Чи підлягають декларуванню доходи від надання в оренду (емфітевзис) земельних ділянок с/г призначення, земельних або майнових паїв орендарю – фізичній особі, яка не є суб’єктом господарювання?

Головне управління ДФС у Київській області повідомляє, що відповідно до норм п.п.170.1.1.п.170.1.ст.170 Податкового кодексу України, податковим агентом платника податку – орендодавця щодо його доходу від надання в оренду (емфітевзис) земельної ділянки сільськогосподарського призначення, земельної частки (паю), майнового паю є орендар.

Об’єкт оподаткування визначається виходячи з розміру орендної плати, зазначеної в договорі оренди, але не менше ніж мінімальна сума орендного платежу, встановлена законодавством з питань оренди землі.

 У разі якщо орендар є фізичною особою, яка не є суб’єктом господарювання, то особою, відповідальною за нарахування та сплату (перерахування) податку до бюджету, є платник податку – орендодавець (п.п.170.1.5 п.170.1.ст.170ПКУ).

У такому випадку орендодавець зобов’язаний:

а) самостійно нарахувати та сплатити податок до бюджету в строки, встановлені ПКУ для квартального звітного (податкового) періоду, а саме: протягом 40 календарних днів, після останнього дня такого звітного (податкового) кварталу, сума отриманого доходу, сума сплаченого протягом звітного податкового року податку та податкового зобов’язання за результатами такого року відображаються у річній податковій декларації;

б) у разі вчинення нотаріальної дії щодо посвідчення договору оренди об’єктів нерухомості нотаріус зобов’язаний надіслати інформацію про такий договір контролюючому органу за податковою адресою платника податку – орендодавця за формою та у спосіб, встановлені Кабінетом Міністрів України. За порушення порядку та/або строків подання зазначеної інформації нотаріус несе відповідальність, передбачену законом за порушення порядку та/або строків подання податкової звітності.

Тобто, якщо орендодавець надавав в оренду (емфітевзис) земельну ділянку сільськогосподарського призначення, земельну частку (пай), майновий пай  орендарю – фізичній особі, яка не є суб’єктом господарювання, такий орендодавець зобов’язаний подати річну податкову декларацію про майновий стан та доходи до 01 травня 2019 року.

ГУ ДФС у Київській області

Додати коментар