Партію підробленої валюти в перерахунку майже на півмільйона гривень намагався ввезти на територію України через пункт пропуску «Бориспіль» громадянин Киргизької республіки

Працівниками митного поста «Аеропорт «Бориспіль» зафіксовано факт протиправного діяння, що містить ознаки кримінального правопорушення, що полягає в незаконному переміщенні валюти через митний кордон України.

15000 євро, 900 доларів СІНА та 3700 турецьких лір (як виявилося згодом, підроблених) намагався незаконно ввезти на територію України громадянин Киргизької республіки, який прилетів авіарейсом з Туреччини.

Для проходження митного контролю самостійно обрав спрощену систему «зелений коридор», де зокрема передбачено наявність у громадян готівки у сумі, що не перевищує в еквіваленті 9999 євро.

На момент проходження митного контролю належним чином оформленої митної декларації пасажир не надав, до моменту перетину ним «зеленої лінії» для отримання довідкової інформації в інформаційній зоні та роз’яснення митних правил та порядку використання двоканальної системи до інспектора митниці не звертався.

На підставі п. 4 ст. 336 та ст. 342 Митного Кодексу України громадянину Киргизької республіки було задано запитання щодо наявності в нього готівкових коштів, пасажир відповів, що має 15000 євро. Після цього пасажиру було запропоновано пред’явити всю готівку. В службовому приміщенні митниці пасажиром було видано готівку в розмірі 15000 євро, 2000 доларів СІНА та 3975 турецьких лір, що знаходилися: 15000 євро та 1100 доларів США в кишені куртки, одягненої на пасажирі, 900 доларів США та 3975 турецьких лір – в ручній поклажі в гаманці.

Зазначена готівка переміщувалась без ознак приховування. Зі слів громадянина Киргизії вказана валюта – 15000 євро, 2000 доларів США та 3975 турецьких лір належить пасажиру особисто.

Митники запропонували громадянину обміняти іноземну валюту для забезпечення стягнення штрафу, оскільки громадянин Киргизької республіки не має в Україні постійного місця проживання або адреси.

Громадянин Киргизької республіки обміняв в обмінному пункті 100 турецьких лір на 825 гривень, що виявилось не достатньо для забезпечення штрафу. Після чого чоловік спробував обміняти 100 доларів СІЛА, які виявились підробленими. Оскільки було виявлено, що громадянин Киргизії має підроблену готівку, була перевірена вся готівка, що ввозилась пасажиром. Під час попередньої перевірки було встановлено, що готівка в сумі: 15000 євро, 900 доларів США та 3700 турецьких лір має ознаки підробленої.

У відповідності до вимог Алгоритму спільних дій співробітників Головного управління СБ України в м. Києві та Київській області, Київської митниці та підрозділу Державної прикордонної служби України – ОКПП «Київ, про цей факт був проінформований оперативний відділ поліції в аеропорту «Бориспіль» Бориспільського ВП ГУ НП в Київській області.

ГУ ДФС у Київській області

Додати коментар