У Музеї Заповіту Т.Г. Шевченка відкрили виставку

9 березня з нагоди 205-ої річниці від дня народження Великого Кобзаря у Музеї Заповіту Т. Г. Шевченка була відкрита виставка «Шевченкіана Михайла Микешина» (із фондової колекції Національного музею Тараса Шевченка).

На виставці представлено 30 робіт художника. Михайло Микешин – видатний скульптор Російської імперії другої пол. ХІХ ст. Автор пам’ятників, які й досі вражають своєю величчю і є візитками столиць, мав беззаперечний талант і безкінечне бажання творити.

Народився 9 (21) лютого 1835 р. в селі Максимково Смоленської губернії поблизу Рославля. У 1852 р. вступив до Академії мистецтв, де вчився по класу батального живопису під керівництвом Б. П. Віллевальде. У 1858 р. з відзнакою закінчив Академію, отримавши велику золоту медаль за картину «В’їзд Тіллі в Магдебург».

Познайомився з Шевченком в 1858 р. в Петербурзі, часто зустрічався з ним, ілюстрував «Кобзар», створив скульптурні портрети Шевченка. Багато зробив для увічнення пам’яті Кобзаря: опублікував кілька матеріалів про нього в журналі «Бджола». У 1890-х рр. разом із Д. МенделєєвимІ. Рєпіним та іншими діячами культури заснував у Петербурзі «Товариство імені Тараса Шевченка» для допомоги петербурзьким студентам – вихідцям з України. М. Й. Микешин зберіг «Портрет Ликери Полусмакової» – малюнок, на якому Тарас Шевченко зобразив свою останню кохану, та який після розриву стосунків хотів розірвати, але Михайло Йосипович його відняв і зберіг.

Перший ілюстратор «Кобзаря» 1896 р. Протягом усього життя Микешин прагнув увічнити образ Т. Шевченка. У празькому виданні «Кобзаря» (1876) надруковані його спогади про Т. Шевченка.

На відкриття виставки були запрошені музейні працівники, громадськість міста.

З привітальним словом до присутніх звернулася заступник міського голови з гуманітарних питань Губенко Валентина Валеріївна.

Модератором заходу була завідувач відділом організаційно-масової роботи БХТДЮМ Сахно Анна Валеріївна, яка має прекрасні акторські дані, неперевершений талант ведучого.

Слід відмітити всіх без виключення артистів, які брали участь у цьому заході, як вихованців дитячої музичної школи, так і вихованців театральної студії «ART TIME» БХТДЮМ.

У виконанні вихованців театральної студії (керівник Сахно А. В.) Юношевої Маргарити та Сливи Юрія прозвучав вірш Т. Шевченка «Холодний Яр», написаний поетом під час другого приїзду на Переяславщину 17 грудня 1845 р. у В’юнищах. Глядачі з цікавістю дивилися театралізоване дійство – постановку твору Т. Шевченка «Тополя» (вихованці театральної студії «ART TIME»).

Любити, примножувати та розбудовувати Україну – це першочергова місія кожного українця. Цінуючи надбання народу, співаючи українське, кожна дитина розвиває в собі найкращі та найважливіші якості, які допоможуть їй в майбутньому бути гідним громадянином нашої держави.

Такими талановитими дітьми може похвалитися і музична школа, яка представила пісні у чудовому виконанні солістів, а саме, Назаренко Олександра (викладач Іфтоді Г. М.) заспівала всім знайому українську пісню «Чорнобривці», Захарчук Анастасія (викладач Іфтоді Г. М.) – пісню «Чорний птах», а Чупис Ірина (викладач Іфтоді Г. М.) виконала пісню «Україна – моя любов».

Від щирого серця дякуємо викладачам Іфтоді Ганні Миколаївні та Сахно Анні Валеріївні за професіоналізм та чудову артистичну підготовку своїх вихованців до заходу у нашому музеї.

Завідувач НДВ «Музей Заповіту Т. Г. Шевченка»                        Кухарєва Н. М.

Додати коментар