Керівник Бориспільської місцевої прокуратури Артур Томашевський прозвітувався перед депутатами

28 березня на черговому 65 засіданні сесії міської ради депутати заслухали та взяли до відома інформацію представника Переяслав-Хмельницького відділу Бориспільської місцевої прокуратури Артура Томашевського про стан законності та правопорядку і результати діяльності прокуратури в м. Переяславі-Хмельницькому, відповідно до п.3 ст. 6 Закону України «Про прокуратуру», керуючись п. 40 ч. 1 ст. 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні».

Виступ керівника Бориспільської місцевої прокуратури Томашевського А.Г. подаємо у повному обсязі.

“На виконання вимог статті 6 Закону України «Про прокуратуру» хочу поінформувати Вас про результати діяльності органів прокуратури області у 2018 році.

Задля забезпечення ефективного виконання покладених на органи прокуратури завдань та функцій прокуратурою вживався комплекс заходів організаційно-практичного характеру.   Ми активно використовували можливості спільного обговорення на нарадах найбільш складних, проблемних і актуальних  питань.

За результатами цієї роботи проведено низку координаційних, спільних, розширених та міжвідомчих нарад з правоохоронними, а також контролюючими органами, в тому числі за участі органів влади. 

Завдяки спільним скоординованим заходам вдалось досягти певних позитивних результатів

Так, вперше за останні роки рівень злочинності суттєво знизився і у розрахунку на 10 тис. населення у 2018 році становив 76 злочинів (за аналогічний період 2017 року – 97).

До Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено та розпочато досудове слідство у 940 кримінальних провадженнях, що на 20,8% менше ніж за аналогічний період минулого року (1187).

Переважну більшість із зареєстрованих кримінальних проваджень становлять тяжкі злочини.

Упродовж вказаного періоду в Переяслав-Хмельницькому районі на 33,3% зменшилась кількість облікованих злочинів проти життя та здоров’я, або з 48 до 32, а їх питома вага становить 7,7%. Вчинено три умисні вбивства та три факти спричинення тяжких тілесних ушкоджень (у 2017 році вчинено 4 умисних вбивства та 1 особі спричинено тяжкі тілесні ушкодження). Слід відмітити, що всі вбивства розкриті і винні особи притягнуті до відповідальності.

Упродовж 2018 року на території району вчинено один злочин проти статевої свободи та статевої недоторканності.

Значною залишається питома вага вчинених у Переяслав-Хмельницькому районі злочинів проти власності – 49%, в той же час їх кількість у 2018 році в порівнянні з аналогічним періодом минулого року зменшилась на 32,5%. Так, на 42,6% зменшилась кількість крадіжок (з 251 до 144), на 45,5% – грабежів (з 11 до 6). Крім того, упродовж 2018 на території району не вчинено жодного розбою (у 2017 – 7)

Із числа розкритих злочинів, неповнолітніми вчинено 8 злочинів (2017-9), у стані алкогольного сп’яніння вчинено 5 злочинів (2017 – 4), особами, які раніше вчиняли злочини – 31 (2017 – 35).

Суттєвим досягненням є той факт, що рівень розкриття кримінальних правопорушень, у яких особам повідомлено про підозру зріс та склав в минулому році 55% при обласному показнику – 43%

 Активізовано протидію наркозлочинності: задокументовано 66 фактів збуту наркотиків проти 51 позаторік, до суду скеровано близько 70% проваджень вказаної категорії, по решту – досудове слідство триває.

Станом на 01.01.2018 залишок кримінальних проваджень, які знаходились у провадженні слідчих Переяслав-Хмельницького ВП ГУНП України в Київській області, становив 1388 проваджень.

Здійснюючи процесуальне керівництво досудовим розслідуванням прокурорами до суду скеровано обвинувальні акти у 158 кримінальних провадженнях, в тому числі у 2 – з угодами про визнання винуватості.

Слід зауважити, що процесуальними керівниками з числа скерованих до суду проваджень завершувалось досудове розслідування у складних та багатоепізодних кримінальних провадженнях, у провадженнях, які набули в суспільстві негативного резонансу  (грабежі, умисні вбивства, привласнення та розтрата майна та ін), у провадженнях де було від 3 до 5 обвинувачених, в тому числі іноземців.

Завершено і низку кримінальних проваджень про злочини, вчинені на   пріоритетних напрямках – в сфері бюджету, корупції, у земельній сфері.

Окрім того, ефективною є наглядова діяльність Бориспільської місцевої прокуратури. Упродовж минулого року за результатами перевірок процесуальними керівниками скасовано 433 незаконних постанови слідчих про закриття кримінальних проваджень, у 9 з яких обвинувальні акти скеровано до суду. Прокурорами у кримінальних провадженнях з метою забезпечення ефективного та об’єктивного слідства надано 1701 письмова вказівка слідчим. Також, упродовж минулого року виявлено та внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань 90 кримінальних проваджень, раніше не облікованих, тобто укритих, з них 8 надіслано до суду.

До ГУ НП у Київській області скеровано понад 100 листів – реагувань на порушення вимог закону органами національної поліції міста та району.

Здійснюючи процесуальне керівництво досудовим розслідуванням, прокурорами погоджено та підтримано 150 клопотань про застосування запобіжного заходу, понад 700 інших клопотань про заходи забезпечення.

Упродовж 2018 року місцевими судами розглянуто 587 кримінальних проваджень з ухваленням обвинувальних вироків, публічне обвинувачення у яких підтримувалось працівниками БМП .  

Прокурорами місцевої прокуратури подано 40 апеляційних скарг на судові рішення, ухвалені в кримінальних провадженнях.

Загалом, апеляційним судом області задоволено 17 апеляційних скарг прокурорів на судові рішення, ухвалені у кримінальних провадженнях.

Реалізуючи представницьку функцію, прокуратурою з метою захисту інтересів держави у найбільш пріоритетних та актуальних сферах пред’явлено 81 позов на загальну суму понад 990 млн. грн. Судами уже задоволено 35 позовів на суму понад 285 млн. грн.

Приділено належну увагу питанню захисту інтересів держави у сфері земельних відносин. Заявлено позовів про повернення у державну та комунальну власність земельних ділянок площею понад 467 га, вартість яких складає понад 988 млн. грн.

Виконано судових рішень у цій сфері на суму понад 159 млн. грн., площа повернутих земель – 91 га.

З питань державної та комунальної власності заявлено 6 позовів на загальну суму понад 1,2 млн. грн. Судами задоволено 4 позови зазначеної категорії на загальну суму 1,1 млн. грн.

З питань захисту інтересів дітей пред`явлено 15 позовних заяв. Також щодо інтересів держави у сфері охорони дитинства судами задоволено 6 позовних заяв на суму 5,1 млн. грн.

У минулому році на особистому прийомі прийнято 278 громадян.

Упродовж року до місцевої прокуратури надійшло 1998 звернень, з яких вирішено – 1005, задоволено – 2.

В той же час, майже 60% звернень у відповідності до ч. 3 ст. 7 Закону України “Про звернення громадян” направлено за належністю до інших відомств.

Більшість з розглянутих звернень становлять звернення з питань досудового розслідування – 683.

Реалізовуючи принцип гласності, прокуратурою постійно висвітлюються у засобах масової інформації результати роботи.

Так, упродовж 2018 року здійснено 184 виступи у ЗМІ. Надано 137 інформацій для розміщення на офіційному веб-сайті прокуратури Київської області.

Розміщено 47 інформацій в друкованих та електронних ЗМІ. Продовжується активне висвітлювання діяльності місцевої прокуратури в засобах масової інформації з метою інформування суспільства.

На завершення інформації хочу запевнити, що прокуратурою, у тому числі з використанням координаційних повноважень, і надалі будуть вживатись заходи до забезпечення законності і правопорядку у регіоні, досягненню завдань кримінального провадження, захисту прав і свобод людини та інтересів держави.

Ми вживаємо системних заходів до усунення недоліків і прорахунків у своїй діяльності, адекватно реагуємо на критичні зауваження та завжди готові до співпраці з громадськістю з метою належного виконання покладених на прокуратуру завдань і функцій”.

Додати коментар