Делегація переяславського університету провела тиждень у Туреччині

Викладачі та студенти нашого університету взяли участь у проекті Еразмус+ «Tracing Cultural Heritage», що передбачає обмін культурною спадщиною між різними націями, формування у сучасної молоді полікультурної компетентності, поваги до історії як власного народу, так і сусідніх держав.

Протягом тижневої плідної роботи в Туреччині делегація з Переяслав-Хмельницького державного педагогічного університету імені Григорія Сковороди вивчала нові художні види та технології традиційного турецького мистецтва, студенти отримали  неоціненну практику з арабської каліграфії, тезхіпу та ебру. Дані технології народного мистецтва Туреччини мають глибоке історичне минуле, але майже не змінилися з часом та збереглися до наших днів. Учасники проекту були вражені ставленням турецьких майстрів до збереження канонів стародавніх видів мистецтва.

Водночас делегація з України презентувала традиційне для українського народу писанкарство, запропонувала колегам з Туреччини попрактикуватися у роботі з паперопластикою, витинанками та декупажем. Під керівництвом Носаченко Тетяни Борисівни студенти образотворці зробили презентації країни, університету, педагогічного факультету та традиційні технології українського мистецтва. Про історію традиційного писанкарства в Україні ґрунтовно розповіла студентка другого курсу педагогічного факультету Марченко Вікторія. Турецькі студенти мали змогу познайомитися з технологією воскового розпису. Будай Вікторія – студентка четвертого курсу представила послідовність виготовлення декоративної писанки в техніці декупаж, оздоблений сучасним розписом point to point. Магістрантка Дементьєва Анастасія навчала створювати писанку з використанням всесвітньо відомого петриківського розпису. Створення архітектурного пейзажу в техніці паперопластики презентував студент першого курсу Смірнов Віктор. Стародавнє мистецтво витинанки учасники проекту вивчали у процесі створення декоративної листівки, яку вміло презентувала на майстер класі Соснина Катерина.

Проект відбувався за підтримки ректора університету Віктора Коцура, керівником проекту виступає декан педагогічного факультету Наталія Ігнатенко, організація заходу проходила завдяки відділу міжнародних зв’язків та Оксани Ковтун.

Закінчився проект спільною виставкою художніх робіт делегації України та Туреччини. На захід завітала та виступила косул Генерального консульства України у Стамбулі Пасинчук Катерина Анатоліївна. Українську делегацію також підтримали давні партнери нашого університету – Стамбульський фонд науки та культури, зокрема, його представник Ільхам Мірадж. У  майбутньому чекають нові та цікаві міжнароді українсько-турецькі проекти.

керівник групи і ментор проекту,
кандитат політичних наук, доцент

Коцур Віталій Вікторович

Додати коментар