У НІЕЗ «Переяслав» презентовано каталог «Традиційний натільний одяг українців кінця ХІХ – третьої чверті ХХ ст.»

29 березня 2019 року в НІЕЗ «Переяслав» відбулася презентація каталогу «Традиційний натільний одяг українців кінця ХІХ – третьої чверті ХХ ст.» (автори: Марина Бондаренко, Сергій Вовкодав, Наталія Юхименко).

У виданні представлено 75 зразків чоловічих та жіночих сорочок із фондової збірки НІЕЗ «Переяслав», що експонувалися на виставках у Музеї пам’яті Поліського району та у Національному Києво-Печерському історико-культурному заповіднику впродовж 2014–2018 рр. Вони демонструють різні художньо-конструктивні особливості традиційного натільного одягу Середньої Наддніпрянщини, Полтавщини та Полісся.

На заході були присутні наукові співробітники Заповідника, представники ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди», ветерани музейної справи та жителі міста.

У ході заходу автори розповіли про історію створення видання, особливості його структури та наповнення. Своїми враженнями про каталог поділилися рецензенти: Заслужений працівник культури України Лариса Годліна та кандидат історичних наук, доцент кафедри історії та культури України ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди» Оксана Тарапон. Колишні працівники Заповідника Галина Козій, Людмила Набок та Ніна Захарчук розповіли про етнографічні експедиції, під час яких здійснювався пошук та збір традиційного одягу, а також висловили власні думки про видання. Крім цього, присутні мали можливість переглянути фільм про представлений в каталозі одяг (переглянути відео).

Презентоване наукове видання розраховане на фахівців із етнографії, музеєзнавства, дослідників традиційного народного одягу, студентів відповідних спеціальностей та усіх зацікавлених культурою та традиціями українського народу.

 

Додати коментар