До уваги суб’єктів господарювання, які здійснюють операції з приймання готівки для подальшого переказу

Національним банком України в листі від 29.01.2019 №57-0007/5109  висловлено позицію щодо порядку проведення переказу коштів у межах України, який регулюється Законом України «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні» (далі-Закон).

Внесення готівкових коштів для подальшого переказу за допомогою платіжних пристроїв (до яких згідно з пунктом 1.32² ст.1 Закону належать і програмно-технічні комплекси самообслуговування (далі – ПТКС), відповідно до пункту 21.1 ст.2 Закону, є одним із шляхів ініціювання переказу коштів.

Зважаючи на це, а також норми Закону «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг», відповідно до яких діяльність з переказу коштів є фінансовою послугою, НБУ вважає, що надання можливості користувачам ініціювати переказ коштів (у тому числі за допомогою ПТКС) є надання послуги з переказу коштів.

Відповідно до норми пункту 3 ст.3, пункту 2 ст.9 Закону України  від 06.07.95р. №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» під час здійснення операцій комерційних агентів банків та небанківських фінансових установ з приймання готівки для подальшого її переказу з використанням ПТКС (за винятком ПТКС, що дають змогу користувачеві здійснювати виключно операції з отримання коштів) необхідно застосовувати  реєстратори розрахункових операцій.

ГУ ДФС у Київській області

Додати коментар