Центральна виборча комісія офіційно оголосила про початок виборчого процесу

Центральна виборча комісія офіційно оголосила про початок виборчого процесу. Офіційно виборча кампанія президентських перегонів 2019-го року стартувала в останній день року – 31 грудня 2018 року. Перегони триватимуть 90 днів. Перший тур голосування відбудеться 31 березня 2019 року. Якщо жоден кандидат не набере понад 50 % голосів, то другий тур пройде 21 квітня 2019 року. Інавгурація новообраного президента України має відбутись не пізніше 3 червня 2019 року.

Діючим законодавством встановлено, що право голосу на виборах Президента України має громадяни України, яким на день виборів виповнилось вісімнадцять років, і не визнані судом недієздатними. Якщо такого громадянина немає в списку виборців він не зможе проголосувати. Тому для кожного виборця виборчий процес має починатись із перевірки себе у списках виборців.

Протягом виборчої кампанії громадяни мають право тимчасово змінити свою виборчу адресу, щоб проголосувати там, де перебуватимуть на день голосування. До 25 березня 2019 року виборці можуть подати заяву про голосування на дільниці за місцем проживання чи роботи, а не за місцем постійної реєстрації. Для цього треба прийти до органу ведення реєстру виборців (вони розташовані в державних органах влади) та подати заяву про голосування саме на дільниці в цьому окрузі. Ця процедура стосується і громадян з територій операції об’єднаних сил.

До 25 березня 2019 року також можна уточнити наявність власного прізвища та правильність його написання у списку виборців на своїй виборчій дільниці. До цього дня кожному громадянину має надійти іменне запрошення взяти участь у виборах.

Для самостійної перевірки наявності своїх даних у виборчих списках потрібно звернутись до Державного реєстру виборців за допомогою онлайн-сервісу «Кабінет виборця» на веб сторінці www.drv.gov.ua, обрати «Перевірка включення» та ввести необхідні дані. Після чого на е-скриньку ви отримаєте код підтвердження використання сервісу – його треба ввести для підтвердження запиту, і після кількох секунд очікування, у разі позитивної відповіді, ви отримаєте інформацію про те, що відповідний виборець присутній у Державному реєстрі виборців, а також додатково у відповідь отримаєте номер та адресу виборчої дільниці, до якої віднесено виборця.

До вечора 29 березня важкохворі виборці з обмеженою можливістю пересування мають право звернутись до дільничної виборчої комісії та отримати право проголосувати за місцем перебування (у лікарні чи вдома). Цього ж дня закінчується останній день агітації.

Відповідно до статті 32 Закону України «Про вибори Президента України» громадянин має право звернутись до відповідної дільничної виборчої комісії, органу ведення Державного реєстру виборців чи суду за місцезнаходженням виборчої дільниці щодо допущених при складанні попереднього списку виборців неправильностей, у тому числі: невключення до списку виборців; неправильного включення до списку виборців; виключення із списку виборців; невключення інших осіб до списку виборців; неправильного включення інших осіб до списку виборців; наявності відмітки про постійну нездатність виборця самостійно пересуватися; відсутність відмітки про постійну нездатність виборця самостійно пересуватися. До заяви додаються документи (копії документів), які підтверджують зазначені в ній відомості. Заяву до відповідної дільничної виборчої комісії, органу ведення Державного реєстру виборців громадянин подає особисто не пізніше як за 5 днів до дня виборів (до 25 березня 2019 року включно). У день голосування зміни до списку виборців не вносяться.

31 березня 2019 року з 8.00 ранку до 20.00 вечора відбудеться перший тур голосування.

Виборець при голосуванні пред’являє: паспорт громадянина України (зразка книжки, або ІD-картки), військовий квиток (виключно для військовослужбовців строкової служби), тимчасове посвідчення громадянина України для осіб, нещодавно прийнятих до громадянства України, в закордонному виборчому окрузі – закордонний паспорт.

При наявності виборця у списку виборців на відповідній виборчій дільниці член виборчої комісії надає виборцю список для підпису; другий член дільничної виборчої комісії у позначеному місці на контрольному талоні виборчого бюлетеня вписує своє прізвище, ініціали, розписується та проставляє номер, за яким виборця внесено до списку виборців на дільниці. Виборець розписується за отримання виборчого бюлетеня у списку виборців та на визначеному місці на контрольному талоні виборчого бюлетеня. Після цього член виборчої комісії відокремлює від виборчого бюлетеня контрольний талон та видає виборцю виборчий бюлетень. Виборець може перебувати у приміщенні для голосування протягом часу, необхідного для голосування. Виборчі бюлетені заповнюються виборцем в кабіні (кімнаті) для таємного голосування. Виборець, який внаслідок фізичних вад не може самостійно заповнити виборчій бюлетень, має право з відома голови або іншого члена дільничної виборчої комісії скористатися допомогою іншого виборця, крім членів виборчої комісії, кандидатів на пост Президента України, їх довірених осіб, офіційних спостерігачів. Виборець не має права передавати свій виборчий бюлетень іншим особам. Отримання виборчого бюлетеня від інших осіб (крім уповноваженого члена виборчої комісії, який видає бюлетені), заохочення або змушування шляхом підкупу, погроз або іншим способом змушення виборців до передачі бюлетеня іншим особам забороняється.

У виборчому бюлетені для голосування виборець робить позначку «плюс» («+») або іншу, що засвідчує його волевиявлення, у квадраті напроти прізвища кандидата на пост Президента України, за якого від голосує. Виборець може голосувати лише за одного кандидата.

Після здійснення волевиявлення, виборець опускає заповнений виборчий бюлетень у виборчу скриньку, забезпечуючи при цьому таємницю голосування. Виборець, який не може внаслідок фізичних вад самостійно опустити їх до виборчої скриньки, має право з відома голови або іншого члена дільничної виборчої комісії доручити зробити це іншій особі у своїй присутності, крім членів виборчої комісії, кандидатів на пост президента України, їх довірених осіб, офіційних спостерігачів.

У разі якщо виборець, заповнюючи бюлетень, допустив помилку, він має право невідкладно звернутися з письмовою заявою до члена виборчої комісії, який видав йому виборчий бюлетень, з проханням видати йому інший виборчий бюлетень. Член виборчої комісії видає інший бюлетень тільки в обмін на зіпсований, про що робить відповідну позначку в списку виборців і розписується. Повторна видача виборчого бюлетеня замість невірно заповненого не допускається.

У процесі голосування протиправними вважаються випадки: у кабіні для таємного голосування знаходяться інші особи, окрім випадків, передбачених законом; виборець виносить бюлетень за межі дільниці; проводиться фото чи відео зйомка заповнення бюлетеня; велика кількість бюлетенів вкидається в скриньку; виборці отримують бюлетень не від члена комісії; люди отримують чи передають гроші, подарунки за голосування; виборець передає бюлетень іншій особі; пошкодження виборчої скриньки. Вчинення таких дій тягне за собою адміністративну та кримінальну відповідальність у формі штрафу від 1700 грн. до 5100 грн.; виправних робіт – до 2 років; обмеження волі – до 3 років; позбавлення волі – до 7 років.

Попередні результати виборів можуть стати відомими ще вночі 1 квітня 2019 року, проте попередні результати Центральна виборча комісія має оголосити не пізніше 10 квітня 2019 року. Після цього два кандидати-лідери мають подати кандидатури до складу оновлених територіальних комісій, склад і керівництво яких поділять порівну. 19 квітня 2019 року є останнім днем дозволеної агітації.

21 квітня 2019 року з 8.00 ранку до 20.00 вечора відбудеться другий тур голосування. До 1 травня 2019 року Центральна виборча комісія має встановити офіційні результати виборів, а ще за три дні – офіційно оприлюднити. Протягом 30 днів з моменту оприлюднення офіційних результатів має відбутись інавгурація нового президента – не пізніше 3 червня 2019 року.

Вибори – це передбачена Конституцією та законами України форма прямого народовладдя, за якою шляхом таємного голосування формуються представницькі органі державної влади та місцевого самоврядування, на основі загального, рівного, прямого виборчого права, тому право голосу має стати для кожного громадським обов’язком.

Міністерство юстиції України

Додати коментар