«НепрOSTі листи – пошук адресатів»

26 березня 2019 року в Державному архіві Київської області відбулася настановна нарада робочої групи, яка працюватиме над розділом спільного архівно-музейного проекту Державного архіву Київської області та архівних відділів районних державних адміністрацій і міських рад, а також музейних та освітніх установ Київщини «НепрOSTі листи – пошук адресатів».

Захід присвячений 75-й річниці звільнення Київської області від нацистської окупації та передбачає виявлення та повернення ненадісланих листів остарбайтерів 1942-43 рр. їхнім рідним. Метою проекту є вшанування пам’яті жертв другої світової війни на Київщині та проведення урочистих заходів, на яких відбудеться вручення копій листів колишніх остарбайтерів їхнім рідним, що проживають у населених пунктах Київської області.

Під час зустрічі директор державного архіву Софія Каменєва наголосила на важливому історико-культурному значенні проекту, його меті, етапах реалізації та ключових заходах. Учасники взяли участь у практичному семінарі з питань методики роботи з особистими документами та проведення пошуку осіб, яким будуть вручатися копії листів їхніх рідних, що перебували у 1942-1945 рр. на примусових роботах у Німеччині.

Своїм досвідом архівної та громадської роботи у цій справі поділився директор Макарівського районного історико-краєзнавчого музею Віталій Гедзь.

Координатор проекту начальник відділу використання інформації документів Наталія Бацак надала рекомендації щодо практичної реалізації колективного пошуку інформації в архівних документах та складання на її основі не лише бази даних прізвищ остарбайтерів по населених пунктах Київської області, а й інших важливих відомостей.

На заході також були присутні старший науковий співробітник відділу науково-фондової роботи Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав» Олена Калінович, начальник архівного відділу Переяслав-Хмельницької райдержадміністрації Олена Розовик та начальник архівного відділу Переяслав-Хмельницької міської ради Анжеліка Андрієнко.

Другу частину зустрічі учасники проекту присвятили практичній роботі з документами. Був розпочатий пошук інформації в листуванні остарбайтерів з Білої Церкви, Борисполя, Броварського, Вишгородського, Іванківського, Обухівського та Переяслав-Хмельницького районів.

Додати коментар