У “другій” школі створили унікальний колектив барабанщиць

«Вірність традиціям, відкритість до інновацій». За таким девізом працюють і навчаються в ЗОШ №2 нашого міста. Окрім одержання якісних знань, школярі мають змогу спробувати себе в різноманітних гуртках, створюють власні творчі колективи. Один із таких – ансамбль барабанщиць – своїм виступом влаштував фурор під час урочистого відкриття новорічної ялинки в Переяславі. Журналіст «Вісника» дізнавався про цей колектив детальніше.

– Шкільний колектив барабанщиць – це моя мрія, яка нарешті почала поступово здійснюватися, – зізнається директор ЗОШ №2 Валентина Одинець. – Коли керівник нашого хореографічного гуртка Людмила Бездольна прийшла з цією ідеєю, я її без роздумів підтримала. Людмила Михайлівна свого часу навчалася у другій школі, тож для неї це також особливий проект.

Людмила Бездольна (47 років) відома у місті, як керівник зразкового хореографічного колективу «Вольтаж». У другій школі почала працювати, підміняючи доньку Данаю Саулко, яка наразі в декретній відпустці.

– Я сказала Валентині Вікторівні, що хочу створити унікальний колектив для Переяслава, – розповіла вона. – Ансамбль барабанщиць колись існував при міському відділі освіти, я бачила, як він виступав. Але зараз нічого подібного у нас немає. Вдячна за те, що директор відгукнулася на мою пропозицію, хоча це й доволі затратна справа. Хотілося б, щоб у майбутньому у нашому місті почав діяти великий ансамбль барабанщиків. Для прикладу, у Борисполі такий є.

У першому складі новоствореного ансамблю було шість учасниць-учениць восьмого класу. До свого дебютного виступу – на останньому дзвонику в 2018-му – вони готувалися цілий рік. Вдруге для глядачів вони, уже дев’ятикласниці, виступили на Першому дзвонику того ж року. Після цього склад змінився: новий колектив створили із семи шестикласниць (Марія Гордіца, Дарія Порало, Олександра Матієнко, Валерія Кодаш, Катерина Чайка, Софія Устілова та Аліна Коваленко) та восьмикласниці Юлії Брик.

– Ми спрацювали на перспективу, – пояснює Валентина Одинець. – Колектив повинен омолоджуватися, щоб функціонувати завжди. І коли творчі дівчатка із 6-А виявили бажання себе спробувати, ми їм надали таку можливість. Дівчата з попереднього складу уже старшокласниці, тож зрозуміло, що турбот у них більше, а вільного часу менше. Якщо ви були на відкритті ялинки, то пересвідчилися, що новий склад не підвів, виступив на найвищому рівні.

Утримання такого ансамблю – задоволення недешеве. Вісім маршових барабанів було придбано за 9600 гривень за рахунок благодійного фонду школи. У цьому навчальному році планують замовити костюми, а це також щонайменше 10 тисяч гривень. Проте врахувавши, яке задоволення отримують дівчатка від занять, це того варте. Репетирують двічі на тиждень (по одній годині) в НЦК «Зустріч».

Четверо дівчат колективу тривалий час займаються у хореографічному гуртку Людмили Бездольної, тож без роздумів погодилися повчитися з нею й грі на барабанах. Журналістові «Вісника» всі юні артистки розповідали про заняття буквально хором:

– Ми спочатку без барабанів тренувалися: ритмічно руками по стенду стукали, потім паличками. А вже згодом і барабани нам дали. Щоб цим займатися, треба мати хороший музичний слух. Це дуже цікаво, нам подобається. До першого виступу десь чотири місяці готувалися. Переживали перед виступом, так багато людей прийшло на відкриття ялинки. Але у нас все вийшло, всім сподобалося. Ми зараз поки що просто барабанимо в певному ритмі. А згодом вже буде й музичний супровід, вивчатимемо різні популярні пісні.

– Дівчатка у мене великі молодці, – розповіла про барабанщиць їхня наставниця. – Дуже стараються і прогресують доволі швидко. Думаю, через рік вони вийдуть на справді високий рівень. Я й сама з ними, можна сказати, навчаюся. Цікаві ідеї для виступів знаходжу в інтернеті, потім у процесі підготовки ми їх неабияк адаптуємо. Оскільки я ніяк не барабанщиця, займаємося ми буквально за внутрішніми відчуттями. До виступів додаю певні танцювальні кроки, що також робить їх особливими.

Підготовкою до запалення ялинки в Переяславі займалася я. Зрозуміло, що й учасників підбирала. Вирішила, що виступ ансамблю барабанщиць додасть концерту оригінальності. Так, власне, і сталося. Дівчатка показали дуже якісний чотирихвилинний номер: змінювали темп, малюнок гри.

Окрім барабанного, у ЗОШ №2 є вокальний ансамбль «Дівчата з України» (керівник Владислав Брик), драматична студія (Олена Мікула), гурток декоративно-прикладного мистецтва «Натхнення» (Євгенія Демченко), учасники якого займали призові місця на різноманітних конкурсах, хореографічний гурток (Людмила Бездольна), команда «Джура» та гурток з основ лісівництва (за авторською програмою викладає Людмила Кондратенко), який співпрацює із Переяслав-Хмельницьким держлісгоспом.

Віталій Усик

Додати коментар