У місті відкрили пам’ятник воїнам Переяславщини, які загинули за Україну (Фоторепортаж)

Сьогодні у місті відбулося урочисте відкриття пам’ятника воїнам-учасникам операції об’єднаних сил та антитерористичної операції.
Участь у відкритті взяли: дружина Президента України Марина Порошенко, наш земляк, ініціатор та меценат проекту Віталій Ярема, голова Київської обласної державної адміністрації Олександр Терещук,  міський голова Тарас Костін, автор пам’ятника, скульптор Володимир Микитенко, керівництво РДА, голови ОТГ, сільські голови та голови сусідніх РДА, депутати, духовенство, учасники операції об’єднаних сил та антитерористичної операції, старшокласники ліцею “Патріот”, представники ЗМІ, численні жителі та гості міста.
Під час заходу присутні схилили голови перед світлою пам’яттю тих, хто віддав своє життя, увійшовши в безсмертя, та згадали наших земляків, загиблих воїнів Переяславщини поіменно – Станіслава Зінчика, Андрія Моругого, Сергія Лазенка, Олега Догу, Володимира Корнєва, Романа Гриценка, Олександра Чебаненка, Олександра Довгого та Віталія Вашеняка.
Право відкрити пам’ятник надалося дітям із сімей загиблих воїнів Переяславщини, разом із дружиною Президента України – Мариною Порошенко, головою КОДА Олександром Терещуком та народним депутатом України Віталієм Яремою.
Освячення пам’ятника загиблим воїнам-учасникам операції об’єднаних сил та антитерористичної операції здійснило духовенство Православної Церкви України на чолі з протоієреєм Іваном Бобітком.
Із вітальними словами до присутніх звернувся Віталій Ярема. Голова КОДА Олександр Терещук спільно із очільником нашого міста Тарасом Костіним вручили відзнаки Президента України українським захисникам. Серед нагороджених: лейтенант Сергій Гришко, старший сержант Максим Дикий, рядовий Віталій Шевчук, старший солдат  Віктор Барсименко, солдат Олександр Кучеренко; старшина Анатолій Одинець, молодші сержанти Микола Груднина і Валерій Марченко, старший сержант Станіслав Барабаш і солдат Віктор Батіщев. Марина Порошенко передала пам’ятні та солодкі подарунки дітям загиблих військових.
Голова ГО “Асоціація учасників бойових дій та учасників антитерористичної операції Переяславщини” Сергій Гришко, виступаючи перед присутніми, наголосив, що бійці, які нині борються за наше мирне майбутнє на сході України відчувають підтримку, яку кожен щодня посилає їм у своїх молитвах. Від імені присутніх на заході учасників бойових дій та побратимів, які нині боронять кордони нашої неньки-Батьківщини, презентував Марині Анатоліївні ікону,  написану та освячену нашим земляком, бойовим побратимом Олександром Задорожнім.
На знак пам’яті, шани і безмежної вдячності нашим Героям присутні поклали квіти до пам’ятника воїнам, які загинули за незалежність нашої держави.

Захід підготували працівники відділу культури і туризму міської ради та НЦК “Зустріч”. Тематичні номери звучали у виконанні тріо – Ганни Ляч, Анастасії  Петрової,  Андрія  Іващенка; учасників камерного ансамблю “Бревіс”; Наталії Александрової та Павла Рекуна. Ведучі урочистостей – Едуард Нікітін та Влада Черненко.

***

Прообразом пам’ятника загиблим атовцям став колишній житель села Переяславське – Олександр Миколайович Чебаненко.
Народився він 1 грудня 1986 року на Переяславщині у селі Переяславське. Щирий і світлий хлопець, добрий товариш і друг, свій край і Батьківщину любив усім серцем. До військових дій працював на будівництві в Києві, де і проживав на той момент. Захищати Україну від російського агресора пішов добровольцем у перші ж дні війни. Був солдатом у 30-ій окремій механізованій бригаді. 
Доля його родини трагічна. Мама одна виховувала його та старшу сестричку. Так склалося життя, що сьогодні із цієї родини в живих не залишилося нікого – померла мама, молодою у 43 роки через хворобу – пішла із життя й сестра. А 07 травня 2015 року у бою поблизу міста Артемівськ на Донеччині загинув і сам Олександр. Його поховали у рідному Переяславському, де за могилою доглядають тітка Тетяна Йосипівна Швирид та двоюрідний брат Руслан Володимирович Швирид.
Аби пам’ять жила в серцях про цього сміливого юнака і його рідних, про кожного героя із Переяславщини він і став тим реальним образом для створення пам’ятника, який сьогодні й відкрили.

Додати коментар