Просвітницька діяльність музею кобзарства

День 13 березня 2019 р. у Музеї кобзарства видався насиченим різноманітними науково-просвітницькими акціями, що направлені на популяризацію української традиційної культури вцілому, і кобзарства зокрема.

Вранці до музею завітали учні 3 класу Переяслав – Хмельницької ЗОШ І ст. № 6 (учитель Близнюк І. Е.). Вони стали учасниками захоплюючого просвітницького заходу «Кобзарська співогра». Під час нього бандурист Микола Товкайло під старосвітську бандуру розучив із школярами ряд українських пісень, та ознайомив їх із традиційним кобзарським репертуаром. Завершилась зустріч спільним виконанням Гімну України. Допомагала учням розучити нові пісні молодший науковий співробітник НДС «Музей кобзарства» Наталія Костюк, яка має прекрасні вокальні дані та уміло ділиться ними із відвідувачами музею.

Пізніше до Музею кобзарства завітали учні КЗ КОР ліцею-інтернат «Патріот» на лекцію «Микола Петрович Будник – кобзар, художник, поет, майстер музичних інструментів», яку прочитала для ліцеїстів завідувач НДС «Музей кобзарства» Світлана Тетеря. Лекція супроводжувалась переглядом уривку із фільму про Миколу Будника, та демонстрацією музичних інструментів майстра, що експонуються у Музеї кобзарства.

Завершилась зустріч тим, що ліцеїсти змогли спробувати себе в ролі лірника чи бандуриста, адже із минулого року в Музеї кобзарства є інструменти, які можна брати до рук та грати на них. Ці інструменти роботи майстра Миколи Товкайла, який був близьким другом Миколи Будника та очолив Київський кобзарський цех після його смерті.

Подібні заходи плануються проводитись і в подальшому. Тож всіх бажаючих дізнатися більше про нашу історію та культурне надбання запрошуємо до Музею кобзарства Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав».

Завідувач НДС «Музей кобзарства»                        Світлана Тетеря

Додати коментар