Україна прагне увійти в найпотужніший ринок Європи – енергетичний

Україна прагне увійти в найпотужніший ринок Європи – енергетичний, і має для цього всі конкурентні переваги. Про це заявив Президент на нараді з питань розвитку атомної енергетики. Стартом такої інтеграції має стати запуск третього і четвертого блоків Хмельницької АЕС.

Енергоміст до Європи – як противага російському впливу на європейському енергетичному ринку. Україна готова запропонувати ЄС потужності власної атомної енергетики і інтегруватися в європейську енергомережу. Пілотним проектом має стати Хмельницька АЕС – там добудовують третій та четвертий блоки. Днями – на цю тему президент говоритиме з європейськими лідерами у Брюсселі.

“Конкретна роль президента в просуванні економічних інтересів України в Європі. І реалізація цього проекту не лише забезпечить збільшення експорту електроенергії з нашої країни, але й дозволить залучити кошти на добудову нових енергоблоків – кошти європейські, дешеві, довгі і стратегічні” – коментує Петро Порошенко, Президент України.

Інтеграція України до енергоринку ЄС не лише простимулює вітчизняну галузь, а й стане гарантією безпеки для європейських партнерів, підкреслив Петро Порошенко.

“Не газопроводи з Росії тягнути, щоб сідати на газову голку, а співпрацювати в сфері атомної енергетики з Україною. І наголошую, що проект Енергомосту є геополітичною противагою планам Москви, який дозволить нашим європейським партнерам мати альтернативне, надійне джерело постачання електроенергії за конкурентними європейськими цінами. Іншими словами, Україна може стати важливим контриб’ютором енергетичної безпеки Європи” – зазначає Глава держави.

Україна й сама працює на те, щоби відмовитися від співпраці з Росією в енергетиці. Так, лише рік тому на усіх АЕС – був лише один реактор, що працював на американському, а не російському паливі. Тепер їх – шість. А це означає, що Україна убезпечила себе від ядерного шантажу. Наступний крок – забезпечення галузі паливом власного виробництва. А відтак – повна енергонезалежність.

“Майже половина атомної генерації України перейшла на американське паливо і за моїм наполяганнями процес диверсифікації триває. Причому це аж ніяк без втрати будь-яких показників: ані якості, ані собівартості продукту. Ми зберігаємо конкурентне середовище, і диверсифікація працює виключно на Україну” – підсумувавав Петро Порошенко.

В планах – розпочати і виробництво малих модульних реакторів в Україні. Такий проект, підкреслив Президент, не лише працюватиме на енергонезалежність, а й створить десятки тисяч високооплачуваних робочих місць і дасть поштовх стрімкому технологічному розвитку країни.

Додати коментар