських міст, один з найбільших економічних та культурних центрів Полтавщини, справжня перлина Посульського краю. Місто обласного підпорядкування, розташоване в центральній частині України на правому березі річки Сули, його площа складає близько 3 тис. га. Чисельність населення міста становить 48,2 тис. чоловік (станом на 01.12.2010 року). Місто знаходиться на шляху магістралі Київ – Харків, за 200 км. від столиці та за 130 км. від обласного центру міста Полтави.

Додати коментар