У музеї “Заповіту” переяславським школярам розповіли про українських романтиків доби Тараса Шевченка

Олег Коломієць розповідає про Миколу Маркевича

Уже багато років працівники НІЕЗ «Переяслав» в своїх музеях організовують та проводять для відвідувачів цікаві заходи, зустрічі із кобзарями, відомими археологами, різноманітні театралізовані дійства до свят за народним календарем, розміщують у музейних кімнатах цікаві виставки та проводять для дітей майстер-класи. Переяславські музейники поступово відходять від радянського розуміння музейної справи. Нині відвідавши музей можна не лише подивитись на експонати минулого, а навчитись чогось нового, відкрити для себе нові імена.

7 лютого працівники музею «Заповіту» провели для школярів культурологічний захід приурочений 205 річниці із дня народження Амвросія Метлинського та 215 річниці із дня народження Миколи Маркевича – українських романтиків доби Тараса Шевченка.

Перший заступник генерального директора НІЕЗ «Переяслав» Анна Петруня

З цікавістю слухають розповідь Оксани Свириденко

вітаючи відвідувачів (того дня в музей завітали учні 10 класу ЗОШ№2, вчителі, жителі міста) зауважила, що про цих поважних мужів варто пам’ятати, адже їх творчість така ж значима для українців, як і творчість Тараса Шевченка.

Кандидат філологічних наук, доцент кафедри філології Переяслав-Хмельницького педагогічного університету ім. Г. Сковороди Оксана Свириденко розповіла про життєвий шлях та творчість Амвросія Метлинського, а учениці десятого класу першої школи Ірина Зінченко та Владислава Бондаренко прочитали його вірші «Зрадник» та «Рідна мова». Аби присутніх наблизити до тієї епохи квартет вихованців музичної школи під керівництвом Неллі Павелко виконали кілька музичних творів, які були на той час популярні в Україні.

Популярні українські мелодії ХІХ століття виконують учні музичної школи

Ведучий заходу, відомий на Переяславщині поет, дослідник Олег Коломієць розповів про творчість та життєвий шлях Миколи Маркевича. Він же разом із цех майстром Київського кобзарського цеху Миколою Товкайлом виконав пісню на слова Тараса Шевченка «Бандуристе, орле сизий», яку Кобзар присвятив саме Миколі Маркевичу.

Науковці заповідника в рамках відзначення річниць від дня народження Амвросія Метлинського та Миколи Маркевича організували невеличку виставку під назвою «А. Метлинський та М. Маркевич: постаті в друкованому слові». Де окрім портретів митців експонувались книги з їх творами та періодичні видання в яких розповідалось про їх життя.

Володимир Набок (“Вісник Переяславщини”)

Додати коментар