Нетлінні скарби Переяслава…

27 лютого  в інформаційно-ресурсній залі «Чумацький шлях» у рамках творчого проекту «Університетські зустрічі» відбулася чергова лекція краєзнавчо-пізнавального лекторію, який веде історик, етнограф, краєзнавець, музеєзнавець Людмила Набок. Лекцію «Нетлінні скарби Переяслава: архітектурний ансамбль Вознесенського монастиря» відвідали бібліотекарі, учні ЗОШ №1, педагоги, науковці університету та НІЕЗ «Переяслав», краєзнавці.

Збережені в місті храми Гетьманської доби, зведені переяславськими майстрами, є важливою частиною історико-культурної спадщини України. Вони репрезентують характерні риси української національної культури. Архітектурний ансамбль Вознесенського монастиря дає можливість вивчати історію розвитку стилю бароко в Україні.

Людмила Миколаївна детально розповіла про історію Собору Вознесіння Господа Ісуса Христа від XVII століття до наших днів, архітектуру храму та дзвіниці, а також Церкви Святої великомучениці Варвари, залишки якої були розібрані наприкінці 40-х років ХХ ст. Учасники лекторію багато дізналися про особливості забудови міста, історію будівництва інших культових споруд Переяслава, проблеми вивчення, дослідження та збереження історичних пам’яток.

Робота лекторію покликана ознайомити зацікавлену аудиторію з історією Переяславщини, розширити знання про особливості побуту, трудової діяльності українців, психологію, світогляд і культуру народу, про рідне місто і все, що пов’язане з ним.

Тетяна Деркач, провідний бібліотекар

Додати коментар